Πολυκυστικές Ωοθήκες

Διατροφή και Πολυκυστικές Ωοθήκες Facebooktwitterpinterest

Τι είναι;

Πρόκειται για ένα κληρονομικό σύνδρομο, που συνέπεια έχει τη δυσλειτουργία των ορμονών και τη συγκέντρωση κύστεων στην περιοχή της ωοθήκης. Tο σύνδρομο αυτό συνεπάγεται την αύξηση των ανδρικών ορμονών και άλλες ανωμαλίες του μεταβολισμού. Επίσης παρατηρείται αυξημένη τριχοφυία, ακμή, παχυσαρκία, διαταραχή κύκλου και υπογονιμότητα. Αποτελεί το συνηθέστερο πρόβλημα σε γυναίκες γόνιμης ηλικίας και το ποσοστό των πασχόντων γυναικών υπολογίζεται περίπου στο 8-16%.
Πως δημιουργείται;

Δεν μας είναι απολύτως γνωστά τα αίτια που προκαλούν αυτό το σύνδρομο. Ο κληρονομικός παράγοντας είναι σίγουρα μία σημαντική αιτία. Ωστόσο δεν αποδεικνύεται ότι υπάρχει γενετική προδιάθεση. Έρευνες προσπαθούν να αποδείξουν τη σχέση μεταξύ συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών και μεταβολισμού της ινσουλίνης καθώς πολλές γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι υπέρβαρες. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων στο σώμα και στις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες παράγεται ινσουλίνη που είναι πιθανόν να αντιδρά με τις ωοθήκες δίνοντας τους ώθηση να παράγουν περισσότερες ανδρικές ορμόνες, με συνέπεια την αύξηση βάρους, προβλήματα ωορρηξίας και τριχοφυία.
Συμπτώματα

Τα συμπτώματα ποικίλλουν από γυναίκα σε γυναίκα:

* Αστάθεια έμμηνορρυσιακου κύκλου
* Προβλήματα γονιμότητας.
* Αυξημένη τριχοφυΐα
* Ακμή
* Άλγος στην κοιλιακή χώρα
* Παχυσαρκία
* Διαβήτης
* Αυξημένη χοληστερίνη
* Υπέρταση

Πως διαγιγνώσκεται;

Απαιτείται ένας συνδυασμός εξετάσεων. Θα πρέπει να ληφθεί ένα πλήρες ιστορικό, να γίνει μια ολοκληρωμένη γυναικολογική εξέταση, ένα υπερηχογράφημα εσωγεννητικών οργάνων, ένα ορμονικό προφίλ και μια μέτρηση σακχάρου ή ακόμη καλύτερα καμπύλη σακχάρου και ινσουλίνης. Η διάγνωση εξάγεται ύστερα από τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων.

Πως θεραπεύεται;

Η θεραπεία καθορίζεται ανάλογα με τα συμπτώματα της κάθε ασθενούς.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες γυναικών σύμφωνα με τις οποίες καθορίζεται η θεραπεία.

Είναι οι γυναίκες που δεν επιθυμούν να γίνουν μητέρες και σ’ αυτές χορηγούνται ορμονικά αντισυλληπτικά χάπια τα οποία μπορούν να ρυθμίσουν την περίοδο, να μειώσουν τα επίπεδα των ανδρικών ορμονών και να βοηθήσουν να καθαρίσει η ακμή.

Στις γυναίκες που επιθυμούν να γίνουν μητέρες χορηγούνται σκευάσματα (όπως κιτρική κλομιφαίνη, γοναδοτροπίνες) που βοηθούν να έχουμε ωορρηξία κάθε μήνα ώστε να επιτευχθεί εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν αυτά τα σκευάσματα για επίτευξη εγκυμοσύνης, έχουν αυξημένες πιθανότητες για πολύδιμες κυήσεις.

Αν η γυναίκα δεν επιθυμεί εγκυμοσύνη, αλλά θέλει να μειώσει την παραγωγή των ανδρογόνων που της προκαλούν τριχοφυΐα, υπέρταση, υπάρχουν ειδικά σκευάσματα γι’ αυτό το λόγο (σπιρονολακτόνη, οξεϊκή κυπροτερόνη).

Η παχυσαρκία συνδέεται με το σύνδρομο αυτό. Ωστόσο με υγιεινή διατροφή και με φυσική άσκηση μπορεί να επιτευχθεί η διατήρηση του ιδανικού βάρους. Έτσι μειώνονται τα συμπτώματα του συνδρόμου και επανέρχεται η φυσιολογική περίοδος.
Οι περισσότερες γυναίκες χάνοντας το 10% του βάρους τους επανέρχονται σε φυσιολογικούς κύκλους.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.