Dettol Μελέτη Βακτηριακής Επιβίωσης

Facebooktwitterpinterest

 Μελέτη για την Απολύμανση
Συνοπτική Παρουσίαση

Εισαγωγή

Στο καθημερινό μας περιβάλλον βρίσκονται συχνά μικροοργανισμοί, οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Παρόλο που ορισμένα βακτήρια είναι χρήσιμα για εμάς,  κάποια μπορεί να είναι βλαβερά και να εγκειμονούν κίνδυνο ασθένειας και μόλυνσης. Οι βλαβεροί αυτοί μικροοργανισμοί συνήθως αναφέρονται ως μικρόβια ή παθογόνοι μικροοργανισμοί και μπορούν να εισχωρούν στο σπίτι με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένων της ανθρώπινης επαφής, των κατοικίδιων και των τροφών.

Μόλις τα μικρόβια εισχωρήσουν μέσα στο σπίτι, μπορούν να κρυφτούν σε μέρη που βοηθάνε την ανάπτυξή τους. Αυτά τα σημεία αποκαλούνται συνήθως, «εστίες μικροβίων» και περιλαμβάνουν επιφάνειες που αγγίζονται συχνά με τα χέρια, όπως τα πόμολα και οι διακόπτες, επιφάνειες κοπής τροφίμων, πάγκοι κουζίνας και νωπά σημεία του σπιτιού, όπως νωπά πανιά και σφουγγάρια κουζίνας.

Η αποτελεσματική υγιεινή, τόσο η προσωπική όσο και του νοικοκυριού, είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον για την οικογένεια.

 

Σκοπός της μελέτης

Ο σκοπός του Συμβουλίου Υγιεινής (Hygiene Council) είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να υποστηρίξει την ανάγκη για σωστή υγιεινή στο σπίτι αλλά και συνολικά στην κοινωνία, προσφέροντας την απαραίτητη γνώση, καθοδήγηση και πρακτικές που θα μπορούν να βοηθήουν το ευρύ κοινό να προστατεύσει το σπίτι του και την οικογένειά του από πιθανές μολύνσεις και ασθένειες.

H Μελέτη Απολύμανση διεξήχθη από το Συμβούλιο Υγιεινής προκειμένου να καθοριστεί η αποτελεσματικότητα των διαφόρων τεχνικών απολύμανσης στην εξάλειψη των βακτηρίων από διάφορες επιφάνειες ενός νοικοκυριού. Τα συμπεράσματα της μελέτης θα επιτρέψουν στο Συμβούλιο Υγιεινής να παρέχει συμβουλές και καθοδήγηση στο ευρύ κοινό σχετικά με τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για την απομάκρυνση των επιβλαβών βακτηρίων από το σπίτι.

 

 

 

Επισκόπηση της μελέτης

Μία συγκεκριμένη ποσότητα πέντε βακτηρίων που ζουν και αναπτύσσονται σε εργαστήριο τοποθετήθηκαν σε τρεις διαφορετικές επιφάνειες ενός νοικοκυριού και εκτέθηκαν σε μία σειρά από διάφορες τεχνικές απολύμανσης για να διαπιστωθεί ποια μέθοδος είναι η πιο αποτελεσματική στη μείωση του αριθμού των βιώσιμων βακτηρίων, τόσο στην επιφάνεια, όσο και στο ύφασμα ή στο σκούπισμα (κατά περίπτωση).

