“39 νέα συνθετικά ναρκωτικά και νέες ψυχοτρόπες ουσίες το 2011”

Facebooktwitterpinterest

«Το 2011 καταγράψαμε 39 νέες ψυχοτρόπες ουσίες!»
Τα συνθετικά ναρκωτικά και οι νέες ψυχοτρόπες ουσίες, που εξαπλώνονται με ραγδαίους ρυθμούς στην Ευρώπη, είναι ένας κίνδυνος ακόμη πιο ύπουλος κι από τα γνωστά ναρκωτικά

Ο Alexis Goosdeel, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (Reitox) και την Τοξικομανία, μιλάει στην «Κ.Ε.» για τις νέες ουσίες που έχουν εμφανιστεί το 2011, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αστυνομία στην εντόπισή τους, τη διακίνησή τους στο Διαδίκτυο, αλλά και τι πρέπει να προσέξουμε στην Ελλάδα.

Ε Την τελευταία δεκαετία κυκλοφορούν στην αγορά πάνω από 150 «ψυχοτρόπες ουσίες», που πολλοί τις θεωρούν πιο επικίνδυνες κι από την ηρωίνη. Είναι γεγονός;

Α Πράγματι είναι τα λεγόμενα ντιζάιν ναρκωτικά. Ο χημικός διαμορφώνει τη σύσταση, όπως ο σχεδιαστής τη μόδα. Η τελευταία έκθεση του EMCDDA πριν από λίγες ημέρες είναι αποθαρρυντική.

Μετά τον πρωτοφανή αριθμό των 41 νέων ουσιών που εντοπίστηκαν το 2010, τα στοιχεία που δόθηκαν από το ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης (ΣΕΠ) δείχνουν αύξηση, καθώς το πρώτο εννεάμηνο του 2011 καταγράφηκαν 39 νέες ουσίες.

Ε Το Διαδίκτυο βοηθά στην εξάπλωσή τους;

Α Σημαντικά. Πριν από λίγο διάστημα τα Εθνικά Παρατηρητήρια εντόπισαν 600 ηλεκτρονικά καταστήματα τα οποία δήθεν πωλούν ψυχοδραστικά προϊόντα με συγκάλυψη τις ετικέτες προειδοποίησης. Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Τα «σύνορα» ανάμεσα στην αγορά των «νόμιμων ψυχοτρόπων» και στην αγορά των παράνομων ουσιών είναι σχεδόν αόρατα.

Ε Υπάρχει κοινή πολιτική από τα κράτη-μέλη;

– Οχι ακόμη, ωστόσο οι χώρες επανεξετάζουν τα νομοθετικά μέτρα που λαμβάνουν. Το 2010 η Πολωνία και η Ιρλανδία ψήφισαν νομοθεσία για περιορισμό των ελεύθερων πωλήσεων.

Ε Η έκσταση και οι αμφεταμίνες, τα λεγόμενα συνθετικά ναρκωτικά, κυκλοφορούν στην Ελλάδα, κυρίως στους χώρους διασκέδασης, σε χαμηλά ποσοστά. Τι γίνεται στην Ευρώπη;

Α Πάνω από 23,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν δοκιμάσει μια φορά στη ζωή τους έκσταση και αμφεταμίνες. Τον τελευταίο χρόνο 2,5 εκατ. έκαναν χρήση έκστασης και 2 εκατ. έκαναν χρήση αμφεταμινών. Η Αγγλία έχει τα πρωτεία. Αντίθετα η Ελλάδα μαζί με τη Ρουμανία συγκαταλέγονται στις χώρες με τη χαμηλότερη χρήση.

Ε Πού έγκειται η διαφορά τους;

Α Οταν πρωτοεμφανίστηκε η έκσταση ονομάστηκε το χάπι της αγάπης, είναι πιο ήπιο διεγερτικό σε σχέση με την αμφεταμίνη που είναι πολύ πιο διεγερτική, προκαλεί κεφαλαλγίες, τρόμο, κατάθλιψη, αυτοκτονική συμπεριφορά. Και οι δύο ουσίες μακροπρόθεσμα καταστρέφουν το νευρικό σύστημα.

