Μήπως αυξάνετε τις πιθανότητες να «κολλήσετε» γρίπη χωρίς να το καταλαβαίνετε;

Facebooktwitterpinterest

Είτε κάνετε το εμβόλιο γρίπης κάθε χρόνο, είτε όχι, είναι σημαντικό να προστατεύετε τον εαυτό σας από τα μικρόβια και τις ιώσεις που κυκλοφορούν, κάτι που ίσως μέχρι τώρα δεν κάνατε – ή νομίζατε ότι κάνατε…

Σίγουρα ο συνάδελφος που ήρθε στη δουλειά με 38 πυρετό, βήχοντας κάθε 2 λεπτά και σκορπώντας μικρόβια σε κάθε πιθανή επιφάνεια έχει ένα αρκετά μεγάλο μερίδιο ευθύνης που βρίσκεστε κι εσείς τώρα στο κρεβάτι, αλλά ίσως κι εσείς να μην είχατε πάρει τα μέτρα σας.

Όσο ο καιρός χειροτερεύει κι εμείς κλεινόμαστε σε χώρους που κατακλύζονται από κόσμο και δεν αερίζονται σωστά, οι πιθανότητες να αρρωστήσουμε αυξάνονται. Αν ήδη πλένετε τα χέρια σας τακτικά, αποφεύγετε τους πολυπληθείς χώρους και δεν πιάνετε συχνά το πρόσωπό σας, είστε στο σωστό δρόμο, ακόμη, όμως, υπάρχουν τρόποι που σας κάνουν να «κολλήσετε» τη γρίπη, που δεν τους έχετε φανταστεί…

1. Αγχώνεστε υπερβολικά πολύ

Το να σας πιάνει πανικός για το αν θα αρρωστήσετε, εκτός του ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει σε τίποτα θετικό, ενδέχεται να προκαλέσει ακριβώς αυτό που φοβάστε: να αρρωστήσετε. Έρευνες δείχνουν, μάλιστα, ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει πληθώρα παθήσεων όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αϋπνία, εξανθήματα, ακόμη και κατάθλιψη. Ακόμη, μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό μας και να μας κάνει πιο ευάλωτους απέναντι σε μικρόβια και ιώσεις, γι’ αυτό απλώς χαλαρώστε και δείξτε μόνο την πρέπουσα προσοχή στην υγιεινή σας.

2. Έχετε στενές επαφές με πολύ κόσμο

Μπορεί μια χειραψία ή μια αγκαλιά θεωρητικά να μην κρύβει τίποτα παραπάνω από φιλική διάθεση, στην πραγματικότητα, όμως, αποτελεί έναν από τους πιο εύκολους τρόπους μεταφοράς μικροβίων και ιώσεων. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι πρέπει να είστε αντικοινωνικοί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, απλώς φροντίστε μετά τις χειραψίες να πλένετε τα χέρια σας και μέχρι να τα πλύνετε να μην τα ακουμπάτε το πρόσωπό σας. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) συστήνει να κρατάμε απόσταση περίπου 1,5 μέτρο από κάποιον που είναι ήδη άρρωστος και φυσικά αν γνωρίζουμε ότι κάποιος έχει ίωση, αποφεύγουμε τα φιλιά, τις αγκαλιές και τις χειραψίες.

3. Καπνίζετε

Το τσιγάρο αποδυναμώνει τις μικρές τρίχες που υπάρχουν μέσα στη μύτη μας, οι οποίες καταπολεμούν ασθένειες, παγιδεύοντας και εξολοθρεύοντας τα μικρόβια, κι έτσι μας καθιστά πιο ευπαθείς. Οι ειδικοί, ακόμη ,επισημαίνουν ότι το κάπνισμα, βλάπτοντας έστω και σε μικρό ποσοστό τους πνεύμονες, αυξάνει τον κίνδυνο για επιπλοκές σε περίπτωση που αρρωστήσουμε, ενώ όσοι καπνίζουν πολλά χρόνια είναι πιο ευάλωτοι απέναντι σε μολύνσεις του αναπνευστικού, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε πνευμονία.

4. Ασκείστε παραπάνω απ’ όσο πρέπει

Παρ΄ όλο που σε φυσιολογικές συνθήκες η άσκηση κάνει καλό, σε περιπτώσεις ασθένειας που προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, μπορεί στην πραγματικότητα να «ρίξουμε» το ανοσοποιητικό μας – ειδικά όταν ταυτόχρονα δεν κοιμόμαστε σωστά, δεν τρεφόμαστε σωστά και δεν είμαστε επαρκώς ενυδατωμένοι. Πέρα απ’ αυτό, το γυμναστήριο είναι επίσης μια καλή εστία… μικροβίων, τα οποία μπορούν να μεταφερθούν και στο σπίτι σας μέσω π.χ. της τσάντας σας. Για να προστατέψετε τον εαυτό σας όσο το δυνατόν περισσότερο, χρησιμοποιήστε υγρά μαντηλάκια για να καθαρίσετε τα μηχανήματα που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε στις λαβές τους, καθαρίστε ή απολυμάνετε αμέσως μετά τη γυμναστική τα χέρια σας και αν δεν αισθάνεστε και στα καλύτερά σας, αποφύγετε το γυμναστήριο.

