Κυτταρίτιδα: Πώς να την καταπολεμήσετε

Facebooktwitterpinterest

Το καλοκαίρι πλησιάζει, μαζί και οι εξορμήσεις στην παραλία και οι εμφανίσεις με μαγιό. Τι γίνεται όμως με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εννέα στις δέκα γυναίκες κάθε καλοκαίρι; Η κυτταρίτιδα υπάρχει πάντα ως απειλή και δεν κάνει εξαιρέσεις. «Απειλεί» ακόμα και τις πιο αδύνατες. Μην την αφήσετε να σας χαλάσει τη διάθεση. Αντιμετωπίστε την τώρα!

Το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών είναι εκείνο που μπροστά στον καθρέφτη στέκεται σκεπτικό παρατηρώντας το φαινόμενο του «φλοιού πορτοκαλιού» να τους καταστρέφει την εικόνα. Δεν έχει σημασία αν είστε στις πρώτες δεκαετίες της ζωής σας ή έχετε περάσει στα… άντα, αν είστε αδύνατες ή όχι και αν γυμνάζεστε τακτικά.

Η κυτταρίτιδα είναι ένα φαινόμενο που δεν κάνει εξαιρέσεις. Ακόμα και οι μεγαλύτερες σταρ του Χόλιγουντ έχουν ανοιχτά παραδεχθεί πως «υποφέρουν» από αυξημένη συνάθροιση λιποκυττάρων που δεν τους επιτρέπει να φορούν ανέμελες τα μικροσκοπικά μπικίνι τους στις παραλίες του Μαλιμπού και του Σεν Μπαρτς. Η ηθοποιός Εύα Λονγκόρια, το «φιλαράκι» Λίζα Κούντροου, ακόμα και η νεαρή Μίσα Μπάρτον έχουν πέσει θύματα της κυτταρίτιδας και, όταν φορούν μικροσκοπικά σορτσάκια ή κοντά φορέματα, που αφήνουν τα πόδια τους εκτεθειμένα, αποκαλύπτουν το πρόβλημα.

Τι είναι όμως η κυτταρίτιδα; Ουσιαστικά, πρόκειται για μια φλεγμονή του υποδόριου ιστού. Η υπερβολική εναπόθεση λίπους και η κατακράτηση υγρών που παρατηρούνται κάτω από την επιδερμίδα δημιουργούν την αντιαισθητική όψη φλοιού πορτοκαλιού. Πιο αναλυτικά, όταν τα υπολείμματα και οι τοξίνες των τροφών δεν αποβάλλονται κανονικά από τον οργανισμό, παρατηρείται μια αύξηση των λιποκυττάρων, που πιέζει τα περιφερειακά αγγεία και δη­μιουργεί οίδημα στην περιοχή.

Η κακή αιμάτωση του σημείου όπου παρατηρείται η κυτταρίτιδα, μηροί, γλουτοί, γάμπες, μπράτσα ή κοιλιά, επιδεινώνει το πρόβλημα. Σε αυτά τα σημεία αντί ο οργανισμός να καίει το λίπος το αποθηκεύει στα ήδη υπάρχοντα λιποκύτταρα, τα οποία διογκώνονται και συμπιέζουν τα αγγεία εμποδίζοντας τη σωστή λειτουργία και την κυκλοφορία του αίματος.

Μπορεί να ακούγεται πολύπλοκο, στην πραγματικότητα όμως αυτό που εντείνει το πρόβλημα είναι η στάση ζωής που ακολουθούμε. Η καθιστική ζωή, η κακή διατροφή, το άγχος και το στρες, όλα χαρακτηριστικά του σύγχρονου τρόπου ζωής, αφήνουν έντονα τα σημάδια στο σώμα μας.

Τα αίτια ενός τέτοιου φαινομένου είναι πολλά και ποικίλα και τις περισσότερες φορές είναι ο συνδυασμός τους που διογκώνει το πρόβλημα. Έτσι, «ένοχοι» κρίνονται ο καφές, το αλκοόλ, το τσιγάρο αλλά και η κληρονομικότητα ή οι ορμονικές διαταραχές που μπορεί να συμβαίνουν σε μια γυναίκα, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή καθορί­ζουν σημαντικά το πόσο έντονη είναι η κυτταρίτιδα. Επιπλέον, η κακή λειτουργία του εντέρου εντείνει το πρόβλημα.

