Με μοσχεύματα νέας γενιάς η αποκατάσταση βλαβών στις αρθρώσεις

Με μοσχεύματα νέας γενιάς η αποκατάσταση βλαβών στις αρθρώσεις Facebooktwitterpinterest

“Ελληνική μέθοδος”

Θεσσαλονίκη – Με μοσχεύματα τρίτης γενιάς αντιμετωπίζονται πλέον οι βλάβες στους χόνδρους των αρθρώσεων, με εκπληκτικά αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Η μέθοδος αυτή, η οποία έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας σταδιακά τα δύο τελευταία χρόνια, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία οξέων βλαβών των χόνδρων που έχουν προκληθεί από τραυματισμούς και όχι από οστεοαρθρίτιδα.

Χονδροκύτταρα που λαμβάνονται από τον ασθενή με αρθροσκόπηση καλλιεργούνται στο εργαστήριο και στη συνέχεια εμφυτεύονται στο σημείο της βλάβης είτε αυτούσια, είτε επικολλώνται με τη μορφή εμπλουτισμένης (με χονδροκύτταρα) μεμβράνης κολλαγόνου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνο Νάτση, που συμμετέχει στο 31ο Ετήσιο Συνέδριο της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας-Θράκης.

Για την καλλιέργεια τον χονδροκυττάρων στο εργαστήριο απαιτείται διάστημα ενός μηνός ενώ μετά την εμφύτευση τους ή την επικόλληση της εμπλουτισμένης μεμβράνης κολλαγόνου, ο ασθενής θα πρέπει για περίπου 1,5 μήνα να μην πατάει πλήρως στο σκέλος του και να ακολουθήσει πρόγραμμα αποκατάστασης με ειδική γυμναστική.

Η μη αντιμετώπιση των οξέων βλαβών στους χόνδρους μπορεί να έχει ως συνέπεια σημαντικού βαθμού αναπηρία, ενώ η αντιμετώπιση με τα μοσχεύματα τρίτης γενιάς υπόσχεται πλήρη αποκατάσταση. Μάλιστα κάποιος που αθλείται μπορεί ένα χρόνο μετά την επέμβαση να επιστρέψει στην αθλητική δραστηριότητα. Η μέθοδος αυτή, όπως εξηγεί ο κ.Νάτσης, ενδείκνυται για άτομα νεαρής ηλικίας ενώ η εφαρμογή της μετά την ηλικία των 45 ετών έχει πιο φτωχά αποτελέσματα.

Αυτόλογη μεταμόσχευση μεσεγχυματικών κυττάρων
Ελπιδοφόρα όμως είναι και τα πρώτα αποτελέσματα μελέτης για την αποκατάσταση εστιακών χόνδρινων βλαβών του γόνατος με την μεταμόσχευση μεσεγχυματικών κυττάρων από τον λιπώδη ιστό ιδίου του ασθενούς.

Η μέθοδος αυτή, η οποία εφαρμόστηκε σε πέντε ασθενείς στην Ορθοπεδική Κλινική του ΕΣΥ στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», συνιστάται στην πλήρωση της βλάβης του χόνδρου με πολλαπλασιασμένα σε καλλιέργεια μεσεγχυματικά κύτταρα του ιδίου του ασθενούς, τα οποία απομονώνονται από ιστοτεμάχια κοιλιακού υποδόριου λίπους, και κάλυψή τους με βιοαπορροφήσιμη μεμβράνη.

Έξι μήνες μετά την επέμβαση δεν παρατηρήθηκαν επιπλοκές ή ανεπιθύμητες ενέργειες στους ασθενείς οι οποίοι ήταν ικανοποιημένοι καθώς η κατάστασή τους βελτιώθηκε σημαντικά.

Η μελέτη των Μ.Ιωσηφίδη, Ι.Μελά, Θ.Κυριακίδη, Δ.Αλβανού και Α.Κυριακίδη θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια του 31ου Ετήσιου Συνεδρίου της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας-Θράκης.
HEALTH.IN.GR

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.