Ο καρδιοπροστατευτικός ρόλος των καρυδιών

Facebooktwitterpinterest

ΚΑΡΥΔΙΑ
Οι ξηροί καρποί κατέχουν σημαντική θέση στην παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή.
Καταναλώνοντας την ελάχιστη ποσότητα, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία μας. Τα καρύδια είναι από τους ξηρούς καρπούς που έρχονται πρώτα σε περιεκτικότητα λινολεϊκού οξέος. Aπό την γνωστή μελέτη Τhe Nurses Health Study, φάνηκε πως γυναίκες που κατανάλωναν εβδομαδιαίως 150 γρ(5 οz)καρύδια, εμφάνισαν 35% λιγότερο κίνδυνο για καρδιακά επεισόδια.(Hu et al,1998).Αν και οι ξηροί καρποί περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος , πρόκειται για ακόρεστο λίπος το οποίο επιδρά ευεργετικά στα λιπίδια αίματος αλλά και στα επίπεδα της LDL και της ολικής χοληστερόλης αίματος. Τα καρύδια αποτελούν καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (9.1 γρ/100γρ) και συγκεκριμένα α-λινολενικού οξέος (ALA).Σε προοπτικές επιδημιολογικές μελέτες υψηλή πρόσληψη ΑLA συσχετίζεται με μείωση θανατηφόρων καρδιαγγειακών επεισοδίων..
Επιπλέον, μια δεύτερη μελέτη υπέδειξε ότι καταναλώνοντας μέτριες ποσότητες καρυδιών στα πλαίσια της προτεινόμενης δίαιτας για ελάττωση της χοληστερόλης, μειώθηκαν τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης αίματος και βελτιώθηκε το λιπιδαιμικό προφίλ των υγιών ανδρών που συμμετείχαν.
Ο καρδιοπροστατευτικός ρόλος των καρυδιών μπορεί να κατανοηθεί λαμβάνοντας υπόψη τον μεταβολικό μηχανισμό των ω-3 λιπαρών οξέων. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σε αντίθεση με τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, αποτελούν πρόδρομη ένωση των αντιφλεγμονωδών προσταγλανδινών. Αξίζει ν’αναφερθεί πως και τα δύο είδη λιπαρών οξέων ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τα ένζυμα που τα μεταβολίζουν. Συνεπώς, αυξάνοντας την πρόσληψη των ω-3 θα μπορέσουμε να μειώσουμε τους φλεγμονώδεις παράγοντες στον οργανισμό μας.
Ακόμα τα καρύδια περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης Ε , γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Αποτελούν καλή πηγή μαγνησίου και φυλλικού οξέος , ουσίες που αντίστοιχα ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και μειώνουν τα επίπεδα της ομοκυστεϊνης στο αίμα (Η ομοκυστεϊνη σε υψηλές συγκεντρώσεις αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις). Τέλος, τα καρύδια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αργινίνη. Πρόκειται για ένα αμινοξύ απαραίτητο για την σύνθεση του μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο βελτιώνει την αιματική ροή των αγγείων και των αρτηριών.
Τα καρύδια λόγω της περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά οξέα, γίνονται ευπαθή τρόφιμα από την στιγμή που θα αποφλοιωθούν , γι αυτό και πρέπει να δοθεί προσοχή στην συντήρηση τους. Καλό θα ήταν να αποθηκευτούν σε γυάλινο σκεπασμένο δοχείο μέσα στο ψυγείο και η κατανάλωση τους να γίνει μέσα σε 1- 2 μήνες. Είναι ωφέλιμο να καταναλώνονται στην ακατέργαστη μορφή τους διότι το ψήσιμο ή το τηγάνισμα μπορεί να αλλοιώσει τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
Για όλους αυτούς τους λόγους τα καρύδια αποτελούν άριστη επιλογή μικρογεύματος (σνακ).Προσοχή όμως χρειάζεται να δείξουν τα άτομα με ιστορικό αλλεργίας καθώς ακόμα και ίχνη ξηρών καρπών μπορεί να οδηγήσουν σε αναφυλακτικό σοκ.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.