Τα βακτήρια που πρέπει εξετάστηκαν στη συγκεκριμένη μελέτη περιλαμβάνονται παρακάτω:

Είδος Βακτηρίου Καταγωγή
Campylobacter jejuni Εργαστηριακή καλλιέργεια
Escherichia coli 0157 Εργαστηριακή καλλιέργεια
Listeria monocytogenes Εργαστηριακή καλλιέργεια
Salmonella senftenberg Εργαστηριακή καλλιέργεια
Staphylococcus aureus Εργαστηριακή καλλιέργεια

 

Το φάσμα των επιφανειών των νοικοκυριών που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της μελέτης παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί:

Τύπος επιφάνειας Αντιπροσωπεύεται
Ανοξείδωτος Χάλυβας (ομαλό) π.χ. Ανοξείδωτος νεροχύτης
Πλαστικό (ομαλό) π.χ. παιδικό πλαστικό παιχνίδι
Ξύλο (ομαλό) π.χ. ξύλινος πάγκος κοπής

 

 

Το φάσμα των μεθόδων απολύμανσης που εξετάστηκαν στη μελέτη περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα:

Μέσο Απολύμανσης Μέθοδοι Απολύμανσης
Dettol Αντιβακτηριδιακό Πολυκαθαριστικό για Όλες τις Χρήσεις Σκούπισμα με νωπό πανί εμποτισμένο με Dettol Αντιβακτηριδιακό Πολυκαθαριστικό για Όλες τις Χρήσεις
Dettol Αντιβακτηριδιακά Υγρά Πανάκια Σκούπισμα με Dettol Απολυμαντικά Υγρά Πανάκια
Dettol Απολυμαντικό Σπρέι Ψεκασμός με Dettol Απολυμαντικό Σπρέι
Υγρό απορρυπαντικό πιάτων (0.05% v/v) Σκούπισμα με υγρό ύφασμα εμποτισμένο με αραιό διάλυμα (0,05% v / v) υγρό απορρυπαντικό πιάτων
Μόνο νερό Σκούπισμα με νωπό πανί βρεγμένο μόνο με νερό

 

 

 

 

Μεθοδολογία της Μελέτης

Οι πέντε τύποι επιφάνειας χωρίστηκαν σε 8 τμήματα διάστασεων 3cm x 3cm. Έχει σημειωθεί τόσο το βακτηριακό στέλεχος που δοκιμάστηκε όσο και η μέθοδος απολύμανσης που πρέπει να χρησιμοποιείται.

Μία συγκεκριμένη ποσότητα των πέντε ειδών βακτηρίων που ζουν και αναπτύσσονται σε εργαστήριο και αναφέρθηκαν προηγουμένως, τοποθετήθηκαν στους τρεις τύπους επιφάνειας  και εξετάστηκαν για κάθε μέθοδο απολύμανσης.

 

 

Μέθοδοι Απολύμανσης Μέσο Απολύμανσης
Σκούπισμα με νωπό πανί βρεγμένο μόνο με νερό Μόνο νερό
Σκούπισμα  με υγρό ύφασμα εμποτισμένο με αραιό διάλυμα (0,05% v / v) απορρυπαντικού πιάτων Υγρό απορρυπαντικό πιάτων (0.05% v/v)
Σκούπισμα  με νωπό πανί εμποτισμένο με  Αντιβακτηριδιακό Πολυκαθαριστικό Dettol Αντιβακτηριδιακό Πολυκαθαριστικό για Όλες τις Χρήσεις
Σκούπισμα  με  απολυμαντικά μαντηλάκια Dettol Αντιβακτηριδιακά Υγρά Πανάκια
Ψεκασμός με Απολυμαντικό Σπρέι Dettol Απολυμαντικό Σπρέι

Όλα τα μέσα απολύμανσης χρησιμοποιήθηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες των ετικετών.

 

