Η αντιμετώπιση της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας

Facebooktwitterpinterest

Η αντιμετώπιση της παιδικής και εφηβικής  παχυσαρκίας στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και την υιοθέτηση σωστού τρόπου διατροφής με έμφαση στην αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς και την ψυχολογική υποστήριξη.

Αύξηση σωματικής δραστηριότητας

Τα παιδιά και οι έφηβοι ούτως ή άλλως πρέπει να κινούνται και να αθλούνται, όχι μόνο για τον έλεγχο του σωματικού τους βάρους αλλά και για την υγεία τους γενικότερα. Σωστή επιλογή άθλησης είναι αυτή που προσφέρει ευχαρίστηση στο παιδί και δεν γίνεται  καταναγκαστικά. Είναι αντιεπιστημονικό και επικίνδυνο να προτρέπουμε τα πολύ παχύσαρκα παιδιά να αθλούνται σε εξειδικευμένα και πολύ κουραστικά αθλήματα.

Ορισμένοι τρόποι αύξησης της σωματικής δραστηριότητας είναι:

  • Αύξηση κίνησης καθημερινά. Περπάτημα μέχρι το σχολείο, συχνοί περίπατοι, παιχνίδια στα διαλείμματα του σχολείου και συμμετοχή στην γυμναστική του σχολείου.
  • Ώθηση του παιδιού και του εφήβου σε αθλητικές δραστηριότητες. Μπάσκετ, ποδόσφαιρο, ποδήλατο, γυμναστική, κολύμπι και γενικά σε κάθε είδος αερόβιας άθλησης για διάστημα 45΄ με 60΄ τουλάχιστον 3 – 4 φορές την βδομάδα.
  • Περιορισμός της σωματικής αδράνειας. Περιορισμός της τηλεόρασης και  των βίντεο παιχνιδιών σε 1 έως 2 ώρες την ημέρα και αποφυγή συχνής χρήσης του αυτοκινήτου.

Αποδοχή και υιοθέτηση της σωστής διατροφής

Η σωστή διατροφή είναι μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή με  ένα καλό πρωινό, καλή κατανομή των γευμάτων, περιορισμό των σνακς και του τσιμπολογήματος. Σήμερα σαν καλύτερος τρόπος διατροφής θεωρείται η μεσογειακή διατροφή, η οποία προτείνεται πλέον σε όλες τις χώρες του κόσμου ως η πιο υγιεινή πρόταση η οποία θα πρέπει να υιοθετείται από το σύνολο της οικογένειας. Στα παιδιά η απώλεια βάρους με την συνήθη απόλυτη και αυστηρή μέτρηση των θερμίδων δεν πρέπει να συστήνεται, γιατί μπορεί να έχει επιπλοκές. Καλύτερη μέθοδος είναι ο περιορισμός ή ο αποκλεισμός ορισμένων τροφών πλούσιων σε λιπαρά, όπως χάμπουργκερ, πατατάκια, γαριδάκια, γλυκά, αναψυκτικά, παγωτά και η αντικατάσταση τους από άλλες τροφές περισσότερο υγιεινές. Τα εντελώς light προϊόντα καλό είναι να αποφεύγονται στα παιδιά.. Επίσης, δεν πρέπει να χορηγούνται δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων, διότι είναι στερητικές, μη εφαρμόσιμες και μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη σωστή ανάπτυξη του παιδιού. Αντίθετα, ακόμη και η μικρή ελάττωση των θερμίδων, όταν είναι εξατομικευμένη και σωστά προσαρμοσμένη στην ηλικία, μπορεί να συμβάλει σε ουσιαστική απώλεια  βάρους σε βάθος χρόνου. Για παράδειγμα περιορισμός 100 θερμίδων ημερησίως οδηγεί σε μείωση του σωματικού βάρους ενός 6χρονου παιδιού,  της τάξης των 5 κιλών σε 1 χρόνο. Ακόμη προγράμματα ινστιτούτων αισθητικής και κέντρων αδυνατίσματος δεν πρέπει να εφαρμόζονται σε παιδιά, γιατί δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα για την ασφάλεια της εφαρμογής τους. Βασική πάντα προϋπόθεση για τη σωστή ρύθμιση του σωματικού βάρους του παιδιού και του εφήβου είναι η συμμετοχή  στην προσπάθεια όλης  της οικογένειας.

Η αλλαγή της διατροφικής (και όχι μόνο) συμπεριφοράς

Μακροχρόνια επιτυχία για την απώλεια και την διατήρηση του βάρους μπορεί να υπάρξει μόνο εφ όσον το παιδί μπορέσει να μάθει και να αποδεχθεί τις νέες σωστές συνήθειες ως προς τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα σε μόνιμη και σταθερή βάση. Η τροποποίηση της συμπεριφοράς είναι ο πυλώνας της αντιμετώπισης της παχυσαρκίας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Έχει επιτυχία στα παιδιά μόνο εάν υπάρχει κατάλληλη συνεργασία του ειδικού Παιδοδιατροφολόγου με ολόκληρη την οικογένεια.

Η ψυχολογική στήριξη

Η συχνή παρακολούθηση και η ψυχολογική υποστήριξη από τον ειδικό Παιδοδιατροφολόγο βοηθάει σημαντικά στην επιτυχέστερη θεραπεία. Σε καταστάσεις όμως όπου προέχουν οι διαταραχές διατροφικής συμπεριφοράς, αρχικό θεραπευτικό ρόλο έχουν ο Ψυχολόγος ή ο Παιδοψυχίατρος.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.