εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Afinitor® της Novartis

Afinitor® Facebooktwitterpinterest

Το φάρμακο της Novartis, Afinitor®, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη θεραπεία ασθενών με την πιο κοινή μορφή προχωρημένου καρκίνου μαστού

 

  • Σε συνδυασμό με εξεμεστάνη, το Afinitor έχει εγκριθεί για τη θεραπεία γυναικών με προχωρημένο HR+/HER2- καρκίνο μαστού, μετά από εξέλιξη της νόσου υπό θεραπεία με αναστολέα αρωματάσης1

  • Η έγκριση βασίστηκε σε μια δοκιμή Φάσης ΙΙΙ, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 700 ασθενείς και η οποία έδειξε ότι όσοι έλαβαν Afinitor έζησαν σημαντικά περισσότερο πριν από την εξέλιξη της νόσου τους

  • Το Afinitor αντιπροσωπεύει την πρώτη σπουδαία πρόοδο για ασθενείς με προχωρημένο HR+ καρκίνο μαστού για περισσότερο από 15 χρόνια και αποτελεί τον πρώτο αναστολέα της mTOR που εγκρίθηκε για τη θεραπεία γυναικών με αυτή την ασθένεια2

Βασιλεία, 30 Ιουλίου 2012 – Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρήση των δισκίων Afinitor® (everolimus)* για τη θεραπεία προχωρημένου, θετικό για ορμονικούς υποδοχείς (HR+) και αρνητικό για HER2/neu (HER2-), καρκίνο του μαστού (προχωρημένο HR+ καρκίνο του μαστού), σε συνδυασμό με εξεμεστάνη, σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες χωρίς συμπτωματική σπλαγχνική νόσο μετά από υποτροπή ή εξέλιξη έπειτα από θεραπεία με μη στεροειδικό αναστολέα της αρωματάσης1.   

«Η έγκριση του Afinitor αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο σηματοδοτώντας την πρώτη σπουδαία πρόοδο για τις γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση με προχωρημένο, θετικό για ορμονικούς υποδοχείς καρκίνο του μαστού μετά από την κυκλοφορία των αναστολέων της αρωματάσης, πριν από 15 και πλέον έτη», είπε ο Herve Hoppenot, Πρόεδρος της Novartis Oncology. «Η θεραπεία με Afinitor δίνει στις γυναίκες μία νέα επιλογή στη μάχη κατά αυτής της μορφής προχωρημένου καρκίνου μαστού, όπου παραμένει μία σημαντική ανικανοποίητη ανάγκη», συμπλήρωσε.

Η έγκριση βασίστηκε στη Φάσης ΙΙΙ μελέτη BOLERO-2 (Breast cancer trials of OraL EveROlimus-2). Αυτή η τυχαιοποιημένη, διπλή τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, πολυκεντρική μελέτη, όπου συμμετείχαν 724 ασθενείς, απέδειξε ότι η θεραπεία με Afinitor σε συνδυασμό με εξεμεστάνη υπερδιπλασίασε τη διάμεση επιβίωση χωρίς εξέλιξη (PFS) σε 7,8 μήνες, έναντι 3,2 μηνών με εξεμεστάνη μεμονωμένα (λόγος κινδύνου=0,45 [95% Cl: 0,38 έως 0,54], p<0,0001) σύμφωνα με την αξιολόγηση του τοπικού ερευνητή3. Μια πρόσθετη ανάλυση, που βασίστηκε σε ανεξάρτητη κεντρική ακτινολογική επανεξέταση, έδειξε ότι ο συνδυασμός Afinitor και εξεμεστάνης παρέτεινε τη διάμεση PFS σε 11,0 μήνες, έναντι 4,1 μηνών (λόγος κινδύνου=0,38 [95% CI: 0,31 έως 0,48], p<0,0001) με εξεμεστάνη μεμονωμένα3. Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες βαθμού 3-4 (επίπτωση ≥2%) ήταν στοματίτιδα, λοιμώξεις, υπεργλυκαιμία, κόπωση, δύσπνοια, πνευμονίτιδα και διάρροια3.