Αφού εφαρμόστηκε η μέθοδος απολύμανσης και περάσαν πέντε λεπτά, οι επιφάνειες σκουπίστηκαν σχολαστικά με μια νωπή πετσέτα, η οποία στη συνέχεια τοποθετήθηκε σε 10ml αραιωτικής ουσίας (MRD) για να ανακτήσει οποιαδήποτε υπολείμματα βακτηρίων, τα οποία στη συνέχεια αναδεύτηκαν για 10 δευτερόλεπτα. Σε περίπτωση που ένα ύφασμα χρησιμοποιήθηκε στη μέθοδο απολύμανσης τοποθετήθηκε στη συνέχεια σε μία αποστειρωμένη σακούλα που περιείχε 10ml MRD, παραμένοντας εκεί για 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια και εφόσον τα πανιά αφέθηκαν και αναδεύτηκαν, 0,5 ml του διαλύματος μεταφέρθηκε σε μια πλάκα με αιματικό άγαρ, το οποίο εξαπλώθηκε στην επιφάνεια, με ένα επιπλέον 1 ml να μεταφέρεται σε 9ml MRD. Το δείγμα έπειτα αναδεύτηκε με σκοπό να αναμειχθούν τα υπολείμματα των βακτηρίων, ενώ 0,1ml ήταν επενδυμένα σε μια πλάκα με αιματικό άγαρ και επωάστηκε στους 37 ° C για 24 ώρες (± 2 ώρες) ώστε να αναπτυχθούν οι αποικίες. Οι αποικίες των βακτηρίων στη συνέχεια καταγράφηκαν και αξιολογήθηκαν για την αποτελεσματικότητα της κάθε μεθόδου απολύμανσης

σε κάθε μία από τις επιφάνειες.
Για τη δημιουργία μιας βάσης διεξήχθη ένα τεστ ελέγχου για κάθε βακτήριο. Μία ποσότητα από κάθε βακτηρίδιο τοποθετήθηκε σε κάθε επιφάνεια δοκιμής, χωρίς να γίνει στη συνέχεια σχολαστικός καθαρισμός. Τα υπόλοιπα επίπεδα του βακτηρίου στην επιφάνεια ελέγχου μετρήθηκαν μετά από πέντε λεπτά με σκοπό να εκτιμηθεί η φυσική αύξηση ή το προφίλ επιδείνωσης κάθε βακτηρίου. Αυτό επαναλήφθηκε και δεύτερη φορά για να εξασφαλιστεί η συνοχή των αποτελεσμάτων.

Το αποτέλεσμα της μελέτης ήταν να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα των διαφόρων μεθόδων απολύμανσης στην εξάλειψη των βακτηριδίων από τις επιφάνειες ενός νοικοκυριού.

 

 

 

Σχετικά με τα βακτήρια που μελετήθηκαν

Όλοι οι μικροοργανισμοί που χρησιμοποιήθηκαν στην παρούσα μελέτη επιλέχθηκαν επειδή δίνουν μια σαφή ένδειξη του κινδύνου μόλυνσης στο σπίτι.

 

 

Escherichia coli (E. coli)

Αυτός ο τύπος βακτηρίου έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σοβαρή μόλυνση. Ενώ τα περισσότερα είδη του E. coli ζουν ακίνδυνα μέσα στο πεπτικό σύστημα ανθρώπων και ζώων, μερικά είδη (όπως το E. coli 0157) παράγουν μια ισχυρή τοξίνη, η οποία προκαλεί διάρροια και σποραδικά καταλήγει σε σοβαρά αιματολογικά προβλήματα και νεφρική ανεπάρκεια.

Το E. coli μεταδίδεται στους ανθρώπους μέσω της επαφής με κόπρανα – για παράδειγμα, όταν ένα μολυσμένο άτομο δεν πλένει καλά τα χέρια του μετά από την κένωση του εντέρου ή στην περίπτωση που καταναλώσει μολυσμένο κρέας που δεν έχει μαγειρευτεί σωστά – οπότε η παρουσία του μέσα στο σπίτι είναι χαρακτηριστική ένδειξη μόλυνσης από κόπρανα.

Τα βακτήρια μπορούν επίσης να μεταδοθούν από ένα τρόφιμο σε ένα άλλο, μέσω των χεριών, οικιακών σκευών και πάγκων προετοιμασίας φαγητών, τα οποία δεν έχουν καθαριστεί και απολυμανθεί μετά από επαφή με ωμό κρέας. Η παρουσία του  E. coli στην κουζίνα και στο μπάνιο είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη μόλυνσης από οργανισμούς που προέρχονται από κόπρανα και είναι επίσης ένδειξη ελλιπής καθαριότητας και μη σχολαστικού πλυσίματος χεριών.

