Αθλητισμός και ολοσωματική ανάλυση δια της μεθόδου DEXA

Facebooktwitterpinterest

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΛΟΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΙΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ DEXA η τεχνολογία αιχμής στην ολοσωματική ανάλυση – λιπομέτρηση.

Οι αθλητές πάντα αναζητούν την ιδανική αναλογία λίπους/μυών για το σώμα τους, δηλαδή την “ιδανική φόρμουλα” του βέλτιστου βάρους, δύναμης, ταχύτητας και αντοχής. Οι πιθανότητες επιτυχίας τους εξαρτώνται από την ικανότητά τους να διατηρήσουν τη μυϊκή τους δύναμη σε αερόβιες και αναερόβιες συνθήκες, καθώς και να υπερνικήσουν ισχυρές αντιστάσεις. Όλες αυτές οι παράμετροι, εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την σύσταση του σώματός τους.
Αποτελέσματα ερευνών δείχνουν πως η σωστή αναλογία μυϊκής μάζας/λίπους αυξάνει τη δύναμη, την ταχύτητα, την αντοχή και την ευκινησία, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτιστοποίηση των επιδόσεων στον αθλητισμό. Η διατροφή, συνδυασμένη με στοχευμένο εξειδικευμένο πρόγραμμα εξάσκησης, συμβάλλουν αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά εαν είναι επιθυμητό οι δυνατότητες επιτυχίας του αθλητή να φτάσουν στο υψηλότερο δυνατό όριο, είναι αναγκαίο να προσμετράται η πρόοδος με αξιόπιστες και αντικειμενικές μετρήσεις, ώστε μέσω επανελέγχων να υπάρχει η ανάλογη ανατροφοδότηση δεδομένων (feedback) για συνεχή επικαιροποίηση των αναγκών. Με αυτό τον τρόπο θα λαμβάνονται από τον ενδιαφερόμενο οι κατάλληλες αποφάσεις αναπροσαρμογής ενός αναποτελεσματικού ή μη εντελώς εξειδικευμένου προγράμματος διατροφής-εξάσκησης για τις πραγματικές ανάγκες του αθλητή.
Κοιτάζοντας στον καθρέφτη, ή παρακολουθώντας το βάρος σε μια ζυγαριά, λίγη βοήθεια προσφέρει και ουσιαστικά δεν επαρκεί ώστε να προετοιμάσει πλήρως το σώμα του αθλητή για αγώνες, όπου απαιτείται η μέγιστη δυνατή δύναμη, ταχύτητα, αντοχή και ευλυγισία.
Κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος διατροφής και εξάσκησης, είναι αναγκαίο να επιβεβαιώνεται αν η αλλαγή ή και η στασιμότητα του σωματικού βάρους συνοδεύερται από διαφοροποίηση στα επιμέρους συστατικά του σώματος, δηλαδή πχ αν όταν ελαττώνει ή αυξάνει το σωματικό του βάρος ο αθλητής, είναι απαραίτητο να γνωρίζει αν χάνει λίπος ή μυϊκό ιστό, ή αν κερδίζει κυρίως μυϊκό ιστό και όχι λίπος, ώστε να γνωρίζει πόσο ισορροπημένη είναι η εξέλιξή του. Γι’αυτό το λόγο είναι ουσιαστικής σημασίας να παρέχεται μια ακριβής και λεπτομερής ανάλυση των συστατικών του σώματος σε μυϊκή και σε λιπώδη μάζα, κι όχι απλά μια ένδειξη της περιεκτικότητας σε λίπος.
Η ολοσωματική ανάλυση δια της μεθόδου DEXA είναι μια απευθείας μέτρηση της σύνθεσης του σώματος, με ακρίβεια και αξιοπιστία, και παρέχει δεδομένα ξεχωριστά για κάθε τμήμα του σώματος.
Με αυτά τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα, εύκολα διακρίνεται από όλες τις υπόλοιπες κοινές μεθόδους ως το πρότυπο αναφοράς, και αποτελεί την τεχνολογία αιχμής στην γρήγορη, εύκολη και αξιόπιστη ανάλυση του σώματος (body composition).
Επαγγελματικές αθλητικές ομάδες, όπως πχ οι Green Bay Packers, χρησιμοποιούν την ολοσωματική ανάλυση δια της μεθόδου DEXA για να παρακολουθούν την πρόοδο των παικτών κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου αλλά και της περιόδου ανάπαυλας. Επίσης, το Olympic Training Center στο Colorado Springs χρησιμοποιεί την ολοσωματική ανάλυση δια της μεθόδου DEXA για να πιστοποιεί και να αναπτύσσει εξειδικευμένα προγράμματα εξάσκησης για τους αθλητές, ακόμα και για την μη αγωνιστική περίοδο. Ο αμυντικός Nick Roach των Chicago Bears είναι ένας από τους πάρα πολλούς αθλητές που χρησιμοποιούν την ολοσωματική ανάλυση δια της μεθόδου DEXA για να παρακολουθεί πιο αποτελεσματικά και να τροποποιεί καταλλήλως το πρόγραμμα εξάσκησης και διατροφής του στην ετοιμασία της αγωνιστικής περιόδου, ενώ λόγω ιστορικού κακώσεων στα κάτω άκρα του, θέλει να παρακολουθεί την αναλογία λίπους/μυών στα πόδια του, ώστε να ελαττώσει στο ελάχιστο δυνατό τις πιθανότητες κάκωσης-τραυματισμού. Το Washington Institute of Sports Medicine προσφέρει ολοσωματική ανάλυση δια της μεθόδου DEXA στους αθλητές.
Μερικές ακόμη εφαρμογές της ολοσωματικής ανάλυσης δια της μεθόδου DEXA που έχουν υιοθετηθεί από αθλητές όπως ο Nick Roach αλλά και από προπονητές και εκπαιδευτές που παρακολουθούν τους αθλητές τους με ολοσωματική ανάλυση, είναι οι παρακάτω:
Η εξέταση, στα κορυφαία σύγχρονα μηχανήματα DEXA, διαρκεί μόλις 3 λεπτά!

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.