«Με το να προάγεται η αποτελεσματικότητα της ενδοκρινικής θεραπείας, το Afinitor παρατείνει σημαντικά τον χρόνο που οι γυναίκες με προχωρημένο, θετικό για ορμονικούς υποδοχείς καρκίνο μαστού, ζουν χωρίς εξέλιξη του όγκου», είπε ο Jose Baselga, MD, PhD, Διευθυντής της Αιματολογικής/Ογκολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης και ένας από τους κύριους ερευνητές της μελέτης BOLERO-2. «Το Afinitor, ο πρώτος αναστολέας της mTOR που εγκρίθηκε γι’ αυτή την ασθένεια έχει τη δυνατότητα να καθορίσει εκ νέου τον τρόπο που θεραπεύεται αυτή η κοινή μορφή προχωρημένου καρκίνου μαστού» πρόσθεσε.

Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι 220,000 γυναίκες παγκοσμίως θα διαγνωστούν με HR+ προχωρημένο καρκίνο μαστού1,4. Για αυτές τις γυναίκες, η ενδοκρινική θεραπεία παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος για τη θεραπεία, όμως οι περισσότερες τελικά θα αναπτύξουν αντοχή στη θεραπεία5. Η αντοχή στη θεραπεία έχει συνδεθεί με υπερδιέγερση του μονοπατιού PI3K/AKT/mTOR5. Το Afinitor στοχεύει το μονοπάτι της mTOR στα κύτταρα. Η mTOR είναι μια πρωτεΐνη που δρα ως σημαντικός ρυθμιστής της διαίρεσης των κυττάρων του όγκου, της αύξησης των αιμοφόρων αγγείων και του κυτταρικού μεταβολισμού5.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρήση του Afinitor στη θεραπεία HR+ προχωρημένου καρκίνου μαστού ακολουθεί τη θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή για Ιατρικά Προϊόντα για Ανθρώπινη Χρήση, στις 21 Ιουνίου 2012 και τίθεται σε εφαρμογή και στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιπρόσθετα για την Ισλανδία και τη Νορβηγία6. Στις 20 Ιουλίου 2012, η Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA) ενέκρινε το Afinitor® σε συνδυασμό με εξεμεστάνη στον πληθυσμό με HR+/ HER2- έπειτα από αποτυχία της θεραπείας με λετροζόλη ή αναστροζόλη7. Περισσότερες ρυθμιστικές αιτήσεις επανεξετάζονται από υγειονομικές αρχές παγκοσμίως. Το Afinitor μελετάται επίσης σε θετικό για HER2 καρκίνο μαστού σε δύο συνεχιζόμενες δοκιμές Φάσης ΙΙΙ.

Σχετικά με τον προχωρημένο καρκίνο του μαστού

Ο προχωρημένος καρκίνος μαστού περιλαμβάνει τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού (στάδιο IV) και τον τοπικά προχωρημένο καρκίνο του μαστού (στάδιο III)8. Ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού αποτελεί τη σοβαρότερη μορφή της νόσου, κατά την οποία υπάρχει εξάπλωση του καρκίνου σε άλλες περιοχές του σώματος, π.χ. στα οστά ή στο ήπαρ8. Στον τοπικά προχωρημένο καρκίνο του μαστού, ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε λεμφαδένες ή/και άλλους ιστούς στην περιοχή του μαστού, αλλά όχι σε απομακρυσμένα σημεία στο σώμα8.

Εκτιμάται ότι οι γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο του μαστού έχουν προσδόκιμο ζωής περίπου 18-36 μήνες μετά τη διάγνωση, ενώ η διάμεση επιβίωση για γυναίκες με νόσο σταδίου III είναι κάτω από πέντε έτη9,10.

Ο προχωρημένος HR+ καρκίνος του μαστού χαρακτηρίζεται από όγκους με ορμονικούς υποδοχείς, μια ομάδα καρκίνων που εκφράζουν υποδοχείς για ορισμένες ορμόνες, όπως το οιστρογόνο και η προγεστερόνη. Οι ορμόνες αυτές προωθούν την αύξηση των καρκινικών κυττάρων8. Η παρουσία υποδοχέων οιστρογόνου (ER) ή/και υποδοχέων προγεστερόνης (PgR) αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους προγνωστικούς δείκτες στους καρκίνους του μαστού στον άνθρωπο, οι οποίοι αναφέρονται συγκεντρωτικά ως θετικοί για υποδοχείς ορμονών8.

