Kοντά στη θεραπεία της αϋπνίας

Facebooktwitterpinterest

Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν το χημικό στοιχείο που ευθύνεται για την καταστολή του ύπνου και μας κάνει να ξυπνάμε, ενώ μπορεί να μπλοκαριστεί ώστε να έχουμε έναν ξεκούραστο ύπνο.

Ο Δρ. Subimal Dutta, συγγραφέας της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Neuroscience, δηλώνει: « Ο ύπνος, μία από τις πιο μυστηριώδεις τακτικές μεταβολές της συνείδησης, ρυθμίζεται από μία λεπτή ισορροπία μεταξύ των βιολογικών διεργασιών, του περιβάλλοντος και της συμπεριφοράς, αλλά οι μηχανισμοί που εμπλέκονται στη ρύθμισή του δεν είναι ιδιαίτερα κατανοητοί.

«Ο απώτερος στόχος της έρευνάς μου είναι να εμβαθύνω στην κατανόηση του πώς ρυθμίζεται ο ύπνος σε κυτταρικό επίπεδο, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στο να βρούμε τα αίτια και τη θεραπεία διαφόρων διαταραχών του ύπνου.»

Ο ίδιος δηλώνει πως το μπλοκάρισμα του ενζύμου είχε ως αποτέλεσμα τόσο την επίτευξη των σταδίων ύπνου REM (Rapid Eye Movement) όσο και non-REM, που είναι απαραίτητα ώστε ο ύπνος μας να είναι υγιής.

«Οι υπάρχουσες θεραπείες για τις διαταραχές του ύπνου δεν επιτυγχάνουν το ιδανικό συμπεριφορικό αποτέλεσμα και συνήθως συνοδεύονται από πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες,» προσθέτει ο Dutta.

Μία πιο στοχευμένη προσέγγιση της θεραπείας αυτών των διαταραχών θα ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό τη δημόσια υγεία.
PATHFINDER

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.