Διαδερμική χειρουργική σπονδυλικής στήλης

Facebooktwitterpinterest

Μετά από παρακολούθηση ενός έτους σε ασθενείς με στένωση στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης , οι οποίοι υποβλήθηκαν σε μια νέα χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη , κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επέμβαση οδήγησε σε σημαντική βελτίωση του πόνου και της κινητικότητας , χωρίς σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ο Timothy Deer ιατρός από το Κέντρο Πόνου στο Τσάρλεστον , στη Δυτική Βιρτζίνια , παρουσίασε τη μελέτη στην 27η ετήσια συνάντηση της Αμερικάνικης Ακαδημίας Πόνου , που πραγματοποιήθηκε στη Ουάσιγκτον.
Ο Dr. Deer είπε «ο λόγος που ασχοληθήκαμε με τη συγκεκριμένη τεχνική , είναι ότι μπορεί να αποτελέσει σημαντικό επίτευγμα στο πεδίο των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών , σε αντίθεση με τη σύντηξη και την πεταλεκτομή , καθώς οδηγεί σε μικρές τροποποιήσεις όσον αφορά τη σταθερότητα και τη βιομηχανική συμπεριφορά της σπονδυλικής στήλης».
Τεχνική MILD
Η τεχνική , γνωστή ως MILD(ήπια) : ελάχιστα επεμβατική αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης , χρησιμοποιεί ειδικό εξοπλισμό και διαδερμική αποσυμπιεστική πεταλεκτομή , υπό τη καθοδήγηση ακτινοσκοπικής απεικόνισης .Οι συσκευές MILD έχουν διάμετρο πύλης εισόδου 5mm , έτσι ώστε το τραύμα που προκαλούν είναι συγκριτικά μηδαμινό.
Η τεχνική MILD χρησιμοποιεί μια οπίσθια προσέγγιση. Αυτό που χρειάζεται είναι πολύ καλή ακτινοσκοπική απεικόνιση και τοπική αναισθησία με ήπια καταστολή. Ο μέσος χρόνος για μια διμερή διαδικασία ενός επιπέδου είναι 40 λεπτά.
Η μελέτη του Dr. Deer περιελάμβανε 58 ασθενείς , οι περισσότερες επεμβάσεις ήταν διμερείς σε ένα ή δύο επίπεδα της σπονδυλικής στήλης και ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών ήταν τα 70 έτη.
Σε «follow up» των ασθενών σε ένα χρόνο παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση του πόνου – συνολική μείωση κατά 40%. Τα σκορ της οπτικής αναλογικής κλίμακας βελτιώθηκαν στο 79% των ασθενών , από έναν μέσο όρο 7.4 πριν την επέμβαση σε 4.5 μετά από ένα έτος .
Η κινητικότητα επίσης βελτιώθηκε στο 71% των ασθενών , με συνολική μέση τιμή του δείκτη αναπηρίας (Oswestry Disability Index) , από 48.6(σοβαρή αναπηρία) σε 36.7 (μέτρια αναπηρία).
Δεν αναφέρθηκαν επιπλοκές όπως ρήξη σκληράς μήνιγγας, μετάγγιση αίματος , βλάβη νευρικών ριζών ή αιμάτωμα. Η συμβατική χειρουργική επέμβαση συνδέεται με μια συχνότητα 20% των προαναφερόμενων επιπλοκών.
American Academy of Pain Medicine 27th Annual Meeting: Poster 286

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.