 

 

Staphylococcus aureus (S. aureus)

Βρίσκεται συνήθως στο υγιές ανθρώπινο δέρμα ή στις ρινικές διόδους. Το βακτήριο Staphylococcus μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του αέρα, μέσα από μολυσμένες επιφάνειες ή από άτομο σε άτομο. Ασθένειες όπως δερματολογικές μολύνσεις, μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος, πνευμονία και μολύνσεις του αίματος μπορούν να προκληθούν εφόσον τα βακτήρια εισέλθουν στο σώμα. Ο Staphylococcus  μπορεί επίσης να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.

Το καλό πλύσιμο των χεριών είναι ζωτικής σημασίας στο να αποτραπούν οι μολύνσεις από Staphylococcus και η παρουσία των βακτηρίων στις επιφάνειες του σπιτιού αποδεικνύει ότι το πλύσιμο των χεριών είναι ανεπαρκές.

Η παρουσία S. aureus στο περιβάλλον της κουζίνας είναι πολύ ανησυχητική, μιας και η κατανάλωση μολυσμένου φαγητού μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονο εμετό, διάρροια και κοιλιακό άλγος. Παρόλο που το  S. aureus είναι πιθανό να βρεθεί στο μπάνιο –δεδομένου ότι το 40% των ανθρώπων φέρουν αυτό το βακτήριο στο ρινικό σύστημα και το 20% στο δέρμα – υψηλά επίπεδα βακτηρίων μπορεί να υποδηλώνουν αναποτελεσματική καθαριότητα.

 

Listeria monocytogenes (L. monocytogenes)

Το L. monocytogenes είναι ένα βακτήριο που βρίσκεται συνήθως στο χώμα, σε τρεχούμενο νερό, σε λύματα, σε φυτά και τρόφιμα. Το Listeria είναι γνωστό ως το βακτήριο που ευθύνεται για τη listeriosis, μια σπάνια, αλλά ενδεχομένως θανάσιμη τροφική δηλητηρίαση.

Το βακτήριο αυτό μπορεί να εξαπλωθεί με αρκετές διαφορετικές μεθόδους, όπως η κατάποση, π.χ. μέσω μη παστεριωμένου γάλακτος, μολυσμένων λαχανικών, αλλαντικών, τυριών, μη μαγειρεμένου κοτόπουλου, μη μαγειρεμένων λουκάνικων, οστρακοειδών και μολυσμένου λάχανου.

Επειδή η listeriosis μπορεί να επηρεάσει αρκετά διαφορετικά μέρη του σώματος, τα συμπτώματα ποικίλουν. Μπορεί να είναι συμπτώματα γρίπης όπως πυρετός, πόνοι στους μύες, ναυτία ή διάρροια, καθώς ορισμένες φορές η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί ακόμα και στο νευρικό σύστημα.

Από τη στιγμή που το Listeria εξαπλώνεται, τα βασικά μέτρα υγιεινής, όπως η κατανάλωση μόνο παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, καλομαγειρεμένων κρεατικών και το προσεκτικό πλύσιμο των χεριών, μαχαιριών και σκευών πριν την προετοιμασία του φαγητού, προσφέρουν την καλύτερη προστασία.

 

Salmonella senftenberg (S. senftenberg)

Η σαλμονέλα ζει στο εντερικό σύστημα των ανθρώπων και των ζώων και αποτελεί μία συνηθισμένη αιτία τροφικής δηλητηρίασης, καθώς προκαλεί αρρώστιες στους ανθρώπους, όταν μεταδίδεται μέσω τροφών που έχουν μολυνθεί με περιττώματα.

