Έξω το στήθος, μέσα η κοιλιά

Facebooktwitterpinterest

Απαραίτητη η γυμναστική για τη σωματική και ψυχική μας υγεία

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μπορεί να απωθεί τους περισσότερους από εμάς από τις βαρετές και εξουθενωτικές, όπως νομίζουμε, ασκήσεις γυμναστικής. Οι επιστήμονες, από την άλλη, δεν παύουν να μας υπενθυμίζουν πόσο απαραίτητη είναι η εκγύμνασή μας για τη σωματική, αλλά και την ψυχική μας υγεία. Έρευνες, μάλιστα, δείχνουν ότι όσοι έχουν βάλει τη γυμναστική στην καθημερινότητά τους, όχι μόνο εξασφαλίζουν την υγεία τους, αλλά και την ευδιαθεσία και ευεξία τους. Είναι γεγονός ότι οι πολλές ώρες στο γραφείο, η καθιστική ζωή που όλοι λίγο-πολύ απολαμβάνουμε, οι δεκάδες υποχρεώσεις, αλλά και οι δικαιολογίες που μπορεί να εφεύρουμε για να αποφύγουμε τη γυμναστική, δεν αφήνουν περιθώρια για στροφή μας στην άσκηση. Η σκέψη και μόνο «πρέπει να γυμναστώ» φαντάζει βουνό, γι’ αυτό και πολλοί διάδρομοι γυμναστικής, στατικά ποδήλατα και άλλα όργανα γυμναστικής, τα οποία τρέχουμε να αγοράσουμε με την υπόσχεση στον εαυτό μας να τα χρησιμοποιούμε διά βίου, καταλήγουν να μετατρέπονται σε… κρεμάστρες σε κάποια γωνιά του υπνοδωματίου μας. Ο γυμναστής Πάνος Μαστρογιαννόπουλος μίλησε στη «Σ» για τα οφέλη της καθημερινής άσκησης, υποστηρίζοντας ότι τελευταία στην Κύπρο υπάρχει μερική αύξηση του ενδιαφέροντος προς τη γυμναστική και ο κόσμος γίνεται δεκτικός σε νέες μεθόδους εκγύμνασης: «Το σημαντικό δεν είναι να γεμίζουν τα γυμναστήρια, αλλά ο κόσμος να μάθει γιατί πρέπει να γυμνάζεται και πώς πρέπει να γυμνάζεται σωστά».

Σημασία έχει να γυμναζόμαστε και όχι η ώρα που γυμναζόμαστε
ΝΟΥΣ υγιής εν σώματι υγιεί έλεγαν οι αρχαίοι, γεγονός που εξακολουθούν να πιστοποιούν και οι τελευταίες έρευνες. Τα αποτελέσματα διαφόρων ερευνών που έγιναν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού έδειξαν ότι η γυμναστική σε εφήβους προσέφερε μεγαλύτερη διαύγεια πνεύματος, ενώ σε μεσήλικες πρόσθεσε περισσότερα χρόνια υγείας και ευεξίας. Μια άλλη έρευνα, μάλιστα, έδειξε ότι όποιοι γυμνάζονται το πρωί πριν ακόμη πάνε στο χώρο εργασίας τους, η ημέρα τους κυλά ευχάριστα. Σε ερώτησή μας, αν υπάρχει καλύτερη ώρα της ημέρας για τη γυμναστική, ο κ. Μαστρογιαννόπουλος μάς απάντησε πως εάν ο βασικός σκοπός της γυμναστικής μας είναι η εκτόνωση του στρες, δεν παίζει κανένα ρόλο η ώρα που θα επιλέξουμε για τη γυμναστική μας.
«Αν, όμως, γυμνάζεστε για να βελτιώσετε τη γενικότερη φυσική σας κατάσταση, η καλύτερη ώρα είναι, είτε νωρίς το πρωί είτε το απόγευμα, όταν η ευλυγισία και η αντοχή βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους. Πέρα, όμως, από αυτό, ουσιαστική σημασία έχει να γυμναζόμαστε και όχι η ώρα που γυμναζόμαστε». Πέρα από την καλή διάθεση, όμως, η πρωινή γυμναστική μάς βοηθά να κάψουμε περισσότερο λίπος. Αυτό, γιατί το πρωί ο οργανισμός μας είναι ακόμη ξεκούραστος. Αντίθετα, όταν γυμναζόμαστε το βράδυ, οι καύσεις του οργανισμού μας είναι μικρότερες, καθώς το σώμα μας επιβαρύνεται από την κούραση της ημέρας. Οι έρευνες, μάλιστα, αποδεικνύουν ότι όσοι γυμνάζονται τις πρωινές ώρες, έχουν τελικά καλύτερο ύπνο και κατ’ επέκταση μεγαλύτερες πιθανότητες απώλειας βάρους, αφού ως γνωστόν ο ύπνος και το χάσιμο βάρους συνδέονται στενά.

