“H συμβολή της μουσικής στην αθλητική ψυχολογία”

Facebooktwitterpinterest

Η μουσική στην υπηρεσία του αθλητισμού!

Τεχνολογία όπως αυτή των mp3 player φέρνει την επανάσταση στην αθλητική ψυχολογία σύμφωνα με έναν ειδικό που υποστηρίζει ότι αυτές οι συσκευές επιτρέπουν στους αθλητές να εκμεταλλευτούν τα ψυχολογικά οφέλη της μουσικής όπως ποτέ άλλοτε.
Ο καθηγητής Peter Terry από το πανεπιστήμιο του Southern Queensland υποστηρίζει ότι παπούτσια δρόμου που αυξάνουν το ρυθμό της μουσικής ανάλογα με το διασκελισμό του δρομέα ή ακόμα και ενσωματωμένα μικροσκοπικά micro-mp3 players μπορεί μια μέρα να δώσουν στους αθλητές το προβάδισμα που θα τους ανεβάσει στο ψηλότερο βάθρο.
“Κάτι τέτοιο σίγουρα θα προσθέσει ένα νέο επίπεδο στις αθλητικές δυνατότητες,” σχολιάζει ο Terry, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε 7 Ολυμπιάδες ως αθλητικός ψυχολόγος και έχει εκδώσει πολλά συγγράμματά του σχετικά με τη δύναμη της μουσικής στην τόνωση της αθλητικής απόδοσης.
Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η είσοδος της τεχνολογίας στον αθλητισμό για αυτό το σκοπό, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα νέο «γρίφο» για τις αρμόδιες αρχές καθώς θα πρέπει να αναπροσδιορίσουν τους κανονισμούς και να αποφασίσουν το αν η χρήση της μουσικής για την βελτίωση της απόδοσης των αθλητών θεωρείται κάτι σαν «ντοπάρισμα».
Ο Terry αναφέρει ότι τα πλεονεκτήματα της μουσικής στην άσκηση είναι γνωστά από τότε που οι σκλάβοι στις γαλέρες έπρεπε να κάνουν κουπί με το ρυθμό των τυμπάνων.Μόλις όμως την τελευταία δεκαετία αποδείχθηκε αυτό επιστημονικά τεκμηριωμένο.
Όπως υποστηρίζει ο Terry, η μουσική μπορεί να ενισχύσει την απόδοση με αρκετούς τρόπους.
“Αν συγχρονίσει κάποιος τη δραστηριότητά του με το ρυθμό της μουσικής, τότε παρατηρούμε έντονα της επίδραση της μουσικής. Με άλλα λόγια, αν κάποιος ακούει μουσική με γρήγορο ρυθμό, τότε θα έχει και πιο έντονη δραστηριότητα.”
Η μουσική επίσης τονώνει και τη διάθεση και σαφώς μπορεί να φέρει τους αθλητές στη διάθεσή του νικητή. Κλασικά παραδείγματα τέτοιου είδους μουσικής είναι το γνωστό τραγούδι «Eye of the Tiger» και το soundtrack της ταινίας Rocky.
Το τραγούδι της Whitney Houston «One Moment in Time» ήταν ανάμεσα στα αγαπημένα κομμάτια κάποιων Αυστραλών αθλητών στην Ολυμπιάδα του Sydney οι οποίοι το θεωρούσαν σαν ώθηση να καταφέρουν τους προσωπικούς τους στόχους και να «αδράξουν τη στιγμή.»
Οι μουσικές επιλογές μπορεί να είναι μερικές φορές κάπως αντιφατικές, αναφέρει ο Terry. Ως παράδειγμα φέρνει έναν παλαιστή βαρέων βαρών ο οποίος συνήθιζε να ακούει γιαπωνέζικη κλασική μουσική πριν να ξεκινήσει έναν αγώνα.
Ο Terry αποκαλύπτει ότι μια εταιρία υπολογιστών έχει ήδη κλείσει συμφωνία με μια κατασκευάστρια αθλητικών ενδυμάτων για την παραγωγή ενός περικάρπιου που θα έχει θέση για mp3 player. Στη διαδικασία της παραγωγής είναι επίσης και αθλητικά παπούτσια με αισθητήρες που ακολουθούν το ρυθμό του αθλητή και συγχρονίζουν το ρυθμό της μουσικής ανάλογα ώστε ο αθλητής να μην χάνει το βήμα του.
Ο Terry επίσης βλέπει ότι το «κατέβασμα» μουσικής έχει διευκολύνει τους αθλητές να βρουν την κατάλληλη μουσική που ταιριάζει στις προσωπικές τους ανάγκες, στην προπόνησή τους και στο αγώνισμά τους. Το 1998 ο Haile Gebreselasie έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στα 2000 μέτρα, συγχρονίζοντας το βήμα του με το τραγούδι «Scatman».
“Στην παρούσα φάση, η επικρατούσα άποψη είναι ότι η χρήση της μουσικής για αυτό το σκοπό είναι σχεδόν σαν,” αναφέρει ο Terry. Το θέμα της «απάτης» μπορεί να γίνει ακόμα πιο έντονο με το ενδεχόμενο μικροσκοπικών mp3 players που θα μπορούν να φορεθούν κάτω από το δέρμα. “Ήδη έχουμε εμφυτεύματα που τοποθετούνται για αντισύλληψη, γιατί να μην έχουμε κάτι ανάλογο για την απόδοση των αθλητών;” αναρωτιέται ο Terry. “Πιστεύω ότι μας παρουσιάζεται ένας νέος κόσμος καθώς αναπτύσσεται η μικροτεχνολογία.”

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.