Ψωρίαση – εναλλακτικές απόψεις

Facebooktwitterpinterest

Η ψωρίαση είναι μια αρκετά διαδεδομένη δερματολογική πάθηση, που οφείλεται σε δυσανάλογη παραγωγή των κυττάρων της επιδερμίδας, ενώ παράλληλα, η απομάκρυνση παραμένει στα ίδια επίπεδα. Έτσι, τα νέα κύτταρα, μη βρίσκοντας χώρο, επικάθονται το ένα στο άλλο, δημιουργώντας κηλίδες στο δέρμα, χρώματος κόκκινου σκεπασμένου από λεπτές πλάκες λεπιδώδους υφής, χρώματος ασημί ή λευκού. Η ψωρίαση μπορεί να αφορά κάθε σημείο του σώματος, με πλέον συνήθη εμφάνιση στο τριχωτό της κεφαλής, στα γόνατα, στους αγκώνες, στους γλουτούς και στην εξωτερική μεριά των καρπών. Το ερύθημα από μόνο του δεν είναι κνηφώδες, αλλά η πληγείσα περιοχή μπορεί να ματώνει, εάν ξύνεται. Η ψωρίαση έχει ένα κύκλο εμφάνισης, δεν αφήνει σημάδια, αλλά κατά τη διάρκεια της ύφεσης αφήνει σημάδια ερυθρού χρώματος, ξηρής υφής. Επίσης εμφανίζεται και στα νύχια, όπου εμφανίζονται λευκές κηλίδες. Επίσης η πάθηση έχει συσχετισθεί με αρθρίτιδα, εξ’ αιτίας της παρουσίας της στα δάχτυλα, στα χέρια και στους καρπούς. Η ψωρίαση στα νύχια παρουσιάζεται στο 30-50% των περιπτώσεων όπου έχουμε σοβαρές ζημιές στα νύχια όπως τρύπες, αποχρωματισμό ή αδυνάτισμα της εξωτερικής στοιβάδας. Οι αιτίες που προκαλούν την ψωρίαση είναι άγνωστες ακόμα. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύεται ότι ένας σοβαρός λόγος είναι γενετήσια ελαττώματα, και αυτό από περιστατικά που εμφανίζονται μέσα στην ίδια οικογένεια. Είναι πολύ πιθανό, άτομα στην ίδια οικογένεια να κληρονομούν την προδιάθεση, αλλά εξωτερικοί παράγοντες και ο τρόπος ζωής, να είναι υπεύθυνοι για την εμφάνιση και σε ποιο βαθμό, ή και στη μη εμφάνιση. Έχει παρατηρηθεί π.χ. ότι μια λανθασμένη διατροφική συνήθεια, επιβαρύνει την ενόχληση. Όπως και πιθανές αλλεργίες σε τρόφιμα, είναι επιβαρυντικές και είναι ένας τρόπος καταπολέμησης από τη στιγμή που το εντοπίζουμε και το διαχειριζόμαστε με το σωστό τρόπο. Η δυσλειτουργία του εντέρου, ή μη ολοκληρωμένη χώνεψη διαφόρων τροφών, άρα και η περιορισμένη απορρόφηση πρωτεϊνών, δίνουν θέση στη δημιουργία τοξινών, με το όνομα πολυαμίνες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την υπερπαραγωγή κυττάρων. Επίσης ο πολλαπλασιασμός της CANDIDA ALBICANIS και διάφορα δευτερεύοντα αίτια βακτηριδιακής μορφής, χειροτερεύουν την κατάσταση. Για αυτούς τους λόγους, μας ενδιαφέρει η εύρυθμη λειτουργία του εντερικού σωλήνα και των οργάνων της πέψης γενικότερα, καθώς και η όσο το δυνατόν χαμηλότερη παραγωγή τοξινών. Επίσης, η ηπατική λειτουργία, κύριο όργανο φιλτραρίσματος των διαφόρων ουσιών στον οργανισμό, έχει σημασία στην περίπτωση ψωριάσεων. Τέλος, έχει καταγραφεί ως αρνητικό, η έλλειψη στη διατροφική μας αλυσίδα σημαντικών λιπαρών αρωματικών οξέων και φυτικών ινών, το άγχος, ορμονικές διαταραχές και ενδεχόμενο ηλιακό ερύθημα. Ενίοτε και φαρμακευτικές αγωγές.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