Για μικρούς και μεγάλους
«Όλοι ανεξαρτήτως πρέπει να γυμνάζονται», δήλωσε στη «Σ» ο Πάνος Μαστρογιαννόπουλος, σημειώνοντας πως η γυμναστική μπορεί να μας βοηθήσει να αποβάλουμε όλο το στρες που κουβαλάμε από το φόρτο μιας κουραστικής ημέρας: «Πολλοί θεωρούν ότι η κούραση της ημέρας δεν μπορεί να συμπληρωθεί και από την κούραση της γυμναστικής. Αυτό είναι λάθος, καθώς η γυμναστική, η κίνηση θα έλεγα καλύτερα, μας βοηθά να χαλαρώσουμε και να διώξουμε το άγχος που προκαλεί τόσα ψυχολογικά, αλλά και σωματικά προβλήματα».
Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που δεν έχουμε χρόνο να επισκεπτόμαστε το γυμναστήριο της γειτονιάς; Ο κ. Μαστρογιαννόπουλος απάντησε πως δεν χρειάζεται να γίνουμε μέλη σε κάποιο γυμναστήριο, αλλά είναι απαραίτητο να βάλουμε την κίνηση στη ζωή μας: «Η καθημερινή βόλτα με το σκύλο μας είναι επίσης γυμναστική. Ας σταματήσουμε να θεωρούμε τη γυμναστική σαν ένα αναγκαίο κακό. Αλλά ο άνθρωπος επιβάλλεται να κινείται. Μπορούμε π.χ. να πάμε στο περίπτερο χρησιμοποιώντας τα πόδια μας και όχι το αυτοκίνητό μας. Η κίνηση είναι υγεία».
Τι συμβαίνει, όμως, με όσους αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα υγείας;
«Σε περιπτώσεις προβλημάτων υγείας, καλό θα ήταν να ενημερώνει ο ασθενής το γυμναστή του για να έχει και την κατάλληλη αντιμετώπιση. Αυτό, όμως, δεν αφαιρεί ή αναιρεί το σημαντικότατο ρόλο της γυμναστικής στη ζωή μας. Ίσα-ίσα που η κατάλληλη γυμναστική μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να βελτιώσουν την κατάσταση της υγείας τους».