Ε Είναι εύκολο να εντοπιστούν;

Α Το αντίθετο. Ευτυχώς οι ευρωπαϊκές χώρες συνεργάζονται εξαιρετικά μεταξύ τους και η Γιουροπόλ κάνει καλά τη δουλειά της.

Ε Πού εστιάζεται το πρόβλημα;

Α Η Ευρώπη είναι παγκοσμίως ο μεγαλύτερος παραγωγός αμφεταμίνης. Το πρόβλημα αρχίζει από τη στιγμή που μια ουσία καταγράφεται ως παράνομη από την αστυνομία.

Τότε αρχίζει το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι. Οι παραγωγοί για να ξεφύγουν εφαρμόζουν εξελιγμένες τεχνικές, συνθέτοντας νέες ουσίες οι οποίες δεν έχουν καταγραφεί στις απαγορευμένες, με αποτέλεσμα να μην τελειώνει ποτέ η καταδίωξη.

Μεγάλη επιτυχία της αστυνομίας ήταν όταν πέρυσι κατάφερε να εντοπίσει 1.050 λίτρα σαφρόλης σε κοντέινερ, μια από τις πολλές «πρώτες ύλες» από τις οποίες παράγονται τα συνθετικά ναρκωτικά.

Ε Υπάρχουν μέτρα πρόληψης;

Α Παρά την υψηλή χρήση μόλις 13 χώρες έχουν αναφέρει ότι παίρνουν μέτρα πρόληψης. Σε διάφορα ροκ φεστιβάλ στην Αυστρία, στο Βέλγιο, στη Γαλλία γίνεται το pill-testing (χάπι τεστ), δοκιμάζουν το χάπι σε υγρό εντοπίζοντας την επικινδυνότητά του ανάλογα με το χρωματισμό.

Μια άλλη καλή στρατηγική, που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να εφαρμόσουν, είναι το νερό να προσφέρεται δωρεάν στα διάφορα κέντρα διασκέδασης. Λόγω της διέγερσης τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται την κούραση με αποτέλεσμα να αφυδατώνονται.

Ε Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχει μειωθεί κατά πολύ ο προϋπολογισμός των οργανισμών καταπολέμησης των ναρκωτικών. Συμβαίνει το ίδιο στην Ευρώπη;

Α Προς το παρόν όχι. Ο προϋπολογισμός μας, 16 εκατομμύρια ευρώ, παραμένει ο ίδιος. Χρηματοδοτούμε και εμείς αναλογικά το δικό σας ΕΚΠΝΤ, με την προϋπόθεση να χρηματοδοτείται από τον ΟΚΑΝΑ. Σταματάτε εσείς, σταματάει και η ευρωπαϊκή βοήθεια.

Ε Πώς κρίνετε την πολιτική που εφαρμόζει η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία;

Α Το θετικό είναι ότι μέσα στην κρίση ο ΟΚΑΝΑ κατάφερε να ανοίξει τόσες μονάδες μεθαδόνης στα νοσοκομεία. Σε ένα μήνα στη Θεσσαλονίκη δεν θα υπάρχει λίστα αναμονής. Το αρνητικό είναι ότι αργήσατε πάρα πολύ.

Η πολιτική των τελευταίων οκτώ χρόνων ήταν ανύπαρκτη, τα στοιχεία το αποδεικνύουν. Δεν υπήρχαν αρκετά θεραπευτικά προγράμματα για τη μείωση της βλάβης, με αποτέλεσμα φέτος να έχετε στην Αθήνα 1.000% αύξηση στο AIDS.

Τα προγράμματα στο δρόμο είναι ελάχιστα, πρέπει άμεσα να αυξηθούν. Πληροφορήθηκα ότι σύντομα ο ΟΚΑΝΑ θα μοιράσει στους δρόμους 100.000 προφυλακτικά και 100.000 σύριγγες. Είναι απαραίτητο.

Πηγή:enet

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.