Δεν… υπακούουν οι αριθμοί, διώκονται οι επιστήμονες…

Facebooktwitterpinterest

Στην εποχή του Μνημονίου είναι πιθανοί όλοι οι αιφνιδιασμοί. Δεν εννοούμε αυτούς που κάνει ότι δεν καταλαβαίνει η κυβέρνηση. Αλλά τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί να προσαρμόσει τα οικονομικά μεγέθη στα ασφυκτικά όρια της πολιτικής του μονόδρομου.

Χθες είχαμε ένα νέο επεισόδιο αιφνιδιασμού. Αναγκάστηκε σε παραίτηση η επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, η οποία είχε επιλεγεί από την παρούσα κυβέρνηση. Αφορμή, οι εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεσή της ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Κι αφού δεν βγαίνουν οι αριθμοί, σκέφτηκαν οι κυβερνητικοί παράγοντες, ας οδηγήσουμε στην έξοδο την ενοχλητική για την εντιμότητά της υπάλληλο.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρουσιάσει την εικονική πραγματικότητα, σύμφωνα με την οποία οι αριθμοί ευημερούν. Όχι μόνο γιατί είναι κραυγαλέα και σκληρή η κοινωνική πραγματικότητα και δεν είναι δυνατόν να μακιγιαριστεί για επικοινωνιακούς λόγους. Οι αριθμοί δεν ευημερούν, όπως και αν τους διαβάσει κανείς. Οριζοντίως, καθέτως ή διαγωνίως. Γι” αυτό επινοείται η δίωξη των… αριθμών! Δηλαδή οδηγούνται αναγκαστικά σε παραίτηση όσοι θεσμικοί παράγοντες δεν υποτάσσονται στην κυβερνητική ανάγνωση των αριθμών.

Η εξέλιξη αναδεικνύει και πάλι βαθύ έλλειμμα δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός κατηγορεί επί μήνες τις “πλατείες” ότι δεν σέβονται το Κοινοβούλιο, επειδή ζητούν το αυτονόητο, να υπάρξει δυνατότητα δημοκρατικής νομιμοποίησης για μια πολιτική που δεν έχει καμία λαϊκή εξουσιοδότηση. Τώρα, στην ουσία καταργούνται θεσμοί, και μάλιστα της Βουλής, επειδή δεν κάνουν τα χατίρια της κυβέρνησης. Με τη φόρα που έχουν πάρει, σε λίγο θα καταργήσουν και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους!

Έκφραση αυτής της πολιτικής πραγματικότητας, που κινείται στα όρια κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος, είναι και η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια. Μόνο που στην περίπτωση αυτή φαίνεται ότι ξυπνάει το… θηρίο!

Το ένα μετά το άλλο τα επίμαχα θέματα λειτουργούν σωρευτικά, ακόμη κι αν η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει λύσεις, με κάθε κόστος. Τι λύσεις, άραγε; Η αντιπαράθεση Ρέππα – Ραγκούση συνεχίζεται, με το Συμβούλιο της Επικρατείας να μη δικαιώνει τους όψιμους χειρισμούς του τελευταίου. Θα μπουν, άραγε, στον πειρασμό να περιορίσουν τις αρμοδιότητες του ΣτΕ, εν όψει της συζητούμενης συνταγματικής αναθεώρησης, όπως είχε αποπειραθεί ο κ. Βενιζέλος εισηγούμενος τη συγκρότηση ελεγχόμενου από την εκάστοτε κυβέρνηση Συνταγματικού Δικαστηρίου;
(ΑΥΓΗ)

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.