Στεγανογραφικά κολοβακτηρίδια

Facebooktwitterpinterest

DARPA (Defense Advanced Projects Agency) των ΗΠΑ, γνωστή, μεταξύ άλλων, και ως ένας από τους λόγους ύπαρξης του Διαδικτύου, ζήτησε, πριν από λίγα χρόνια, από την επιστημονική κοινότητα να βρει νέους τρόπους κωδικοποίησης μηνυμάτων, πέρα από το πεδίο της ηλεκτρονικής.

Εξ αυτού προέκυψε η ιδέα της αξιοποίησης μεταλλαγμένων μικροοργανισμών και του γνωστού κολοβακτηριδίου Escherichia coli. Οι επιστήμονες εισήγαγαν γονίδια στα βακτήρια, ώστε να ενεργοποιούνται διαφορετικές πρωτεΐνες και να εκπέμπουν διαφορετικά χρώματα. Οι χρωματικοί συνδυασμοί βακτηρίων επιτρέπουν, έτσι, την κωδικοποίηση μηνυμάτων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους χημικούς Ντέιβιντ Γουόλτ και Μανουέλ Παλάθιος του πανεπιστημίου Ταφτς, χρηματοδοτήθηκαν από τη διάσημη υπηρεσία DARPA του αμερικανικού Πενταγώνου, η οποία -όπως είχε κάνει και στο ξεκίνημα του Internet- ενισχύει καινοτομικές έρευνες με στρατιωτικό ενδιαφέρον.

Το μήνυμα μπορεί να διαβαστεί από τον αποδέκτη, αν ξέρει ποιά γονίδια-κλειδιά πρέπει να ενεργοποιήσει, ώστε να εμφανίσει τους κατάλληλους χρωματικούς συνδυασμούς και εφόσον ξέρει ποιο χρώμα αντιστοιχεί σε ποιον χαρακτήρα του αλφαβήτου. Είναι, ακόμα, δυνατό να αναπτυχθούν βακτήρια, που χάνουν τις «λαμπερές» τους ιδιότητες μετά κάποιου χρονικού διαστήματος, οπότε το κωδικοποιημένο βιολογικό μήνυμα αυτοκαταστρέφεται.

Στο παρελθόν έχουν δοκιμαστεί κι άλλες μέθοδοι βιολογικής κωδικοποίησης, στεγανογραφίας ή/και κρυπτογράφησης, με χρήση DNA, αλλά η νέα μέθοδος στεγανογραφίας (που δεν πρέπει να συγχέεται με την κρυπτογραφία, καθώς δεν μετασχηματίζει το ίδιο το μήνυμα, αλλά απλώς το προφυλάσσει από αδιάκριτα βλέμματα) προβάλλεται ως πιο εύχρηστη· ορισμένοι ερευνητές, πάντως, όπως ο Ντομινίκ Χάιντερ, που ειδικεύεται στην κρυπτογράφηση με DNA, στο πανεπιστήμιο του Ντούιζμπουργκ-Έσσεν στη Γερμανία, δήλωσε ότι αμφιβάλλει για την πρακτική αξία της νέας τεχνικής, που ονομάζεται «στεγανογραφία μέσω τυπωμένων διατάξεων μικροβίων» και φέρει το προφανές (στα αγγλικά), αλλά μάλλον άτυχο, αρκτικόλεξο SPAM.

Πηγές: ΑΠΕ, Science, Nature, PNAS
http://www.ert.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.