Πέντε τρόποι για τη μείωση του κινδύνου από τον καρκίνο του μαστού

Facebooktwitterpinterest

Παρόλο που δεν υπάρχει κανένας σίγουρος τρόπος για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, τα οποία μπορoύν να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού.

Παράγοντες- συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού ιστορικού- αυξάνουν τον κίνδυνο, αλλά οι περισσότερες γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού (περίπου 8 στις 10) δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό.

Μερικοί παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού δεν είναι διαχειρίσιμοι, δηλαδή δεν είναι εφικτό να τους ελαττώσουμε, όπως για παράδειγμα το ότι είστε  γυναίκα, γερνάτε και έχετε κάποιες γονιδιακές μεταλλάξεις.

Προσοχή όμως! Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού σχετίζονται με τις προσωπικές συμπεριφορές-συνήθειες (τρόπος ζωής,life-style), όπως για παράδειγμα η διατροφή και η άσκηση.
Σε αυτούς πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας διότι συμβάλλουν σημαντικά στην πρωτογενή πρόληψη του καρκίνου του μαστού (πρόληψη της νόσου μέσω του ελέγχου των παραγόντων κινδύνου):

1. Παρακολουθήστε το σωματικό βάρος σας.
Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση και για τις γυναίκες που αυξάνουν το βάρος τους ως ενήλικες. Μετά την εμμηνόπαυση, το μεγαλύτερο μέρος των οιστρογόνων σας προέρχεται από λιπώδη ιστό (δευτερεύουσες πηγές οιστρογόνου). Έχοντας περισσότερο λιπώδη ιστό αυξάνονται τα επίπεδα οιστρογόνων με συνέπεια την αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Επίσης, οι υπέρβαρες γυναίκες τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης, κάτι το οποίο έχει συνδεθεί μεταξύ άλλων και με τον καρκίνου του μαστού.
Διατηρείται το ιδανικό για εσάς βάρος και μείνετε εκεί. Εάν ”κουβαλάτε” επιπλέον κιλά, προσπαθήστε να χάσετε μερικά. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Η απώλεια σωματικού βάρους συνολικά θα βελτιώσει την λειτουργία του οργανισμού σας.

  1. Να ασκήστε τακτικά.
    Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η άσκηση είναι μια συνήθεια που συμβάλει στην μείωση του καρκίνου του μαστού.
    Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας κάθε εβδομάδα, (ή έναν συνδυασμό και των δύο.)
    Το ιδανικό δε, είναι ο εβδομαδιαίος χρόνος άσκησης να επιμεριστεί ημερησίως.
  2. Περιορίστε το χρόνο του ”καναπέ”.
    Τα επιδημιολογικά στοιχεία μαρτυρούν ότι η όσο αυξάνεται ο χρόνος καθιστικής ζωής (σωματική αδράνεια), ανάλογα αυξάνεται και η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, ειδικά για τις γυναίκες.
    Σε μια μελέτη της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου, οι γυναίκες που πέρασαν 6 ώρες (ή περισσότερο) κάθε ημέρα καθισμένες όταν δεν εργάζονταν, είχαν 10% μεγαλύτερο κίνδυνο για διηθητικό καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με γυναίκες που έμειναν λιγότερο από 3 ώρες ”καθιστές” την ημέρα.
  3. Περιορίστε το αλκοόλ.
    Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν 2 έως 3 αλκοολούχα ποτά την ημέρα έχουν περίπου 20% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν πίνουν καθόλου.
    Οι γυναίκες που καταναλώνουν 1 ποτό την ημέρα έχουν πολύ μικρή αύξηση του κινδύνου.
    Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο και άλλων τύπων καρκίνου.
    Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου συστήνει στις γυναίκες να μην υπερβαίνουν την κατανάλωση ενός αλκοολούχου ποτού ημερησίως.
  4. Αποφύγετε ή περιορίστε τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (hormone replacement therapy-HRT),
    η οποία χρησιμοποιείται (πιο συχνά στο παρελθόν) για να βοηθήσει τον έλεγχο των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης (νυχτερινές εφιδρώσεις, εξάψεις κ.α.). Ωστόσο, οι ερευνητές γνωρίζουν ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που λαμβάνουν συνδυασμό οιστρογόνου και προγεστερόνης μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.
    Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού φαίνεται να επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα εντός 5 ετών μετά τη διακοπή του συνδυασμού ορμονών.
    Συζητήστε με το γιατρό σας για όλες τις δυνατές επιλογές για τον έλεγχο των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, για τους κινδύνους και τα οφέλη τους.
    Εάν αποφασίσετε (πάντα μετά την συζήτηση και ενημέρωση από τον γιατρό σας) να δοκιμάσετε την HRT, είναι καλύτερο να το χρησιμοποιήσετε για όσο το δυνατόν πιο σύντομο χρονικό διάστημα και στη χαμηλότερη εξατομικευμένη δόση.

References

1.https://www.cancer.org (American Cancer Society)

2.Making the Diagnosis: A Practical Guide to Breast Imaging, Dr. Jennifer Harvey and Dr. David March.

3.https://www.nhs.uk/conditions/hormone-replacement-therapy-hrt/

Νικόλαος Μπάμπος,
Ακτινοδιαγνώστης

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.