Συχνά εισέρχεται στο σπίτι μέσω των πουλερικών ή των κρεάτων, καθώς και άλλων τροφίμων, όπως αυγά, φρούτα και λαχανικά, τα οποία δεν μαγειρεύονται ή καθαρίζονται σωστά. Μπορεί, επίσης, να εισχωρήσει στο σώμα από το στόμα και να εξαπλωθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω μολυσμένου φαγητού, των επιφανειών και των χεριών.

Ο εργάτης που μεταφέρει τα τρόφιμα μπορεί να εξαπλώσει τη σαλμονέλα σε αυτά, σε περίπτωση που δεν καθαρίζει σωστά τα χέρια του μετά τη χρήση τουαλέτας. Η σαλμονέλα προκαλεί διάρροια, πυρετό, κράμπες στο στομάχι και σε ανθρώπους πιο επιρρεπείς σε μολύνσεις, μπορεί να εξαπλωθεί στο αίμα και να επηρεάσει τα εσωτερικά όργανα.

 

Campylobacter jejuni (C.jejuni)

Το C. jejuni είναι ένα βακτήριο που βρίσκεται συνήθως στα εντόσθια πουλερικών, βοοειδών, χοίρων, τρωκτικών, άγριων πουλιών και κατοικίδιων όπως γάτες και σκύλοι. Υπάρχει πιθανότητα οι άνθρωποι να κολλήσουν μια ασθένεια που ονομάζεται campylobacteriosis σε περίπτωση που καταναλώσουν φαγητό μολυσμένο από το βακτήριο C. jejuni. Τα συμπτώματα αυτής περιλαμβάνουν διάρροια, κοιλιακό άλγος, πυρετό, ναυτία και εμετό.

Τα φαγητά και τα ποτά μπορούν να μολυνθούν με το βακτήριο C. jejuni και ένας συνηθισμένος τρόπος να εκτεθεί κανείς στο βακτήριο αυτό είναι μέσω αλληλομόλυνσης, η οποία μπορεί να προκληθεί κατά τη διάρκεια της ετοιμασίας και της αποθήκευσης της τροφής. Για παράδειγμα, τα πουλερικά μπορούν να μεταφέρουν τα βακτήρια σε πολλά μέρη στην κουζίνα, όπως  πάγκοι κουζίνας, σκεύη και άλλες επιφάνειες (συμπεριλαμβανόμενων των χεριών).

Εάν οι επιφάνειες δεν έχουν καθαριστεί σωστά πριν χρησιμοποιηθούν, η τροφή μπορεί να μολυνθεί από το βακτήριο C. jejuni, το οποίο μπορεί να μεταδοθεί επίσης μέσω των χεριών που δεν έχουν πλυθεί σωστά μετά από την επαφή με μολυσμένα κατοικίδια, όπως γάτες, σκύλους ή και ζώα που κατοικούν σε φάρμα.

 

 

 


Αποτελέσματα

 

Ποσοστό μείωσης των βακτηρίων στην επιφάνεια ελέγχου και αποκατάστασης πανιών καθαρισμού, μετά τον καθαρισμό /απολύμανση με Dettol Αντιβακτηριδιακό Πολυκαθαριστικό για Όλες τις Χρήσεις

%

C. jejuni

E. coli

L. monocytogenes

S. senftenberg

S. aureus

Επιφάνεια

Πανί

Επιφάνεια

Πανί

Επιφάνεια

Πανί

Επιφάνεια

Πανί

Επιφάνεια

Πανί

Πλαστικό

>99.96

0

>99.99

0

>99.99

0

>99.99

0

>99.99

0

Ανοξείδωτος Χάλυβας

>99.96

0

>99.99

0

>99.99

0

>99.99

0

>99.99

0.02

Ξύλο

>99.96

0

>99.99

0

>99.99

0

>99.99

0

>99.99

0.16

 

 

Το Dettol Αντιβακτηριδιακό Πολυαθαριστικό για Όλες τις Χρήσεις μείωσε τον αριθμό όλων των βακτηρίων που εξετάστηκαν κάτω από το όριο ανίχνευσης (> 99,99% για την E. coli, L. monocytogenes, S.Senftenberg και S. aureus και > 99,96% για το C. jejuni) σε όλες τις επιφάνειες που μελετήθηκαν. Επιπλέον, τα C. jejuni, E. coli, L.monocytogenes ή S. Senftenberg δεν ανακτήθηκαν από το πανί μετά τον καθαρισμό / απολύμανση που εφαρμόστηκε σε όλες τις επιφάνειες.

