Το αυτοκίνητο εχθρός της σπονδυλικής στήλης

Facebooktwitterpinterest

 

Τι έδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης,
Οι κραδασμοί του αυτοκινήτου και η ακινησία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην σπονδυλική στήλη και μπορούν να δημιουργήσουν και να συντελέσουν στον τραυματισμό των μεσοσπονδυλίων δίσκων σύμφωνα με έρευνες της Ορθοπεδικής Κλινικής του ΠΕΠΑΓΝΗ.Αιτία είναι ο συντονισμός που προκαλείται μεταξύ του ατοκινήτου και της σπονδυλικής στήλης (4-6 Ηz), με αποτέλεσμα να δημιουργούνται χρόνιοι πόνοι στη μέση.Αυτό ήταν το βασικό θέμα της συζήτησης κατά την παρουσίαση της ερευνητικής εργασίας χθες, στο πλαίσιο του 7ου Παγκοσμίου Ολυμπιακού Συνεδρίου που διεξάγεται στην Αθήνα.Την συζήτηση την οποία συντόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια Penn State Dr Richard Nelson, είχε ως τίτλο «H αποτελεσματικότητα της μεθόδου αποκατάστασης Medx στο χρόνιο σπονδυλικό άλγος μέσω της ελεγχόμενης ενδυνάμωσης των παρασπονδυλικών μυών».

Σύμφωνα με τον ομιλητή κ. Γιώργο Γουδέβενο, –ειδικό φυσικοθεραυπευτή επιστημονικό συνεργάτη του Πανεπιστημίου Κρήτης- η πολύωρη οδήγηση, η καθιστική ζωή, η έλλειψη άσκησης ή η αυτοσχέδια άσκηση, ενοχοποιούνται για το χρόνιο πόνο στη σπονδυλική στήλη. Επίσης η μετεγχειρητική αποκατάσταση πρέπει να είναι σχεδιασμένη με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα αποθεραπείας έτσι ώστε ο ασθενής να μην πονάει και να επανέρχεται πλήρως μετά από τις επεμβάσεις. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ομάδα του καθηγητή του πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αλέξανδρου Χατζηπαύλου, έλεγξε την κατάσταση των παρασπονδυλικών μυών (αυχένα, μέση, θώρακα), σε 132 ασθενείς και έδειξε ότι το 73% εξ αυτών απαλλάχθηκαν από το χρόνιο πόνο με την μέθοδο Medx.

Πρόκειται για την μέθοδο που απομονώνει τους μυς που πραγματικά στηρίζουν την σπονδυλική στήλη κάνοντάς την δυνατότερη και με μεγαλύτερη αντοχή στα φορτία που δέχεται και αυξάνει το εύρος κίνησής της. Τα περιστατικά αφορούσαν δισκοπάθειες, μυοσυνδεσμικές κακώσεις, κήλες, σπονδυλολίσθηση, μετεγχειρητική αστάθεια και κατάγματα.

Είναι μύθος εξήγησε ο κ. Γουδέβενος ότι μόνο οι κοιλιακοί μυς και οι ραχιαίοι στηρίζουν την σπονδυλική στήλη. Οι υπεύθυνοι μύες για την στήριξη της σπονδυλικής στήλης είναι οι βαθείς εσωτερικοί σταθεροποιητές. Όσο πιο δυνατοί είναι οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι, τόσο αδυνατίζουν οι σταθεροποιητές γιατί τους υποκλέπτεται το έργο. Το αποτέλεσμα είναι ακόμη και οι πιο γυμνασμένοι άνθρωποι να μην έχουν μία ασφαλή υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης και να υφίστανται βλάβες.

Η έρευνα αυτή διήρκεσε δύο χρόνια, έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν καθώς και τα ποσοστά επιτυχίας συνάδουν με τις διεθνείς έρευνες και μετρήσεις. Η μέθοδος αυτή εκτελείται με ακρίβεια και ασφάλεια, εφαρμόζεται στα συγκεκριμένα σημεία που επιλέγουμε. Στηρίζεται στην επαναληψιμότητα-συγκρισιμότητα και στις σταθερές, στοιχεία που την καθιστούν αξιόπιστη λόγω των ακριβών μετρήσεών της.

http://www.patris.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.