Ο ΙΣΑ ζητάει παρέμβαση του Εισαγγελέα

Facebooktwitterpinterest

Προς τον
κο. Ανδρέα Λοβέρδο
Υπουργό Εργασίας
Αθήνα
Κοινοποίηση:
κο. Χρήστο Παπουτσή
Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: Ο ΙΣΑ επανέρχεται σε συνέχεια του από 30.06.2011 δημόσιου αιτήματος του περί παρέμβασης του Εισαγγελέα για την ρίψη χημικών ουσιών από την ΕΛ. ΑΣ. και καταγγέλλει την εκ νέου ρίψη επικίνδυνων χημικών ουσιών από τα όργανα τήρησης της Δημόσιας Τάξης, στην ειρηνική διαδήλωση της 12.02.2012 .

Στα πλαίσια της αρμοδιότητάς του, ο Ι.Σ.Α, ως θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας, καταγγέλλει εκ νέου την ρίψη χημικών ουσιών στην ειρηνική διαδήλωση που έλαβε χώρα στο κέντρο της Αθήνας την 12.02.2012, καθώς, σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, επιφέρουν σοβαρές βλάβες στην υγεία των πολιτών.
Σας υπενθυμίζουμε ότι ο ΙΣΑ στις 30.06.2011, στην συνάντηση που είχε λάβει χώρα μεταξύ του κου. Γιώργου Πατούλη και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κου. Ιωάννη Τέντε, είχε ζητήσει την παρέμβαση του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού προκειμένου να σταματήσει η χρήση χημικών ουσιών σε ειρηνικές διαδηλώσεις πολιτών.
Δια της παρούσης σας καλούμε να αναλάβετε τις ευθύνες σας, ως Αρμόδιοι και κατά νόμον υπεύθυνοι για την προστασία του πολίτη και της δημόσιας υγείας , προκειμένου να ΜΗΝ επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοιες ενέργειες, οι οποίες είναι άκρως επικίνδυνες για την Δημόσια Υγεία.
Επισημαίνεται ότι με απόφαση του ΟΗΕ (2603/16-12-1969) έχει απαγορευθεί η χρήση, αυτού του τύπου των χημικών ουσιών, από τα κράτη μέλη, για πολεμικούς σκοπούς.
Με τα δεδομένα αυτά οι αρμόδιες Αρχές οφείλουν να καταφεύγουν σε ηπιότερα μέτρα καταστολής, αντίστοιχα με αυτά που ακολουθούνται από άλλα κράτη, τα οποία σε κάθε περίπτωση δεν θέτουν σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία.
Δεν νοείται στα πλαίσια μιας δημοκρατικής κοινωνίας που κάθε άνθρωπος έχει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ειρηνικής διαμαρτυρίας και της έκφρασης των απόψεών του, να τίθενται σε εφαρμογή τόσο δυσμενή μέσα που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Για το Δ.Σ. του Ι.Σ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΩΡΓ.ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΕΥΣΤ.ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.