ΔΙΑΙΤΑ:

Πολύ σημαντικό ρόλο, παίζει η διατροφή μας, ώστε να αποβάλουμε τις τοξίνες μέσω των φυσιολογικών οδών και όχι μέσω του δέρματος. Έτσι προτείνονται διατροφικές συνήθειες που έχουν καταγραφεί στα θετικά της αντιμετώπισης, όπως ψάρια πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά και Εpa π.χ. σκουμπρί, σολομός, σαρδέλα, γαύρος κ.λ.π. καθώς επίσης και πρωτεϊνούχα σκευάσματα όπως φασόλια. Πολλές φορές, άτομα με πρόβλημα ψωρίασης, έχουν δυσκολία στην απορρόφηση πρωτεϊνών και έτσι βάζουν σε δυσκολία τον εντερικό σωλήνα. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι οι φυτικές πρωτεΐνες απορροφώνται πιο εύκολα από τις ζωικές. Ενισχύστε τη διατροφή σας με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ενώ αποκλείστε τα λευκά σιτηρά. Η βιταμίνη Α και ο Ζn βελτιώνουν αισθητά την κατάσταση, ενώ 1 ποτήρι νερό κάθε 2 ώρες βοηθά ώστε να διευκολύνεται η αποβολή τοξινών και η μείωση των φλεγμονών. Ακόμα, πρέπει να αποφεύγονται τρόφιμα όπως κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και πουλερικά, λιπαρά προϊόντα, τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη, γλυκά κ.λ.π. Φυσικά, απαγορεύονται τα λεγόμενα «φαγητά σκουπίδια». Αποφεύγουμε το ποτό και τον καφέ και τέλος, δοκιμάζουμε την αποτοξίνωση του οργανισμού μας με διάφορα φυτικά και ασφαλή σκευάσματα.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

ΙΧΘΥΕΛΑΙΑ. 10g την ημέρα απαραίτητα, λόγω της παρουσίας του EPA (σημαντικού παράγοντα εξαιτίας της αντιφλεγμονώδους δράσης του)
SALSAPARIGLIA. 3ml από μητρικό βάμμα 4 φορές την ημέρα. Το σκεύασμα αυτό βοηθά στην αποβολή βακτηριδίων και τοξινών που επιδεινώνουν την ψωρίαση
SILYBUM MARIANUM. 250 mg 3 φορές την ημέρα, για αντιμετώπιση των προβλημάτων του ήπατος
VITAMIN B12. 400-800μg την ημέρα
SPIRULINA. Είναι πλούσια σε ουσίες που βοηθούν την αποτοξίνωση του οργανισμού
ΠΡΟΒΟΙΟΤΙΚΑ. Τουλάχιστον 4δις την ημέρα, λόγω της παρουσίας του lactobacillus acidophilus, με σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση αλλά και στην καλύτερη όψη του

ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

Για την καταπολέμηση του στρες, χρήση αιθέριου ελαίου λεβάντας στο μπάνιο ή στο βραδινό ύπνο.
Εάν υπάρχει αίσθημα ντροπής, σταγόνες Crab Apple από τα ανθοϊάματα Bach, θα βοηθήσουν το άτομο να το ξεπεράσει. Επίσης, εάν υπάρχει πρόβλημα αυτοεκτίμησης, χρήση Cerato.

ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΟΔΗΓΙΕΣ- ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

Καθημερινή πρωινή έκθεση στον ήλιο με έναν περίπατο. Μειώνει το στρες, αλλά και οι ευεργετικές αχτίνες του ήλιου βοηθούν περαιτέρω.
Εάν υπάρχει ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής να αποφεύγεται η χρήση σεσουάρ.
Ελέγξτε μήπως άλλα φάρμακα που λαμβάνονται, επιδεινώνουν την κατάσταση, όπως αντιφλεγμονώδη, μη κορτικοστεροειδή , βήτα blockers και λίθιο.
Ενδεχόμενος υποθυρεοειδισμός, ή προεμμηνοπαυσιακή περίοδος, αμφότερα αντιμετωπίζονται με εναλλακτικές μεθόδους.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Oι συγκεκριμένες προτάσεις δεν υποκαθιστούν τη θεραπευτική αγωγή του ιατρού, απλά επιδιώκουν να ενισχύσουν με την έγκρισή του, την προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.