Μάλιστα, από ένα σημείο και ύστερα η κυτταρίτιδα παύει να είναι ένα αισθητικό πρόβλημα και μετατρέπεται σε παθολογικό, καθώς μπορεί να προκαλεί πόνους στα πόδια, πρήξιμο, ακόμα και φλεβίτιδα.

Αντιμετώπιση με σωστή διατροφή

Αν θα έπρεπε να ξεκινήσετε κάνοντας ένα μόνο πράγμα, αυτό θα ήταν να κόψετε τα λιπαρά και τα τηγανητά φαγητά από τη διατροφή σας. Αντικαθιστώντας τα με άφθονα φρούτα και λαχανικά, θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας να ρυθμίσει τον μεταβολισμό και έτσι να σταματήσει να μεταμορφώνει την τροφή και τα σάκχαρα της σε λίπος. Ξεκινήστε λοιπόν μειώνοντας στο ελάχιστο οτιδήποτε έχει σχέση με λιπαρά, όπως τα λιπαρά κρέατα, τα τηγανητά, τα αλλαντικά, τα ζωικά βούτυρα, τα τυροκομικά και τα ολόπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως η κρέμα γάλακτος. Κάτι τέτοιο εξάλλου θα μας βοηθήσει να κρατήσουμε τα επίπεδα της χοληστερίνης χαμηλά και να διατηρή­σουμε την καλή λειτουργία της καρδιάς μας. Το επόμενο βήμα αφορά το νερό!

Ένα ποτήρι νερό κάθε δύο ώρες είναι η απαραίτητη αναλογία έτσι ώστε ο οργανισμός μας να μπορεί να λειτουργεί κα­νονικά. Εναλλακτικά μπορείτε να αντικαταστήσετε το νερό με ένα ποτήρι πράσινο τσάι ή κάποιο άλλο αφέψημα, όχι όμως με αναψυκτικό. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγετε το αλάτι, καθώς συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών, αλλά και τη ζάχαρη, αφού πρόκειται για μια μορφή υδατάνθρακα που συνδέεται με την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Τέλος, αν θέλετε να νικήσετε πραγματικά την κυτταρίτιδα, οφείλετε να σηκωθείτε από τον καναπέ και να ασκηθείτε. Διαλέξτε ένα σπορ που σας αρέσει. Ξεκινήστε κάνοντας μι­σή ώρα γρήγορο περπάτημα ή βγείτε για μια βόλτα με το ποδήλατο. Με όποιον τρόπο κι αν αποφασίσετε να εντάξετε την άσκηση στη ζωή σας, τα οφέλη θα είναι πολλά.

*Ένα μήλο την ημέρα εκτός από τον γιατρό που κάνει πέρα …απ΄ότι φαίνεται κάνει και την κυτταρίτιδα…. Η βιταμίνη Ε που περιέχεται στα μήλα, συμβάλλει στην μείωση της κυτταρίτιδας. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα της βιταμίνης Ε στα μήλα βοηθάει στην αφαίρεση των κατεστραμμένων ιστών, επιδρά κατά της κυτταρίτιδας (και των ρυτίδων για παράδειγμα) και συμβάλλει στην σύσφιξη της δομής του δέρματος. Άλλο θαυματουργό μέσο κατά της κυτταρίτιδας είναι η βιταμίνη C, η οποία επίσης έχει υψηλή περιεκτικότητα στα μήλα.

Η συμβουλή για περιποίηση στο σπίτι

Κάνετε μασάζ στις περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κυτταρίτιδας, ειδικά έπειτα από το μπάνιο και αφού τρίψετε με την ειδική βούρτσα τις προβληματικές περιοχές του σώματος, έτσι ώστε να προκαλέσετε υπεραιμία. Ένα κατάλληλο προϊόν ομορφιάς θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα ακόμα πιο γρήγορα. Μην ξεχνάτε όμως να το χρησιμοποιείτε καθημερινά για να δείτε άμεσα και γρήγορα αποτελέσματα.

toblogtonkirion.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.