Νοσοκομείο Hadassah: Θεραπεία διαταραχών του μετα-τραυματικού στρες με Βαθιά Διακρανιακή Μαγνητική Διέγερση

Facebooktwitterpinterest

Τη θεραπεία των διαταραχών του μετα-τραυματικού στρες (PTSD) πέτυχαν γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Hadassah της Ιερουσαλήμ, με τη χρήση Βαθιάς Διακρανιακής Μαγνητικής Διέγερσης (TMS) και τη μερική έκθεση των ασθενών σε τραυματικές εμπειρίες. Η TMS είναι μια μη επεμβατική διαδικασία, η οποία χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία για τη διέγερση των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου.

«Η έρευνα ήταν η πρώτη του είδους της και σχεδιάστηκε για να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα της Βαθιάς Διακρανιακής Μαγνητικής Διέγερσης πάνω σε ασθενείς με σοβαρό μετα-τραυματικό στρες», δήλωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος του τμήματος Ψυχιατρικής του Hadassah, Dr Moshe Isserles. O γιατρός ανέφερε επίσης ότι «είχαν γίνει στο παρελθόν μερικές μελέτες με τη χρήση Μαγνητικής Διέγερσης, αλλά καμία δεν είχε συνδυαστεί με την έκθεση του ασθενούς στις τραυματικές του αναμνήσεις».

Η Βαθιά Διακρανιακή Μαγνητική Διέγερση χρησιμοποιείτο την τελευταία δεκαετία για τη θεραπεία ασθενών με κατάθλιψη. Η έρευνα του Hadassah χρησιμοποίησε μια πρωτοποριακή συσκευή TMS, η οποία μπορεί να διεγείρει εκτεταμένες περιοχές βαθύτερα στον φλοιό του εγκεφάλου.

Οι ασθενείς που συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή παρουσίασαν πολύ σημαντική βελτίωση, η οποία παρέμεινε σταθερή και στη δεύτερη εξέταση που τους έγινε δύο μήνες μετά. «Δεν έβλεπαν σχεδόν καθόλου εφιάλτες πλέον, είχαν ελάχιστες αναδρομές στην τραυματική τους εμπειρία, ενώ συγχρόνως βελτιώθηκε ο ύπνος και η διάθεσή τους», πρόσθεσε ο Δρ Isserles.

Σύμφωνα με στατιστικές, 7% των κατοίκων του Ισραήλ υποφέρει από μετα-τραυματικό στρες. Οι αριθμοί αυτοί αυξάνονται πολύ σε περιοχές πολεμικών συγκρούσεων ή περιοχές που δέχθηκαν επιθέσεις αυτοκτονίας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.