Πρόληψη του ορθοκολικού καρκίνου μέσω της διατροφής

Φυτικές ίνες,Φρούτα &Λαχανικά Facebooktwitterpinterest

Φυτικές ίνες, Φρούτα & Λαχανικά
Τα αποτελέσματα από πολυάριθμες επιδημιολογικές μελέτες επιβεβαιώνουν πως η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού ,καθώς επίσης μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, του οισοφάγου και του στομάχου.

Υπάρχουν αρκετοί μηχανισμοί μέσω των οποίων οι διαιτητικές ίνες ασκούν προστατευτική δράση. Συγκεκριμένα, οι φυτικές ίνες, αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και μειώνουν τον χρόνο διέλευσης των καρκινογόνων ουσιών καθώς μεταφέρονται μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα .Έτσι δρουν προστατευτικά αραιώνοντας το περιεχόμενο του εντερικού αυλού και ενδεχομένως μειώνοντας την απορρόφηση των καρκινογόνων συστατικών από την εντερική χλωρίδα.
Ένας δεύτερος μηχανισμός που μπορεί να εξηγήσει την αντικαρκινική δράση των άπεπτων φυτικών ινών είναι η σύνθεση των λιπαρών οξέων βραχέας αλύσου στην περιοχή του παχέος εντέρου ως αποτέλεσμα της ζύμωσης ορισμένων φυτικών ινών από τα βακτηρίδια. Τα λιπαρά οξέα βραχέως αλύσου, όπως είναι το βουτυρικό οξύ , προκαλούν απόπτωση και αναστέλλουν την παραγωγή δευτερογενών χολικών οξέων, μειώνοντας το ph του παχέος έντερου.
Eπίσης λαχανικά όπως το μαρούλι , το κινέζικο λάχανο , το κουνουπίδι και το μπρόκολο περιέχουν ινδόλες, φαινυλισοθειοκυανικό άλας( PEITC) και σουλφοραφάνη σε υψηλές ποσότητες .Πρόκειται για ουσίες με αντικαρκινικές ιδιότητες αφού προκαλούν απόπτωση στα καρκινικά κύτταρα.Τρεις με τέσσερις μερίδες μπρόκολο την εβδομάδα είναι αρκετές να προστατεύσουν τον οργανισμό από την εμφάνιση πολύποδα του παχέος εντέρου . Με στόχο την πρόληψη κατά του καρκίνου, το National Cancer Institute συστήνει την ημερήσια κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών.
Σήμερα θεωρείται πως οι φυτικές ίνες από τα σιτηρά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά σε συνδυασμό με τις φυτοχημικές ουσίες προστατεύουν ενάντια του καρκίνου το ορθού και του παχέος εντέρου.
Φυλλικό οξύ
Πρόσφατες προοπτικές μελέτες τεκμηρίωσαν τον συσχετισμό της μειωμένης πρόσληψης φυλλικού οξέος με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου. Έχει προταθεί πως ο κίνδυνος καρκίνου πολλαπλασιάζεται όταν η διατροφή χαρακτηρίζεται από χαμηλά ποσοστά μεθειονίνης και φυλλικού οξέος και ταυτοχρόνως αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. Χαμηλά ποσοστά φυλλικού οξέος μπορεί να οδηγήσουν σε καρκινογένεση προκαλώντας γονιδιακές μεταλλάξεις, τροποποιώντας την γονιδιακή έκφραση και καταστέφοντας το μόριο του DNA .Ταυτόχρονα ,έχει παρατηρηθεί ότι ένας κοινός πολυμορφισμόςστο γονίδιο MTHFR(αναγωγάση του Μεθυλενοτετραϋδροφυλλικού), ενός ενζύμου που σχετίζεται με τον μεταβολισμό του φυλλικού οξέος, μπορεί να οδηγήσει σε ορθοκολικό καρκίνο. Συμπερασματικά καταλήγουμε ότι η πρόσληψη φυλλικού οξέος μέσω της διατροφής αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα για την καρκινογένεση του παχέος εντέρου.
Ασβέστιο
Το ασβέστιο μπορεί να αποτελέσει ασπίδα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου για δύο λόγους.1)Δεσμεύει τα δευτερογενή χολικά οξέα στον εντερικό σωλήνα και 2) εμποδίζει την κυτταροτοξική δράση της διαιτητικής αίμης. Μελέτες παρατήρησης υποστηρίζουν την παραπάνω θεωρία ενώ η κλινική μελέτη Calcium Polyp Prevention Study ανέδειξε την προστατευτική δράση της συμπληρωματικής χορήγησης ασβεστίου (1.200 mg) ενάντια στην ορθοκολιτική επανεμφάνιση αδενωμάτων. Αν και τα επιστημονικά ευρήματα είναι ενθαρρυντικά , περαιτέρω έρευνες είναι αναγκαίες για την πλήρη τεκμηρίωση της υπόθεσης.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.