Τι να προσέξω όταν αγοράζω βιολογικά προϊόντα;

Facebooktwitterpinterest

Τα βιολογικά προϊόντα τα οποία πουλιούνται παντού πλέον και προσελκύουν κάθε μέρα όλο και μεγαλύτερο αριθμό καταναλωτών, είναι σαφώς καλύτερα από τα αντίστοιχα συμβατικά. Τα τελευταία χρόνια τα προϊόντα αυτά μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας και όλο και περισσότερα Super Market αναρτούν στα ράφια τους βιολογικά προϊόντα με τις αντίστοιχες ετικέτες τους. Το μοναδικό πρόβλημα είναι ότι είναι πιο ακριβά και επιπλέον η οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας αποτρέπει πολλούς από μας να τα αγοράζουμε. Οι καταναλωτές όμως που τα προτιμούν συνήθως δεν το κάνουν σποραδικά αλλά συστηματικά και έχουν αναπτύξει μια διατροφική φιλοσοφία γύρω από την αξία που παρέχουν στην υγεία.
Το μέγα ερώτημα που απασχολεί πολύ κόσμο είναι το εξής: Είναι όντως βιολογικά ή είναι μια απάτη όπως πολλές άλλες της καθημερινότητας μας;
Επομένως εμείς οι καταναλωτές πρέπει να έχουμε υπόψη μας και να γνωρίζουμε τα βασικά τουλάχιστον όπως το ότι τα βιολογικά προϊόντα πρέπει να φέρουν κατάλληλη σήμανση στην συσκευασία τους. Η σήμανση αυτή πρέπει να μας παρέχει στοιχεία που αφορούν την επιχείρηση στην οποία παράγονται, τυποποιούνται και συσκευάζονται αυτά τα προϊόντα. Επίσης πέρα από τον κωδικό πιστοποίησης, πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία του φορέα πιστοποίησης και ακόμα την ένδειξη που μας πληροφορεί με το αντίστοιχο στάδιο πιστοποίησης. Τα παραπάνω αφορούν τα συσκευασμένα προϊόντα. Τα μη συσκευασμένα τρόφιμα, είναι βιολογικά μόνο όταν στο σημείο στο οποίο πωλούνται επιδεικνύονται από τους πωλητές τα κατάλληλα έγγραφα πιστοποίησης που τεκμηριώνουν ότι είναι βιολογικά προϊόντα. Πρέπει επίσης να ζητάμε πάντα απόδειξη για το βιολογικό προϊόν που αγοράζουμε, καθώς έτσι μπορεί να ελεγχθεί από τους αρμόδιους φορείς πιο αποτελεσματικά η επιχείρηση και να τεκμηριωθεί ότι τα προϊόντα που διακινούνται απ αυτή είναι όντως βιολογικά.
Πρέπει ακόμη εδώ να τονίσω στους μη γνωρίζοντες ότι τα λεγόμενα «παραδοσιακά προϊόντα» δεν είναι απαραίτητα και βιολογικά προϊόντα. Βιολογικά είναι όπως είπαμε παραπάνω μόνο όταν έχουν την κατάλληλη σήμανση.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.