Πασχαλινά Τσουρέκια

Facebooktwitterpinterest

Τσουρέκια Πασχαλινά… γιατί Πάσχα χωρίς τσουρέκια δεν γίνεται!
Φτιάξτε αυτά τα υπέροχα, μυρωδάτα και αφράτα τσουρέκια .. διακοσμήστε με κόκκινα αυγά, τυλίξτε τα με ωραίες κορδέλες και χαρίστε τα μαζί με την αγάπη σας!

Tα υλικά

για δύο μεγάλα τσουρέκια

για το προζύμι
125 gr. αλεύρι Robin Hood
50 gr. μαγιά νωπή ή 8 gr. μαγιά σκόνη
150 gr. χλιαρό νερό
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

για τη ζύμη
175 gr. ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά
150 gr. γάλα
80 gr. βούτυρο
500 gr. αλεύρι Robin Hood
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Ξύσμα 1/2 πορτοκαλιού
Ξύσμα 1/2 λεμονιού
1 βανίλια
4 κρυσταλλάκια μαστίχα
7-8 σπόρους μαχλέπι

για την επάλειψη
1 κρόκο

Εκτέλεση Συνταγής

το προζύμι
Ετοιμάζουμε το προζύμι για τα τσουρέκια, βάζοντας σε ένα μπώλ το νερό, την ζάχαρη και την μαγιά.
Ανακατεύουμε να διαλυθεί και προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει μία ρευστή ζύμη.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε μία ώρα σε ζεστό μέρος να «γίνει» το προζύμι.

η ζύμη
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα και την ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε για 1-2 λεπτά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο.

Χτυπάμε στο γουδί το μαχλέπι και την μαστίχα με 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη.

Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε το γάλα, το αυγά χτυπημένα ελαφρά,τα ξύσματα, τα μυρωδικά, το προζύμι και ζυμώνουμε προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι, κοσκινισμένο.
Δίπλα μας έχουμε το κατσαρολάκι με το βούτυρο και το ενσωματώνουμε στην ζύμη κουταλιά κουταλιά.

Η ζύμη που θα πάρουμε θα πρέπει να είναι απαλή, εύπλαστη, «λαστιχωτή» και να μην κολλάει στα χέρια.

Σκεπάζουμε και τοποθετούμε την λεκάνη σε ζεστό μέρος για μία ώρα να διπλασιαστεί.
Μετά την μία ώρα ζυμώνουμε ελαφρά για να ξεφουσκώσει η ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει ξανά.

Αυτή την διαδικασία την κάνουμε άλλες δύο φορές και πρέπει να είμαστε ακριβείς στον χρόνο αναμονής για να μην παραφουσκώσει η ζύμη!

Ζυμώνουμε ελαφρά και χωρίζουμε την ζύμη σε δύο ίσες ποσότητες.

Πλάθουμε τα τσουρέκια στο σχήμα που θέλουμε, σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια.

Άν θέλουμε να κάνουμε το κλασικό σχήμα πλεξούδας ακολουθούμε την εξής διαδικασία:

Χωρίζουμε το ένα μέρος της ζύμης σε τρία ίσια κομμάτια, τα πλάθουμε σε κορδόνια και τα ενώνουμε πλέκοντάς τα ανάλαφρά.

Τα τοποθετούμε σε δίσκο ψησίματος που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 35 βαθμούς Κελσίου και βάζουμε μέσα τα τσουρέκια για 30′ λεπτά.

Αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο, τον οποίο χτυπάμε ελαφρά με 2 κουταλιές της σούπας νερό.

Ψήνουμε στους 170 βαθμούς Κελσίου για περίπου 40′ λεπτά.
http://www.funkycook.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.