Περιοδοντίτιδα

Facebooktwitterpinterest

Τι είναι περιοδοντίτιδα;

Η αθεράπευτη ουλίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε μία φλεγμονώδη νόσο πού ονομάζεται περιοδοντίτιδα . Στή νόσο αυτή η φλεγμονή δεν εντοπίζεται μόνο στα ούλα αλλά έχει επεκταθεί και κάτω από αυτά . Τα ούλα αποκολλούνται απο τα δόντια με αποτέλεσμα τη δημιουργία θυλάκων ( κοιλότητες σε σχήμα τσέπης) στούς οποίους συσσωρεύονται μικρόβια . Τα μικρόβια παράγουν τοξίνες και καταστρέφουν τους ιστούς γύρω απο τα δόντια και κυρίως το κόκκαλο πού τα στηρίζει . Έτσι τα δόντια αρχίζουν να κουνιούνται με τραγική κατάληξη την απώλεια τους.
Πώς προκαλείται η περιοδοντίτιδα;

Η περιοδοντίτιδα όπως και η ουλίτιδα είναι κυρίως μικροβιακής αιτιολογίας . Όλοι λοιπόν οι παράγοντες πού ευνοούν την ανάπτυξη της μικροβιακής πλάκας , όπως η κακή στοματική υγιεινή , η πέτρα , τα στραβά δόντια , οι κακότεχνες προσθετικές εργασίες κ.ά μπορούν να παίξουν επιβαρυντικό ρολο στη δημιουργία περιοδοντίτιδας. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι επίσης ορισμένες συστεμικές παθήσεις (διαβήτης , νοσήματα αίματος , λευχαιμίες , AIDS , κ.ά ), ορμονικές διαταραχές ( εφηβεία , εγκυμοσύνη ) , το κάπνισμα , η ηλικία , το στρες , η φτωχή δίαιτα , διάφορα φάρμακα , κ.ά .
Πώς θα καταλάβω ότι έχω περιοδοντίτιδα;

Οι ασθενείς οι οποίοι έχουν περιοδοντίτιδα παραπονούνται συνήθως για πρησμένα και κόκκινα ούλα πού αιμορραγούν, κακή στοματική αναπνοή και ευαισθησία στο κρύο και το ζεστό .
Ένας πρακτικός τρόπος για να διαπιστώσετε αν έχετε περιοδοντίτιδα είναι να απαντήσετε στο παρακάτω ερωτηματολόγιο :

Έχετε πόνους στα ούλα σας;
Ματώνουν τα ούλα σας κατά την διάρκεια του βουρτσίσματος;
Είναι τα ούλα σας πρησμένα και κόκκινα;
Έχετε παρατηρήσει αλλαγή στη θέση των δοντιών σας;
Έχετε άσχημη αναπνοή;
Φαίνονται μακρύτερα τα δόντια σας;
Έχετε παρατηρήσει ποτέ να βγαίνει πύον απο τα ούλα σας;
Αισθάνεστε τα δόντια σας να κουνιούνται;

Αν η απάντηση είναι θετική στις παραπάνω ερωτήσεις τότε επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας για περιοδοντική εξέταση .
Είναι επώδυνη η θεραπεία της περιοδοντίτιδας;

Οι νέες περιοδοντικές θεραπείες χειρουργικές ή μη , με ταυτόχρονη χορήγηση αναισθησίας και αναλγητικών , έχουν κάνει την θεραπεία των ασθενών αρκετά ανώδυνη και άνετη . Ακόμα και σε χειρουργικές επεμβάσεις , τις περισσότερες φορές οι ασθενείς γυρνάνε στις καθημερινές τους υποχρεώσεις ,την ίδια ή την επόμενη μέρα .
Είναι η απώλεια δοντιού φυσικό αποτέλεσμα γήρανσης;