Σχετικά με το Afinitor (everolimus)

Τα δισκία Afinitor® (everolimus) έχουν εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του μαστού ο οποίος είναι θετικός σε ορμονικούς υποδοχείς (HR+) και αρνητικός σε HER2/neu (HER2-), σε συνδυασμό με εξεμεστάνη, σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες χωρίς συμπτωματική σπλαγχνική νόσο μετά από υποτροπή ή εξέλιξη έπειτα από θεραπεία με μη στεροειδικό αναστολέα της αρωματάσης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Afinitor έχει εγκριθεί για τη θεραπεία μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών που έχουν προχωρημένο, θετικό για ορμονικούς υποδοχείς και αρνητικό για HER2 καρκίνο του μαστού (προχωρημένο HR+ καρκίνο του μαστού), σε συνδυασμό με εξεμεστάνη, έπειτα από αποτυχία της θεραπείας με λετροζόλη ή αναστροζόλη2.

Τα δισκία Afinitor® (everolimus) έχουν εγκριθεί σε περισσότερες από 80 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για προχωρημένο νεφροκυτταρικό καρκίνωμα το οποίο επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια θεραπείας που στοχεύει στον αγγειακό ενδοθηλιακό αυξητικό παράγοντα (VEGF) ή μετά από αυτή, καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τοπικά προχωρημένους, μεταστατικούς ή ανεγχείρητους εξελισσόμενους νευροενδοκρινείς όγκους παγκρεατικής προέλευσης.

Το everolimus διατίθεται επίσης από τη Novartis για χρήση σε μη ογκολογικούς πληθυσμούς ασθενών με την εμπορική ονομασία Afinitor® ή Votubia®, Certican® και Zortress®, ενώ για τη χρήση του σε στεντ έκλυσης φαρμάκου, η άδεια έχει παραχωρηθεί αποκλειστικά στην Abbott, η οποία την έχει παραχωρήσει και στην Boston Scientific.

Οι ενδείξεις διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα και δεν είναι διαθέσιμες όλες σε κάθε χώρα. Το προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας του everolimus δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί για χρήση εκτός των εγκεκριμένων ενδείξεων. Λόγω της αβεβαιότητας όσον αφορά στην έκβαση των κλινικών μελετών, δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση ότι το everolimus θα καταστεί εμπορικά διαθέσιμο για πρόσθετες ενδείξεις σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου.

 

Σημαντικές πληροφορίες για την ασφάλεια του Afinitor®

Το Afinitor®/Votubia® μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων στους πνεύμονες ή την αναπνοή, λοιμώξεων και νεφρικής ανεπάρκειας που μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο. Τα στοματικά έλκη αποτελούν συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες. Το Afinitor/Votubia μπορεί να επηρεάσει τους αριθμούς των αιμοσφαιρίων, τη νεφρική και την ηπατική λειτουργία, καθώς και τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα. Το Afinitor/Votubia μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο έμβρυο. Συνιστάται η χρήση μίας άκρως αποτελεσματικής μεθόδου αντισύλληψης σε γυναίκες με δυνατότητα τεκνοποίησης κατά τη διάρκεια της λήψης του Afinitor/Votubia, καθώς και για οκτώ εβδομάδες μετά το πέρας της θεραπείας. Οι γυναίκες που λαμβάνουν Afinitor/Votubia δεν πρέπει να θηλάζουν.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου (επίπτωση ≥15%) είναι στοματικά έλκη, διάρροια, αίσθημα αδυναμίας ή κόπωσης, δερματικά προβλήματα (όπως εξάνθημα ή ακμή), λοιμώξεις, ναυτία, οίδημα στα άκρα ή σε άλλα σημεία του σώματος, απώλεια όρεξης, κεφαλαλγία, φλεγμονή του πνευμονικού ιστού, μη φυσιολογική γεύση, ρινορραγίες, φλεγμονή της επένδυσης του πεπτικού συστήματος, μείωση σωματικού βάρους και έμετος. Οι πιο συχνές, Βαθμού 3-4 ανεπιθύμητες ενέργειες του φαρμάκου (επίπτωση ≥2%) είναι στοματικά έλκη, αίσθημα κόπωσης, χαμηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων (ένας τύπος κυττάρων του αίματος που καταπολεμά τις λοιμώξεις), διάρροια, λοιμώξεις, φλεγμονή του πνευμονικού ιστού, διαβήτης και αμηνόρροια. Έχουν αναφερθεί περιστατικά επανενεργοποίησης ηπατίτιδας B και θρόμβων του αίματος στους πνεύμονες και στα κάτω άκρα.

