Σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου

Facebooktwitterpinterest

Πρόκειται για ένα επώδυνο σύνδρομο της περιοχής του ώμου το οποίο οφείλεται σε προστριβή των μαλακών μορίων (ορογόνος υπακρωμιακός θύλακος και τενόντιο πέταλο) μεταξύ ακρωμίου (σκεπής του ώμου) και κεφαλής του βραχιονίου οστού.

Παλαιότερα χρησιμοποιούταν ο όρος περιαρθρίτιδα ώμου, σήμερα όμως ο όρος αυτός τείνει να καταργηθεί αφού μπορούμε πλέον με ακρίβεια να εντοπίσουμε την αιτία της παθήσεως.
Το σύνδρομο πρόσκρουσης ή προστριβής (Impigement Syndrome) μπορεί να οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, όπως ιδιαίτερη ανατομία του ακρωμίου, σε ενδογενείς, όπως ασβεστοποιός τενοντίτιδα του υπερακανθίου τένοντα, ρήξη τενοντίου πετάλου και στη μικροαστάθεια της κατ’ ώμου αρθρώσεως.
Ο ασθενής αναφέρει οξύ άλγος στον ώμο κυρίως κατά την απαγωγή και την έξω στροφή, αλλά χαρακτηριστικός είναι και ο νυκτερινός πόνος. Συνήθως παρατηρείται σε αθλητές που ασχολούνται με σπορ ρήψεων, αλλά και σε μεσήλικες που εκτελούν χειρονακτική εργασία.
Το ιστορικό, η λεπτομερής κλινική εξέταση με συγκεκριμένα τεστ, ο υπερηχογραφικός και ακτινολογικός έλεγχος είναι απαραίτητα για την ακριβή διάγνωση του προβλήματος. Σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος με μαγνητική τομογραφία.
Η θεραπεία εξαρτάται από την κλινική εικόνα, την πορεία της πάθησης και τα απεικονιστικά ευρήματα. Συνίσταται σε συντηρητική (παυσίπονη αντιφλεγμονώδη αγωγή, ανάπαυση, φυσικοθεραπεία, ασκήσεις) και στην χειρουργική.
Το άλγος στον ώμο είναι ένδειξη για πολλά σύνδρομα γι αυτό καλύτερα πάντα να επισκέπτεστε τον ορθοπεδικό σας για την καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση και διαφορετική διάγνωση.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.