ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ ΜΕ ΚΡΑΣΙ, ΜΠΑΛΣΑΜΙΚΟ, ΚΟΝΙΑΚ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

Facebooktwitterpinterest

Υλικά

2,5 κιλά αγριογούρουνο, μπούτι

για τη μαρινάδα
1 μπουκάλι κόκκινο κρασί
2 φύλλα δάφνης
5-6 κόκκους μπαχάρι
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα στα τέσσερα
2 καρότα, χοντροκομμένα

λίγο δεντρολίβανο

για τη συνταγή
4-5 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα στη μέση και μετά σε φέτες
λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/3 κούπας ξύδι μπαλσάμικο
1/3 κούπας κονιάκ
1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
μια φλούδα πορτοκαλιού
2-3 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα
2 καρότα χοντροκομμένα
1 φύλλο δάφνης
2 κουταλιές της σούπας μέλι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κούπα λάδι
4-5 κόκκους μπαχάρι
500 γρ ζωμός βοδινού (2 βιολογικοί κύβοι)

πατάτες τηγανιτές (ποτέ δεν είναι αρκετές όσες κι αν βάλετε…)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόψτε το αγριογούρουνο σε μερίδες. Βάλτε το σε μια γάστρα. Ρίξτε το κρασί να το καλύψει. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας και αφήστε το στο ψυγείο για 12-15 ώρες.

Βγάλτε το απο το ψυγείο, σουρώστε την μαρινάδα και κρατήστε το κρασί της. Σκουπίστε ελαφρώς το κρέας απο τα υγρά.
Σε αντικολλητική κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίξτε ελαιόλαδο και τις φέτες των κρεμμυδιών. Σωτάρετε για μερικά λεπτά και μετά χαμηλώστε την φωτά στο μέτριο προς χαμηλό και αφήστε τα να καραμελώσουν σιγά σιγά (για κανα 20λεπτο). Ανακατεύετε συχνά, να μη σας καούν αλλά να είναι μαλακά και να πάρουν βαθύ καραμελένιο χρώμα. Προς το τέλος προσθέστε την ζάχαρη, ανακατέψτε, αφήστε ένα λεπτό ακόμα και βγάλτε τα. Κρατήστε τα στην άκρη. Ρίξτε λίγο αλευράκι πάνω απο τα κομμάτια αγριογούρουνου, ανακατέψτε τα με το χέρι σας και τσιγαρίστε τα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά απο όλες τις μεριές για ελάχιστα δευτερόλεπτα (μόνο να πάρει χρώμα). Στα τελευταία κομμάτια αγριογούρουνου, σβήστε με το κονιάκ, το βαλσάμικο και τέλος με μπόλικο κρασί απο την μαρινάδα. Δυναμώστε την θερμοκρασία και αφήστε το να πάρει μια δυο βράσεις να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέστε μια κουταλιά μέλι, ανακατέψτε για ένα λεπτό και ρίξτε τα στην γάστρα μαζί με τα υγρά απο το κρασί το μέλι και το κονιάκ. Προσθέστε στην γάστρα και τα υπόλοιπα κομμάτια κρέατος καθώς και τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Αλατοπιπερώστε. Προσθέστε 2 καρότα χοντροκομμένα, τα καινούργια μπαχάρια, το φύλλο δάφνης, τα σκόρδα, τη φλούδα του πορτοκαλιού, λίγο ελαιόλαδο απο πάνω, και άλλη μια κουταλιά της σούπας μέλι πάνω απο τα κομμάτια με το κρέας. Προσθέστε τον μισό ζωμό (περίπου) και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 2μιση ώρες ή μέχρι το κρέας να είναι εντελώς μαλακό και να έχει αρκετή και δεμένη σάλτσα. Στο διάστημα που μαγειρεύεται το φαγητό, τσεκάρετέ το και αν χρειάζεται υγρά προσθέστε ζωμό. Τσεκάρετε και για το αλάτι. Σερβίρετε με πατάτες τηγανιτές και την αγαπημένη σας σαλάτα.
http://www.radicio.com

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.