Βλεννόροια ή γονόρροια

Facebooktwitterpinterest

Η γονοκοκκική λοίμωξη οφείλεται σε μικρόβιο τον διπλόκοκκο της γονόρροιας (Neisseria gonorrheae). Προσβάλλει συνήθως τους βλεννογόνους και τους αδένες του ουρογεννητικού συστήματος.

Συνήθεις θέσεις εντόπισης η ουρήθρα, ο τράχηλος της μήτρας, το ορθό αλλά και ο φάρυγγας, και οι επιπεφυκότες. Γονοκοκκική επιπεφυκίτιδα εμφανίζεται συνήθως σε νεογνά που γεννήθηκαν με κολπικό τοκετό από πάσχουσες μητέρες.

Τρόπος μετάδοσης η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό, αλλά και η επαφή με μολυσμένα χέρια, γι’ αυτό και επιβάλλεται καλό πλύσιμο των χεριών μετά από άγγιγμα της πάσχουσας περιοχής.

Έως και 10 μέρες μετά τη μόλυνση παρουσιάζεται καύσος κατά την ούρηση, συχνοουρία και πυώδης έκκριση, επώδυνη διόγκωση των βαρθολίνειων αδένων (βαρθολινίτιδα), τέλος αν έχει μολυνθεί το ορθό εμφανίζεται κνησμός, εσωτερικό άλγος και έκκριμα.

Η διάγνωση γίνεται με εξέταση του εκκρίματος, η αντιμετώπιση εξαρτάται από το χρόνο που πέρασε από τη μόλυνση. Στις παραμελημένες περιπτώσεις (δημιουργία πυοσαλπίγγων, σαλπιγγοωοθηκικών αποστημάτων και πυελοπεριτονίτιδας) χρειάζεται χορήγηση ισχυρής αντιβίωσης.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.