Μόνο το 0,02% και 0,16% του Staphylococcus  ανακτήθηκε από το ύφασμα που χρησιμοποιήθηκε για την απολύμανσή  του ανοξείδωτου χάλυβα και των ξύλινων επιφανειών αντίστοιχα.

 

Ποσοστό μείωσης των βακτηριδίων στις επιφάνειες ελέγχου και αποκατάστασης πανιών καθαρισμού, μετά τον καθαρισμό /απολύμανση με Dettol Αντιβακτηριδιακά υγρά πανάκια

%

C. jejuni

E. coli

L. monocytogenes

S. senftenberg

S. aureus

Επιφάνεια

Πανί

Επιφάνεια

Πανί

Επιφάνεια

Πανί

Επιφάνεια

Πανί

Επιφάνεια

Πανί

Πλαστικό

>99.96

0

>99.99

0

>99.99

0.01

>99.99

0

>99.99

0

Ανοξείδωτος Χάλυβας

>99.96

0

>99.99

0

>99.99

0.01

>99.99

0

>99.99

0

Ξύλο

>99.96

0

>99.99

0

>99.99

0

>99.98

0.02

>99.99

0

 

Τα Dettol Αντιβακτηριδιακά υγρά Μαντηλάκια ήταν αποτελεσματικά στη μείωση του αριθμού των βακτηρίων κάτω από το όριο ανίχνευσης (> 99,99% για την E. coli, L. monocytogenes, S.Senftenberg και S. aureus και> 99,96% για το C. jejuni) σε όλες τις επιφάνειες που δοκιμάστηκαν στη μελέτη, εκτός από το S.Senftenberg, όπου η μείωση του 99,98% παρατηρήθηκε στην ξύλινη επιφάνεια. Επιπλέον, τα C. jejuni, E. coli, Σ. Senftenberg ήS. aureus δεν ανακτήθηκαν από το πανί που χρησιμοποιήθηκε για τον καθαρισμό / απολύμανση.

Μόνο το 0,01% του L. Monocytogenes ανακτήθηκε από το ύφασμα που χρησιμοποιήθηκε στην πλαστική επιφάνεια και στις επιφάνειες του ανοξείδωτου χάλυβα, ενώ το 0,02% του S. Senftenberg ανακτήθηκε από το ύφασμα που χρησιμοποιήθηκε για την ξύλινη επιφάνεια.

 

Ποσοστό μείωσης των βακτηριδίων σε επιφάνειες ελέγψου, μετά την απολύμανση με Dettol Απολυμαντικό Σπρέι 

%

C. jejuni

E. coli

L. monocytogenes

S. senftenberg

S. aureus

Πλαστικό

>99.96

>99.99

>99.99

>99.99

>99.99

Ανοξείδωτος

Χάλυβας

>99.96

>99.99

>99.99

>99.99

>99.99

Ξύλο

>99.96

>99.99

>99.99

>99.99

>99.99

 

Σημείωση: Σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, το Dettol  Απολυμαντικό Σπρέι δεν απαιτεί τη χρήση ενός υφάσματος για το σκούπισμα μιας επιφάνειας ως μέρος της διαδικασίας απολύμανσης.

 

Το Dettol Απολυμαντικό Σπρέι μείωσε τον αριθμό όλων των βακτηρίων που ελέχθησαν κάτω από το όριο ανίχνευσης (>99.99% για το E. coli, L. monocytogenes, S. senftenberg και S. aureus και >99.96% για το C. jejuni) σε όλες τις επιφάνειες.