5. Πίνετε αλκοόλ

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMC Immunology έδειξε ότι ποντίκια που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ για ένα μικρό χρονικό διάστημα, παρουσίαζαν ένα πιο ανίσχυρο ανοσοποιητικό σύστημα και μεγαλύτερη δυσκολία για να καταπολεμήσουν τις ιώσεις. Μια άλλη παρενέργεια της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ είναι επίσης ότι μπορεί να σας αφυδατώσει, μειώνοντας την ικανότητα της μύτης και του λαιμού να παγιδεύσουν μικρόβια και να τα απωθήσουν. Για να μην ξυπνήσετε, λοιπόν, με κάτι χειρότερο από hangover, πιείτε με μέτρο και αποφύγετε τα πολυσύχναστα μέρη με κακό εξαερισμό.

6. Βασίζεστε μόνο στα αντιμικροβιακά τζελ

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να ελέγξετε τα συστατικά του τζελ των χεριών που πρόκειται να αγοράσετε, έτσι ώστε να εξασφαλίσετε ότι περιέχει από 60%-95% αιθυλική αλκοόλη, προκειμένου να έχει ισχυρή δράση. Δεύτερον, όμως, δεν πρέπει να αντικαταστήσετε το φυσιολογικό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι με ένα αντιμικροβιακό τζελ, καθώς τα απολυμαντικά αυτά υγρά δεν έχει αποδειχτεί ότι μπορούν να εξαλείψουν και τους ιούς. Για να είστε σίγουροι, χρησιμοποιήστε τα μόνο σε περιπτώσεις που δεν έχετε άλλο τρόπο να πλύνετε τα χέρια σας.

7. Πλένετε τα χέρια σας βιαστικά

Οι περισσότεροι πλένουν τα χέρια τους ρίχνοντας απλώς λίγο νερό και τρίβοντας με το σαπούνι για 5 δευτερόλεπτα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν τα πλένουν σωστά, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν πλένουν τα χέρια τους μετά το βήχα ή το φτέρνισμα. Σύμφωνα, όμως, με τις συστάσεις των ειδικών, το πλύσιμο των χεριών πρέπει να αποτελεί για μας μια ιεροτελεστία που χρειάζεται να επαναλαμβάνεται ακόμη και 10 φορές μέσα στη μέρα και να διαρκεί περίπου 40 δευτερόλεπτα, ενώ θα πρέπει να είμαστε σχολαστικοί στις επιφάνειες του χεριού που πλένουμε και να αφιερώνουμε χρόνο στο πλύσιμο ανάμεσα στα δάχτυλα. Αν είστε σε δημόσια τουαλέτα, αφού τελειώσετε κλείστε τη βρύση και ανοίξτε την πόρτα χρησιμοποιώντας ένα μαντήλι -κι όχι με γυμνά χέρια.

8. Χρησιμοποιείτε προστατευτικές μάσκες με λάθος τρόπο

Αν και το CDC δεν συστήνει τη χρήση χειρουργικής μάσκας σαν μέσο προστασίας, πολλοί επιλέγουν να τις φορούν σε περιόδους έξαρσης. Αν είστε κι εσείς ανάμεσά τους, βεβαιωθείτε ότι τη χρησιμοποιείτε και την αφαιρείτε με το σωστό τρόπο, έτσι ώστε να μην περνάει από τη μύτη, τα μάτια ή το στόμα σας καθώς τη βγάζετε και πετάξτε τη, πλένοντας τα χέρια σας. Αφαιρέστε τη από τα κορδόνια ή τα λάστιχα και αποφύγετε να την πιάσετε από το μπροστινό μέρος, όπου είναι μολυσμένη.

9. Παίρνετε φάρμακα με δική σας πρωτοβουλία

Παίρνοντας διάφορα φάρμακα που δεν χρειάζεστε, νομίζοντας ότι έτσι θα αντιμετωπίσετε την αρρώστια, ενδεχομένως να αυξήσετε τον κίνδυνο ο ιός να γίνει ανθεκτικός στα φάρμακα αυτά. Συζητήστε πάντα με το γιατρό σας προτού προχωρήσετε σε οποιαδήποτε λήψη φαρμάκου, τόσο για το είδος του φαρμάκου που χρειάζεστε, όσο και για την απαιτούμενη δοσολογία.

10. Δεν σας απασχολεί καθόλου το θέμα «ίωση»

Σε αντίθεση με τον παράγοντα κινδύνου 1, το άλλο άκρο είναι η αδιαφορία, καθώς υποθέτετε ότι είστε πολύ νέοι και υγιείς για να πάθετε κάτι σοβαρότερο από μια απλή γρίπη, με λίγο πυρετό και καταρροή. Η αλήθεια είναι ότι στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν όσοι είναι πάνω από 65 ή κάτω από 2 χρονών και έχουν ήδη κάποια προβλήματα υγείας, παρ’ όλ’ αυτά υπήρξαν υψηλά ποσοστά νοσοκομειακής περίθαλψης σε υγιείς εφήβους και παιδιά σε περιόδους έξαρσης του Η1Ν1, γι’ αυτό μην επαναπαύεστε. Χωρίς άγχη και πανικό, αν έχετε υπόψη σας τα παραπάνω θα μπορέσετε να προστατεύσετε τον εαυτό σας και να βγείτε… αλώβητοι από τον φετινό χειμώνα.
http://www.clickatlife.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.