Αυτοεξέταση μαστού η ρουτίνα που σώζει ζωές!

Αυτοεξέταση μαστού η ρουτίνα που σώζει ζωές! Facebooktwitterpinterest

Η αυτοεξέταση του στήθους μπορεί να αποτελέσει σημαντικό τρόπο για την εύρεση καρκίνου του μαστού νωρίς, όταν πιθανότατα μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Ενώ δεν μπορεί κανένα test να ανιχνεύσει από
μόνο του νωρίς όλους τους καρκίνους του μαστού, η Breastcancer.org πιστεύει ότι η εκτέλεση της αυτο-εξετάσης μαστού σε συνδυασμό με άλλες εξετάσεις πρόληψης μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες πρώιμης ανίχνευσης.

Με τα χρόνια, υπήρξαν συζητήσεις για το πόσο πολύτιμη είναι η  αυτοεξέταση του μαστού στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού και στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης.
Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2008 που έλαβαν μέρος περίπου 400.000 γυναίκες στη Ρωσία και την Κίνα ανέφερε ότι η αυτοεξέταση του μαστού, δεν έχει σημαντική συμβολή στα ποσοστά επιβίωσης του καρκίνου του μαστού και μπορεί να οδηγήσει σε άσκοπες παρεμβάσεις και βιοψίες (εξέταση και αφαίρεση ύποπτων ιστών).
Λόγω της τρέχουσας αβεβαιότητας που προκαλείται από αυτήν και άλλες μελέτες, η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου δεν συνιστά πλέον αυτοεξεταση του μαστού ως εργαλείο πρόληψης για γυναίκες με μέσο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Το Breastcancer.org εξακολουθεί να πιστεύει ότι η αυτο-εξέταση του μαστού είναι ένα χρήσιμο και σημαντικό εργαλείο πρόληψης , ειδικά όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τακτικές φυσικές εξετάσεις από γιατρό,
μαστογραφία και σε μερικές περιπτώσεις υπερηχογράφημα ή / και μαγνητική τομογραφία. Κάθε ένα από αυτά τα εργαλεία πρόληψης λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο και έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Η αυτοεξέταση
του στήθους είναι ένα βολικό, χωρίς κόστος εργαλείο που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε τακτική βάση και σε οποιαδήποτε ηλικία. Συνιστούμε όλες οι γυναίκες να εκτελούν συστηματικά αυτοέλεγχο στο μαστό τους στο πλαίσιο της συνολικής προληπτικής στρατηγικής για τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού.

Τι να κάνετε αν ψηλαφήσετε ένα μόρφωμα στο μαστό?
Μην πανικοβάλλεστε. Οι περισσότερες γυναίκες, αρκετά συχνά έχουν κάποια ψηλαφητά ευρήματα στο στήθος και τα περισσότερα από αυτά αποδεικνύονται καλοήθη (όχι καρκίνοι). Υπάρχει μια σειρά από πιθανές αιτίες καλοηθων ψηλαφητών ευρημάτων στο μαστό, συμπεριλαμβανομένων ορμονικών αλλαγών ή τραυματισμού.

Μην διστάσετε να καλέσετε το γιατρό σας εάν έχετε παρατηρήσει οποιαδήποτε αλλαγή στο μαστό σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις αλλαγές που διαρκούν περισσότερο από έναν πλήρη εμμηνορρυσιακό κύκλο ή φαίνεται να γίνονται μεγαλύτερες ή πιο εμφανείς με κάποιο τρόπο. Εάν είστε στις πρώτες μέρες του κύκλου , σκόπιμο θα ήταν να περιμένετε μετά το τέλος της περιόδου σας για να δείτε αν η οποιαδήποτε αλλαγή του μαστού υποχωρήσει πριν καλέσετε στον γιατρό σας.