 

 

Ποσοστό μείωσης των βακτηριδίων στις επιφάνειες ελέγχου και αποκατάστασης πανιών καθαρισμού, μετά τον καθαρισμό /απολύμανση με υγρό απορρυπαντικό πιάτων (0,05% v / v)

%

C. jejuni

E. coli

L. monocytogenes

S. senftenberg

S. aureus

Επιφάνεια

Πανί

Επιφάνεια

Πανί

Επιφάνεια

Πανί

Επιφάνεια

Πανί

Επιφάνεια

Πανί

Πλαστικό

99.46

19.08

99.94

0.76

97.49

43.40

99.40

5.13

99.97

12.50
Ανοξείδωτος Χάλυβας

99.23

6.54

99.66

9.35

98.61

38.87

99.12

39.20

99.09

19.50
Ξύλο

>99.96

0

99.79

3.87

98.69

25.47

99.79

23.70

99.97

6.19

 

Εκτός από το βακτήριο C. jejuni στην ξύλινη επιφάνεια, κανένα από τα παθογόνα βακτήρια που δοκιμάστηκαν στη μελέτη αυτή δεν μειώθηκε κάτω από το όριο ανίχνευσης σε οποιαδήποτε από τις επιφάνειες δοκιμών, μετά από τον καθαρισμό / απολύμανση με υγρό απορρυπαντικό πιάτων (0,05% v / v). Επιπλέον, μεγάλες ήταν οι ποσότητες (μεγαλύτερες από αυτές που βρίσκονται στην επιφάνεια) του κάθε βακτηρίου που ανακτήθηκε από τα υφάσματα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στη διαδικασία απολύμανσης.

Η μεγαλύτερη βακτηριακή μεταβίβαση μεταξύ της επιφάνειας και του υφάσματος μετά την απολύμανση με υγρό απορρυπαντικό πιάτων συνέβη με το L. monocytogenes, το οποίο σε ποσοστό 43,40% μεταφέρθηκε από την πλαστική επιφάνεια, σε ποσοστό 38,87% από ανοξείδωτο χάλυβα και 25,47% από την ξύλινη επιφάνεια.

 

 

 

Ποσοστό μείωσης των βακτηριδίων στις επιφάνειες ελέγχου και αποκατάστασης σε πανιά καθαρισμού μετά τον καθαρισμό /απολύμανση μόνο με νερό

%

C. jejuni

E. coli

L. monocytogenes

S. senftenberg

S. aureus

Επιφάνεια

Πανί

Επιφάνεια

Πανί

Επιφάνεια

Πανί

Επιφάνεια

Πανί

Επιφάνεια

Πανί

Πλαστικό

98.92

23.38

99.81

1.28

97.29

32.27

99.19

31.35

99.94

16.50

Ανοξείδωτο Ατσάλι

95.33

17.92

99.92

3.12

99.27

35.47

98.27

29.50

99. 99

7.81

Ξύλο

>99.96

0.02

99.93

3.87

99.92

10.77

99.67

37.65

99.78

13.00

 

Εκτός από το βακτήριο C. jejuni στην ξύλινη επιφάνεια, κανένα από τα παθογόνα βακτήρια που δοκιμάστηκε στη μελέτη δεν μειώθηκε κάτω από το όριο ανίχνευσης στις επιφάνειες δοκιμών μετά την απολύμανση μόνο με νερό. Επιπλέον, μεγάλες ποσότητες από κάθε βακτήριο ανακτήθηκαν από τα υφάσματα που χρησιμοποιήθηκαν στη διαδικασία απολύμανσης, κάτι που αποδεικνύει ότι τα βακτήρια είχαν μεταφερθεί στο πανί και η μόλυνση είχε λάβει ήδη χώρα.

