Υδροκήλη

Facebooktwitterpinterest

Υδροκήλη είναι η συσσώρευση μεγάλης ποσότητας υγρού στο όσχεο (στο σάκο δηλαδή μέσα στον οποίο βρίσκονται οι όρχεις).
Το υγρό συνήθως είναι ορώδες και σπανιότερα αίμα ή λέμφος και συλλέγεται σε μια κοιλότητα που σχηματίζουν τα  δύο πέταλα του χιτώνα που περιβάλει τον όρχι και λέγεται ιδίως ελυτροειδής. Η συλλογή του υγρού είναι προοδευτική και ανώδυνη.

Διακρίνεται στην ιδιοπαθή υδροκήλη, όταν δεν ανευρίσκεται κανένα συγκεκριμένο αίτιο που είναι και η συχνότερη μορφή και τη δευτεροπαθή η οποία είναι αντιδραστική εκδήλωση σε οποιαδήποτε πάθηση των όρχεων και της επιδιδυμίτιδας (π.χ. κακώσεις, φλεγμονές, μετά από ακτινοβολία στην περιοχή, μετά από χειρουργείο κιρσοκήλης, καρκίνος των όρχεων, κ.ά.).

Η υδροκήλη γίνεται αντιληπτή ως ανώδυνη και βαθμιαία συνήθως διόγκωση του οσχέου. Αν είναι μεγάλη, το δέρμα του οσχέου φαίνεται τεντωμένο και γυαλιστερό έχοντας χάσει τη φυσιολογική ρυτίδωσή του. Ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται βάρος, τράβηγμα ή πόνο κατά το περπάτημα ή την όρθια στάση, ή να δυσκολεύεται να καθίσει.

Το υπερηχογράφημα του οσχέου επιβεβαιώνει την κλινική διάγνωση και δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση του όρχι, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αδύνατον να ψηλαφηθεί.

Η μόνη ριζική θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία διανοίγεται η κοιλότητα του ελυτροειδούς χιτώνα του όρχεως και αφαιρείται το υγρό.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.