Με καλή στοματική υγιεινή και τακτικές οδοντιατρικές επισκέψεις τα δόντια σας μπορεί να κρατήσουν υγιή σε ολόκληρη τη ζωή σας . Παρ’ολα αυτά αν η περιοδοντίτιδα αφεθεί αθεραπεύτη , τότε μπορεί να οδηγήσει σεαπώλεια των δοντιών . Γι’αυτό , και μετά από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι περιοδοντίτιδα είναι το πρωταρχικό αίτιο απώλειας δοντιού σε ενήλικες πάνω απο 40 ετών .
Είναι η περιοδοντίτιδα ένα μικρής σημασίας πρόβλημα;

Η περιοδοντίτιδα δεν είναι μια απλή φλεγμονή πού δεν επηρεάζει τη ζωή μας . Αντιθέτως οι αλλαγές πού μπορεί να επέλθουν στο στόμα μας είναι δραματικές . Κατά αρχήν οι απώλειες δοντιών μας οδηγούν σε αναγκαστικές προσθετικές εργασίες στο στόμα , πού μπορεί να καταλήξουν ακόμα και σε μασέλες .Ενώ οι αλλαγές στην εμφάνιση μας , στην ανάσα μας και στην ικανότητα να μασάμε είναι εντυπωσιακές και μας οδηγούν σε αδιέξοδο .
Όταν χαθεί ένα δόντι από περιοδοντίτιδα έχω επιλογές αποκαταστασής του;

Σε περίπτωση απώλειας δοντιών λόγω περιοδοντίτιδας , η αποκατάσταση μπορεί να γίνει με δύο τρόπους , με την κλασσική προσθετική και με τα εμφυτεύματα . Έτσι ο οδοντίατρος μπορεί να φτιάξει μια γέφυρα για περιπτώσεις απώλειας ενός η λίγων δοντιών ή ακόμα και μερικές ή ολικές οδοντοστοιχίες για απώλεια πολλών ή όλων των δοντιών . Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται με πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας τα οδοντικά εμφυτεύματα , προσφέροντας μια λύση πού ικανοποιεί και τις πιο υψηλές απαιτήσεις των ασθενών τόσο σε αισθητική όσο και σε λειτουργικότητα .
Αφού η περιοδοντίτιδα είναι βακτηριακής αιτιολογίας γιατί δεν θεραπεύεται μόνο με αντιβιοτικά;

Η χρήση αντιβιοτικών τοπικά η συστεμικά είναι πολύ χρήσιμη αλλά έχει θετικά αποτελέσματα μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και κάτω από τις οδηγίες του θεράποντος οδοντιάτρου . Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας είναι πολυσύνθετη και δεν πρέπει ποτέ να αντιμετωπίζεται μόνο με αντιβιοτικά . Παρ’ολα αυτά τόσο ο ιατρικός όσο και ο οδοντιατρικός ‘κόσμος’ αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών , που μπορεί να οδηγήσει σε ανθεκτικά στελέχη μικροβίων στα αντιβιοτικά. Έτσι όταν κάποιο άτομο αντιμετωπίσει μια βαριά ασθένεια , τα αντιβιοτικά να μη μπορούν πια να τον βοηθήσουν .
Υπάρχει περίπτωση μετάδοσης της περιοδοντικής νόσου από ένα μέλος της οικογενείας σε άλλο;

Μέχρι πρότινος δεν είχε αποδειχθεί ότι υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης της νόσου από το ένα μέλος της οικογενείας σε άλλο. Παρ’ όλα αυτα το 1997 δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Dental Association μία έρευνα, στην οποία οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα βακτήρια πού προκαλούν περιοδοντική νόσο μεταδίδονται μέσω του σάλιου. Βασισμένη σε αυτή την έρευνα η Αμερικανική Ακαδημία της Περιοδοντολογίας συστείνει στους ανθρώπους που έχουν περιοδοντίτιδα να προτείνουν στα μέλη της οικογένειας τουςνα επισκεπτούν τον οδοντιατρό τους για περιοδοντικό έλεγχο .
http://archivehealth.in.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.