Η μεγαλύτερη βακτηριακή μεταβίβαση, μεταξύ της επιφάνειας και του πανιού μετά την απολύμανση με νερό, συνέβη με το S. Senftenberg, το οποίο σε ποσοστό 31,35% μεταφέρθηκε από την πλαστική επιφάνεια, σε ποσοστό 29,50% από ανοξείδωτο χάλυβα και σε 37,65% από την ξύλινη επιφάνεια.

 

 

Επιπτώσεις/ Συστάσεις

 

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι η απολύμανση επιφανειών, όπως το ξύλο, το πλαστικό και το ανοξείδωτο ατσάλι, μόνο με νερό ή υγρό απορρυπαντικό πιάτων (0,05% v / v) δεν είναι επαρκής για τη μείωση κάτω από το επίπεδο ανίχνευσης των δυνητικά παθογόνων βακτηρίων, όπως τα C. jejuni, E. coli , L. monocytogenes, S. Senftenberg και S. aureus.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα βακτήρια μεταφέρθηκαν σε μεγάλο ποσοστό στα υφάσματα που χρησιμοποιήθηκαν στη διαδικασία απολύμανσης. Σε πραγματικές συνθήκες αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα το ύφασμα να γίνει μια πηγή μικροβίων και ένα μέσο για τη διάδοση των βακτηρίων σε άλλες επιφάνειες, κατά τη διάρκεια κάθε μεταγενέστερης χρήσης.

Η χρήση αντιβακτηριδιακών προϊόντων καθαρισμού, όπως το Dettol Αντιβακτηριδιακό Πολυκαθαριστικό για Όλες τις Χρήσεις, τα Dettol Αντιβακτηριδιακά Υγρά Πανάκια ή το Dettol Απολυμαντικό Σπρέι βρέθηκε να είναι πιο αξιόπιστη μέθοδος για τη μείωση του αριθμού των βιώσιμων βακτηρίων στην επιφάνεια, περιορίζοντας τη μεταφορά των βακτηριδίων στα υφάσματα καθαρισμού.

 

Ως εκ τούτου, η μελέτη ενισχύει την ανάγκη για τακτική απολύμανση γενικότερα καθώς και για  απολύμανση των επιφανειών του σπιτιού και των πανιών καθαρισμού με στόχο την πρόληψη της εξάπλωσης των βακτηρίων σε ένα νοικοκυριό.

Γίνεται επομένως εμφανές, ότι απαιτείται επιπλέον προσοχή προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι επιφάνειες των νοικοκυριών δεν αποτελούν μέσο μετάδοσης βακτηριδίων, προλαμβάνοντας τη βακτηριακή επιβίωση και ανάπτυξή τους στο σπίτι. Οι επιφάνειες των νοικοκυριών θα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται τακτικά, πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού, και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που η επιφάνεια έρχεται τακτικά ή συχνά σε επαφή με ζώα, αρρώστους, καθώς, επίσης, κάθε φορά που οι επιφάνειες αυτές είναι βρώμικες.

Εάν οι επιφάνειες δεν μπορούν να ξεπλένονται καλά με καθαρό τρεχούμενο νερό ώστε να αφαιρεθούν τα μικρόβια, θα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται με ένα κατάλληλο προϊόν, όπως το Dettol Απολυμαντικό Σπρέι.
Είναι επίσης σημαντικό, όλα τα υφάσματα οικιακής χρήσης να καθαρίζονται τακτικά, είτε απολυμαίνοντάς τα, είτε τοποθετώντας τα σε καυτό νερό στο πλυντήριο σε ελάχιστη θερμοκρασία 60°C, ακολουθώντας σωστό στέγνωμα μετά από κάθε χρήση.

Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μαντηλάκια μίας χρήσης.

Οι αποτελεσματικές πρακτικές για τα νοικοκυριά και την προσωπική υγιεινή είναι απαραίτητες για να διατηρηθεί ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον στο σπίτι για την οικογένεια.

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του  Συμβούλιου Υγιεινής www.hygienecouncil.com

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.