 

 

Δήλωση αποποίησης ευθύνης

Η ανωτέρω δημοσίευση περιλαμβάνει φράσεις σχετικά με μελλοντικές εξελίξεις, οι οποίες μπορούν να αναγνωριστούν με ορολογία όπως «αναμένεται», «θα», «συνεχιζόμενες», «θετική γνώμη», «επανεξετάζονται» ή παρόμοιες εκφράσεις ή με ρητές ή έμμεσες διατυπώσεις όσον αφορά ενδεχόμενες νέες ενδείξεις ή ενδεχόμενη νέα επισήμανση για το everolimus ή όσον αφορά ενδεχόμενα μελλοντικά έσοδα από το everolimus. Δεν θα πρέπει να βασίζεστε υπέρμετρα σε αυτές τις δηλώσεις. Αυτού του τύπου οι φράσεις σχετικά με μελλοντικές εξελίξεις εκφράζουν την τρέχουσα άποψη της διεύθυνσης σχετικά με μελλοντικά συμβάντα και εμπεριέχουν γνωστούς και άγνωστους κινδύνους, αβεβαιότητες και άλλους παράγοντες, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε ουσιαστική διαφοροποίηση των πραγματικών αποτελεσμάτων του everolimus από οποιαδήποτε μελλοντικά αποτελέσματα, επιδόσεις ή επιτεύγματα που εκφράζονται ρητά ή εμμέσως μέσω αυτού του τύπου φράσεων. Δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση ότι το everolimus θα υποβληθεί για έγκριση ή ότι θα εγκριθεί για οποιεσδήποτε πρόσθετες ενδείξεις ή πρόσθετη επισήμανση σε οποιαδήποτε αγορά ή σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ούτε μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε εγγύηση ότι το everolimus θα επιτύχει οποιαδήποτε συγκεκριμένα επίπεδα εσόδων στο μέλλον.

Συγκεκριμένα, οι προσδοκίες της διοίκησης όσον αφορά το everolimus, θα μπορούσαν να επηρεαστούν, μεταξύ άλλων, από απροσδόκητες ενέργειες ή καθυστερήσεις των ρυθμιστικών αρχών ή από κρατικές ρυθμίσεις γενικότερα, μη αναμενόμενα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών συμπεριλαμβανομένων νέων μη αναμενόμενων κλινικών δεδομένων και της μη αναμενόμενης περεταίρω ανάλυσης των υπαρχόντων κλινικών δεδομένων, από τη δυνατότητα της εταιρείας να λάβει ή να διατηρήσει δικαιώματα ευρεσιτεχνίας ή άλλης προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας, από τις πιέσεις από το κράτος, τον κλάδο και το ευρύ κοινό σχετικά με την κοστολόγηση, από τον ανταγωνισμό γενικά, από την επίδραση που θα μπορούσαν να έχουν οι παραπάνω παράγοντες στις αξίες που αποδίδονται στα στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού του Ομίλου Novartis, όπως καταγράφονται στον ενοποιημένο ισολογισμό του Ομίλου, καθώς και από άλλους παράγοντες που αναλύονται στο Έντυπο 20-F της Novartis AG, το οποίο έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Εάν ένας ή περισσότεροι από αυτούς τους κινδύνους ή τις αβεβαιότητες τελικά πραγματωθεί ή εάν οι υφιστάμενες παραδοχές αποδειχθούν εσφαλμένες, τα πραγματικά αποτελέσματα ενδέχεται να διαφέρουν ουσιωδώς από τα προσδοκώμενα, θεωρούμενα, εκτιμώμενα ή αναμενόμενα αποτελέσματα. Η Novartis παρέχει στο παρόν Δελτίο Τύπου τις πληροφορίες που διαθέτει μέχρι αυτή τη στιγμή και δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε υποχρέωση για επικαιροποίηση των φράσεων περί μελλοντικών εξελίξεων οι οποίες περιέχονται στο παρόν Δελτίο Τύπου ως αποτέλεσμα νέων πληροφοριών, μελλοντικών συμβάντων ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο.

