Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Ενδοοικογενειακής Βίας

Facebooktwitterpinterest

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Αθήνα, 8 Μαρτίου 2012: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Sunia Geel”, που στη γλώσσα των Travellers σημαίνει «Πρόσεχε τον εαυτό σου», το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, υπενθυμίζει τη σημασία και την ανάγκη της πρόληψης και εξάλειψης της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών.
Πληγή φαίνεται να αποτελεί η ενδοοικογενειακή βία ακόμα και στις σύγχρονες κοινωνίες. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, παραμένει «κρυφή πληγή» καθώς τα θύματα αποφεύγουν να ζητήσουν βοήθεια. Ειδικότερα, το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στις γυναίκες και τα παιδιά συγκεκριμένων ομάδων μειονοτήτων μέσα στην Ευρώπη. Ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα (FRA) χαρακτηριστικά αναφέρει ότι κατά το χρονικό διάστημα 2008-2009, μια στις δύο γυναίκες σε αυτές τις οικογένειες έπεσε θύμα βίας.
Εξακολουθώντας να αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα κοινωνικά ταμπού, η ενδοοικογενειακή βία επιβάλλει καθεστώς φόβου, ιδιαίτερα στα θύματα που ανήκουν σε περιθωριοποιημένες ομάδες, όπως οι μειονότητες και οι μετανάστες. Ωστόσο, η διαχείριση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, ειδικότερα στις ομάδες αυτές, παρουσιάζει πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας, ιδιαίτερα λόγω γλωσσικών, κοινωνικών και πολιτιστικών φραγμών. Συχνά τα μέλη αυτών των οικογενειών δεν έχουν άδειες παραμονής, βρίσκονται παράνομα στις χώρες υποδοχής και δεν είναι εγγεγραμμένα στις δημόσιες υπηρεσίες. Είναι λοιπόν, σημαντικό να αναπτυχθούν νέοι μηχανισμοί και εργαλεία διαχείρισης του προβλήματος της ενδοοικογενειακής βίας, έτσι ώστε οι λειτουργοί κοινωνικών υπηρεσιών να αποκτήσουν μεγαλύτερη πρόσβαση στις εν λόγω κοινωνικές ομάδες. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις συμμετέχουσες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, την οποία συντόνισε το Ινστιτούτο Prolepsis, κατέδειξε, ιδιαίτερα στη χώρα μας, την ανάγκη των κοινωνικών λειτουργών για ύπαρξη εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών σχετικά με την αντιμετώπιση θυμάτων που ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες.
Με σύνθημα «Πρόσεχε τον εαυτό σου, στόχος του προγράμματος “Sunia Geel” είναι η πρόληψη και η εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας κατά των παιδιών, εφήβων και γυναικών, ιδιαίτερα σε περιθωριοποιημένες κοινότητες. Μέσω της εκπαίδευσης κοινωνικών λειτουργών και άλλων επαγγελματιών που παρέχουν στήριξη στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και μέσα από την παροχή υποστήριξης στις γυναίκες, τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση όλων για τις οδυνηρές επιπτώσεις του φαινομένου, αλλά και στον εμπλουτισμό των γνώσεων και των δεξιοτήτων τόσο των λειτουργών που παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες όσο και των μελών αυτών των κοινοτήτων για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.
Το πρόγραμμα υλοποιείται στα πλαίσια της ευρωπαϊκής δράσης Daphne III της Γενικής Διεύθυνσης για τη Δικαιοσύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συντονίζεται από το Μη Κυβερνητικό Οργανισμό “Exchange House National Travellers Service” που εδρεύει στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Ξεκίνησε το Μάρτιο του 2011 και θα διαρκέσει δύο χρόνια. Στο πρόγραμμα, εκτός από τη χώρα μας, συμμετέχουν επίσης η Γερμανία, η Αυστρία και η Ρουμανία. Το Φεβρουάριο και το Μάρτιο 2012 το Ινστιτούτο Prolepsis, που υλοποιεί τις δράσεις του προγράμματος στην Ελλάδα, πραγματοποίησε δύο ενημερωτικά σεμινάρια για το πρόγραμμα και την ενδοοικογενειακή βία, τα οποία παρακολούθησαν κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι και άλλοι ειδικοί λειτουργοί.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα Πάνια Καρνάκη στο τηλ. 210 6255700 ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος www.suniageel.eu.

###

Το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στο χώρο της ιατρικής έρευνας, της προαγωγής υγείας, της περιβαλλοντολογικής και εργασιακής ιατρικής από το 1991.Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ινστιτούτο και τις δράσεις του μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.prolepsis.gr.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.