Δωρεάν προληπτικό τεστ για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

Facebooktwitterpinterest

Οι SOS ΙΑΤΡΟΙ παρέχουν δωρεάν διαγνωστικό έλεγχο για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού στους ασθενείς που θα καλέσουν παθολόγο, γαστρεντερολόγο, ορθοπαιδικό ή καρδιολόγο το Νοέμβριο, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας & Διατροφής και την Ελληνικής Εταιρεία Επείγουσας Εξωνοσοκομειακής Ιατρικής.

Οι SOS ΙΑΤΡΟΙ προσφέρουν αυτή την υπηρεσία δωρεάν στους ασθενείς τους για το μήνα Νοέμβριο θέλοντας να ενισχύσουν σε περιόδους οικονομικών δυσχερειών το ρόλο της προληπτικής ιατρικής.

Σε περίπτωση που έχετε δυσπεπτικά προβλήματα και επιθυμείτε να κάνετε δωρεάν τον έλεγχο του ελικοβακτηριδίου σε ιατρείο, επικοινωνήστε μαζί μας στο 1016 για περισσότερες πληροφορίες.

Ο γιατρός ανιχνεύει την παρουσία ή όχι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, παίρνοντας μόνο μια σταγόνα αίμα από το δάκτυλο του ασθενούς. Το αποτέλεσμα του τεστ δίνεται άμεσα (σε 8 λεπτά) και έχει αξιοπιστία 94% σε σχέση με την ιστολογική βιοψία.

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι ένα μικρόβιο που η παρουσία του είναι συχνή στο στομάχι ανθρώπων με δυσπεπτικά ενοχλήματα ή πεπτικό έλκος. Σε ανθρώπους που παίρνουν αντιπηκτική αγωγή ή φάρμακα για αναλγησία για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να επιδεινώσει σοβαρά τα συμπτώματα τους ή να προκαλέσει αιμορραγία, γι’ αυτό και χρειάζεται βάσει των διεθνών οδηγιών άμεση αντιμετώπιση.

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ταξινομούν το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ως καρκινογόνο παράγοντα και αυστηρά προτείνουν – συνιστούν τον προσδιορισμό και την θεραπεία του.

Πρόσθετες πληροφορίες

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού παρασιτεί σε όλο τον πλανήτη και ο επιπολασμός του σχετίζεται με ηλικία, γενετικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς και άλλους παράγοντες (Atherton and Blaser, 2009). Το 80% έως 98% των ασθενών με πεπτικό έλκος είναι θετικοί για το μικρόβιο. Πέρα από τις προφανείς περιπτώσεις ανάγκης ανίχνευσης των παραπάνω παθήσεων συνιστάται απευθείας έναρξη θεραπείας (test and treat strategy) επί επιβεβαίωσης λοίμωξης με ταχείες δοκιμασίες σε ειδικούς πληθυσμούς (Chey & Wong, 2007). Ενεργή αντιμετώπιση του μικροβίου με αντιβιοτικά φαίνεται να έχει οδηγήσει στη μείωση του επιπολασμού του μικροβίου στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα και την ταυτόχρονη μείωση στη συχνότητα νοσηλείας και ενδονοσοκομειακής παραμονής (Feinstein et al, 2010).

Ανίχνευση λοίμωξης από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού επιτυγχάνεται με επεμβατικές και μη επεμβατικές προσεγγίσεις. Η εφαρμογή μεθόδων ανοσοχρωματικής δοκιμασίας με την χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων (point of care), οι οποίες ανιχνεύουν αντιγόνο του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού απευθείας σε δείγμα ανθρώπινων κοπράνων, έχουν τα τελευταία χρόνια κυριαρχήσει στην κλινική πρακτική (Vaira et al, 2002; Malfertheiner et al, 2007; Shimoyama et al, 2011). Οι μέθοδοι point of care πλεονεκτούν λόγω ταχύτητας, ευκολίας, ακρίβειας και επαναληψιμότητας στη χρήση, σε αντίθεση με τις λοιπές μη επεμβατικές μεθόδους (π.χ. δοκιμασίες αναπνοής με σεσημασμένα ισότοπα, ELISA και μέθοδοι ανοσοαποτύπωσης) οι οποίες είναι περίπλοκες, χρονοβόρες και με υψηλό κόστος (Vaira et al, 2002; Perri et al 2005; Malfertheiner et al, 2007; Shimoyama et al, 2011). Η αξιοπιστία των εν λόγω μεθόδων (point of care) οφείλεται στη σύγκριση της αποτελεσματικότητας τους με τη μέθοδο αναφοράς, δηλαδή την ιστολογική βιοψία.

Λόγω της αυξανόμενης επίπτωσης του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού σε εφήβους και παιδιά, η ταχεία δοκιμασία ανοσοχρωματογραφίας (point of care) για την ποιοτική ανίχνευση του αντιγόνου του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού σε δείγματα κοπράνων καθίσταται επιβεβλημένη ως ανώδυνη και μη επεμβατική για το συγκριμένο πληθυσμό (European Paediatric Task Force on Helicobacter pylori, 2005.)

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.