Σχετικά με τη Novartis

Η Novartis παρέχει καινοτόμες λύσεις για τη φροντίδα της υγείας, οι οποίες αντιμετωπίζουν τις αυξανόμενες ανάγκες των ασθενών και των κοινωνιών. Με έδρα στη Βασιλεία της Ελβετίας, η Novartis παρέχει ένα ποικιλόμορφο χαρτοφυλάκιο, ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα σε αυτές τις ανάγκες: καινοτόμα φάρμακα, φροντίδα των οφθαλμών, οικονομικά γενόσημα φαρμακευτικά προϊόντα, προληπτικά εμβόλια και διαγνωστικά εργαλεία, μη συνταγογραφούμενα προϊόντα και προϊόντα υγείας των ζώων. Η Novartis είναι η μόνη εταιρεία παγκοσμίως που κατέχει ηγετική θέση σε αυτά τα πεδία. Το 2011, ο Όμιλος είχε καθαρές πωλήσεις ύψους 58,6 δις αμερικανικών δολαρίων, ενώ περίπου 9,6 δις αμερικανικά δολάρια (9,2 δις αμερικανικά δολάρια με εξαίρεση τα έξοδα απομειώσεων και αποσβέσεων) επενδύθηκαν σε δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης σε όλο τον Όμιλο. Οι εταιρείες του Ομίλου Novartis απασχολούν περίπου 126.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από 140 χώρες του κόσμου. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τον ιστότοπο: http://www.novartis.com.

Η Novartis είναι στο Twitter. Εγγραφείτε για να παρακολουθείτε τη Novartis στο http://twitter.com/novartis.

*Γνωστά ως δισκία Votubia® (everolimus) για ορισμένους ασθενείς με οφειλόμενο σε οζώδη σκλήρυνση υποεπενδυματικό γιγαντοκυτταρικό αστροκύττωμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελβετία.

Βιβλιογραφία

1. Δεδομένα αρχείου Νovartis

2. Redmond C. Breast Cancer Hormone Therapy Options. Available at: http://christine-redmond.suite101.com/breast-cancer-hormone-therapy-options-a197304. Accessed April 27, 2012.

3. Piccart M et al. Everolimus for Postmenopausal Women with Advanced Breast Cancer: Updated Results of the BOLERO-2 Phase III Trial. Abstract #559. American Society of Clinical Oncology 2012 Annual Meeting, Chicago, IL.

4. Buckley N, Isherwood A, Breast Cancer. Decision Resources. 2011.

5. Baselga J. Everolimus in Postmenopausal Hormone-Receptor-Positive Advanced Breast Cancer. New England Journal of Medicine. February 9, 2012.

6. European Medicines Agency. Summary of Opinion for Afinitor. June 21, 2012.

7. FDA Approval Announcement of Afinitor in Advanced HR+ Breast Cancer. July 20, 2012.

8. National Cancer Institute. What You Need to Know About Advanced Breast Cancer. Available at: http://www.cancer.gov/cancertopics/wyntk/breast/WYNTK_breast.pdf. Accessed on March 8, 2012.

9. Giordano S. Update on Locally Advanced Breast Cancer. The Oncologist, 2003.Buckley N, Isherwood A. Breast Cancer. Decision Resources, March 2011.

10. Eniua A, Palmierib F and Perez E. Weekly Administration of Docetaxel and Paclitaxel in Metastatic or Advanced Breast Cancer. The Oncologist, 2005.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.