Ο γιατρός που θα καλέσετε καλό θα είναι να γνωρίζει το μαστό σας πριν – για παράδειγμα, ο γυναικολόγος ή ο μαστολόγος σας.
Σε ένα ραντεβού για την αξιολόγηση ενός ευρήματος στο μαστό, ο γιατρός σας θα πάρει ένα ιστορικό υγείας και θα κάνει μια φυσική εξέταση του μαστού και πιθανότατα θα ζητήσει εξετάσεις απεικόνισης του μαστού.
Το υπερηχογράφημα είναι συχνά το πρώτο ή το μοναδικό τεστ απεικόνισης που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση ενός ευρήματος σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 30 ετών ή που είναι έγκυες ή θηλάζουν.
Τόσο το υπερηχογράφημα όσο και η μαστογραφία συνιστώνται συνήθως για να διερευνήσουν ένα εύρημα σε γυναίκες που είναι άνω των 30 ετών . Εάν χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει πρόσθετη απεικόνιση με μαγνητική τομογραφία (μαγνητική τομογραφία), MBI (μοριακή απεικόνιση μαστού) ή/και βιοψία.
Βεβαιωθείτε ότι έχετε απαντήσεις. Είναι σημαντικό ο γιατρός σας να σας δώσει μια εξήγηση για την αιτία της αλλαγής μαστού και, εάν είναι απαραίτητο, ένα σχέδιο για την παρακολούθηση ή τη θεραπεία του. Εάν δεν αισθάνεστε άνετα με τη συμβουλή του πρώτου γιατρού που βλέπετε, μην διστάσετε να πάρετε μια δεύτερη γνώμη.

Πώς να κάνετε την αυτοεξέταση μαστού, μέρος της στρατηγικής σας για τον έλεγχο και την πρόληψη του καρκίνου του μαστού:

Κάντε το ρουτίνα.
Όσο περισσότερο εξετάζετε τους μαστούς σας τόσο περισσότερα θα μάθετε για αυτούς και τόσο πιο εύκολο θα είναι να διαπιστώσετε οποιαδήποτε αλλαγή. Προσπαθήστε να κάνετε συνήθεια την αυτο-εξέταση μαστού μία φορά το μήνα, για να εξοικειωθείτε με την υφή και την αίσθηση του στήθους σας. Εξετάστε τον εαυτό σας αρκετές ημέρες μετά την λήξη της περιόδου, όταν δε νοιώθετε πια το στήθος σας πρησμένο και επώδυνο.

Αν δεν έχετε πλέον κύκλο,επιλέξτε μια ημέρα που είναι εύκολο να θυμάστε, όπως την πρώτη ή την τελευταία ημέρα του μήνα.

Γνωρίστε τις διαφορετικές περιοχές του στήθους σας.
Η άνω- εξωτερική περιοχή – κοντά στη μασχάλη σας – τείνει να είναι πιο συμπαγής. Το κάτω μισό του στήθους σας μπορεί να το νοιώθετε να έχει οζώδη αίσθηση. Η περιοχή γύρω από τη θηλή μπορεί να τη νιώσετε με μεγαλύτερα οζίδια.

Ξεκινήστε ένα ημερολόγιο όπου καταγράφετε τα ευρήματα των αυτοαξιολογήσεων του μαστού σας.
Αυτό μπορεί να είναι σαν ένας μικρός χάρτης των μαστών σας, με σημειώσεις για το πού αισθάνεστε τις διάφορες υφές και ευρήματα. Ειδικά στην αρχή, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να θυμάστε, από μήνα σε μήνα, τι είναι “φυσιολογικό”για το μαστό σας.

Δεν είναι ασυνήθιστο να εμφανίζονται διαφορετικά ευρήματα σε συγκεκριμένες μέρες του κύκλου σας, αλλά στη συνέχεια εξαφανίζονται καθώς το σώμα σας αλλάζει με τον εμμηνορροϊκό κύκλο (αν συνεχίζετε να έχετε εμμηνόρροια).

πηγη:https://www.breastcancer.org

Αγαλιανού Μαρία,Ακτινοδιαγνώστρια

Αγαλιανού Μαρία,
Ακτινοδιαγνώστρια

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.