PSA – Ειδικό Προστατικό Αντιγόνο

Facebooktwitterpinterest
<br>

 

Το PSA (prostatic specific antigen) είναι μια γλυκοπρωτεΐνη που παράγεται από τον προστάτη και εκκρίνεται στο σπέρμα.
Η γλυκοπρωτεΐνη αυτή εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος όπου μπορεί να ανιχνευθεί με μια απλή εξέταση αίματος.
Η φυσιολογική του λειτουργία είναι η ρευστοποίηση του σπερματικού υγρού βοηθώντας στην απελευθέρωση των σπερματοζωαρίων.

Το PSA θεωρείται ειδική εξέταση για τον προστάτη, καθώς παράγεται κυρίως μόνο από αυτόν, αλλά δε θεωρείται ειδική για κάποια συγκεκριμένη πάθησή του. Αύξηση της τιμής του στον ορό παρατηρείται στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, στις φλεγμονές του (προστατίτιδα), καθώς βέβαια και στον καρκίνο.

Για το λόγο αυτό πάντα η τιμή του PSA θα πρέπει να συνεκτιμάται με κάποιες άλλες παραμέτρους, όπως το ιστορικό του ασθενούς και η κλινική εξέταση.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο έλεγχος του P.S.A., χρησιμοποιείται κυρίως στην ανίχνευση του πρώιμου προστατικού καρκίνου.

Η τιμή του P.S.A., εκτιμά την πιθανότητα που έχει ένας άνδρας να έχει καρκίνο του προστάτη, δε δίνει όμως την οριστική απάντηση.

<br><br>

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κάποια τιμή PSA που να διαχωρίζει το φυσιολογικό από το παθολογικό. Παρόλο που τιμές κάτω από 4 ng/ml θεωρούνται φυσιολογικές, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι τιμές αυτές είναι ενδεικτικές και δεν αποκλείουν τον καρκίνο. Για παράδειγμα ένας άνδρας με τιμή 2ng/ml, ενώ πέρυσι η τιμή ήταν 1ng/ml έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να έχει καρκίνο από έναν άλλο που η τιμή του πέρυσι ήταν 4 και φέτος 5 ng/ml. Η τιμή του PSA είναι λοιπόν ενδεικτική και η αξιολόγηση πρέπει να γίνεται από τον ουρολόγο.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.