Αερόβια για τους άνω των 65
ΓΙΑ τους ενήλικες που θέλουν να διαφυλάξουν την υγεία τους, οι ειδικοί συστήνουν το τζόκινγκ και τις ασκήσεις με βάρη τρεις με πέντε φορές την εβδομάδα, αναλόγως με την ένταση της προσπάθειας που θα καταβάλουν.
Αυτό υποστηρίζει η αμερικανική εταιρεία καρδιάς και το αμερικανικό κολέγιο αθλητιατρικής. Όλα τα υγιή άτομα μέχρι 65 ετών, θα πρέπει να γυμνάζονται ήπια πέντε φορές την εβδομάδα για 30 περίπου λεπτά ή να γυμνάζονται έντονα τρεις φορές την εβδομάδα για 20 λεπτά την κάθε φορά. Η γυμναστική αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει αεροβικές ασκήσεις και ασκήσεις με βάρη. Ήπια αεροβική άσκηση θεωρείται η βόλτα με γρήγορο βήμα, το ελαφρύ τζόκινγκ ή οποιαδήποτε άλλη άσκηση επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό, ενώ ως έντονες θεωρούνται το κανονικό τζόκινγκ και κάθε άσκηση που επιταχύνει την αναπνοή και αυξάνει σημαντικά τον καρδιακό ρυθμό. Οι ασκήσεις με βάρη είναι απαραίτητες για αύξηση της μυϊκής δύναμης και αντοχής. Τα άτομα άνω των 65, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες των αμερικανικών οργανισμών, που εξέδωσαν βλέποντας τα κρούσματα από την καθιστική ζωή να πληθαίνουν ακόμη περισσότερο, θα πρέπει να κάνουν ασκήσεις με βάρη για όλο το σώμα, ώστε να δυναμώσουν και να αποφύγουν τις πτώσεις, καθώς και ασκήσεις ευλυγισίας και ισορροπίας.
Η συμμετοχή των καρδιοπαθών σε αερόβιες κυρίως δραστηριότητες που ενεργοποιούν τις μεγάλες μυϊκές ομάδες, όπως είναι το περπάτημα, το κολύμπι και το στατικό ποδήλατο, είναι πλέον απαραίτητη. «Η αερόβια άσκηση είναι πιο αποτελεσματική», πρόσθεσε ο κ. Μαστρογιαννόπουλος. «Αερόβια σημαίνει με αέρα, με οξυγόνο και αναφέρεται στη χρήση του οξυγόνου στη μεταβολική διαδικασία ή τη διαδικασία παραγωγής ενέργειας του σώματος. Άρα, με την αερόβια άσκηση αυξάνουμε την πρόσληψη του οξυγόνου, μειώνουμε τη ζήτηση οξυγόνου από το μυοκάρδιο και αυξάνουμε την ανοχή στην άσκηση».

Διώχνει τις ανασφάλειες και τις φοβίες
ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΑΤΕ πόσες φορές είπατε να ξεκινήσετε κάποια δίαιτα ή γυμναστική, τοποθετώντας ως χρόνο έναρξης την πρώτη μέρα της εβδομάδος, η οποία όλως παραδόξως μεταφέρεται από βδομάδα σε βδομάδα; Και στην τελική μπορεί να μη θυμάστε καν την υπόσχεση που δώσατε στον εαυτό σας. Αυτό δείχνει, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, ότι οι άνθρωποι θέτουν λάθος στόχους και ότι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, θέτουν τη γυμναστική σαν μέσο γρήγορης απώλειας κιλών ή για καλλωπισμό, και όχι σαν μέσο υγιούς κατάστασης σώματος και ψυχής. Όπως λένε ερευνητές και ψυχολόγοι, η ποιότητα της ζωής μας βελτιώνεται αισθητά με τη γυμναστική. Η εκγύμναση του σώματος προσφέρει ξεκούραση -όσο και αν φαίνεται παράξενο σε μερικούς- και ενέργεια. Οι ψυχολόγοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η γυμναστική διώχνει τις ανασφάλειες, τις φοβίες, αλλά και το άγχος της καθημερινότητας. Και αν θέλετε περισσότερους λόγους για να πεισθείτε ότι η γυμναστική όχι μόνο κάνει καλό, αλλά επιβάλλεται στη ζωή μας, ρίξτε μια ματιά πιο κάτω, γιατί η γυμναστική:
*Βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
*Σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή (αποφεύγοντας τηγανητά, αναψυκτικά και κορεσμένα λίπη), βοηθά στη μείωση του λίπους.
*Βελτιώνει τη στάση του σώματος.
*Βοηθά το σώμα να αντιστέκεται σε μολύνσεις του αναπνευστικού συστήματος.
*Μειώνει τις πιθανότητες της υπέρτασης.
*Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ.
*Αποτελεί το προληπτικό μας φάρμακο.
*Αυξάνει την πυκνότητα της οστικής μάζας, με αποτέλεσμα να κάνει πιο ανθεκτικά τα οστά και το σκελετό μας.
*Αυξάνει την ερωτική μας διάθεση και επιθυμία, τις επιδόσεις και την ικανοποίησή μας.
*Βελτιώνει την αντοχή μας στη θερμότητα.
*Βοηθά τους νεαρούς μαθητές στην ολόπλευρη και αρμονική ανάπτυξή τους.
*Μας βοηθά να κοιμόμαστε καλύτερα.
*Ανακουφίζει τις γυναίκες από μερικά έμμηνα συμπτώματα.
*Αυξάνει την κοινωνικότητά μας.
*Βελτιώνει την ικανότητά μας να παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις.

http://www.sigmalive.com

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.