Διαβήτης

Facebooktwitterpinterest

Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ρυθμίζονται από μια σειρά ορμονών ,η κυριότερη από τις οποίες είναι η ινσουλίνη. Ο ρόλος της ινσουλίνης στο σώμα έγκειται κυρίως στη ρύθμιση των σακχάρων του αίματος.

Σε περίπτωση δυσλειτουργίας του μηχανισμού αυτού,αυξάνονται τα επίπεδα σακχαρου στο αίμα,και ως τελικό αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση του σακχαρώδους διαβήτη. Μακροπρόθεσμα, ο διαβήτης οδηγεί σε μια σωρεία δυσλειτουργιών και προβλημάτων υγείας, όπως καρδιοπάθειες, νεφρική ανεπάρκεια, οφθαλμολογικές παθήσεις και τύφλωση, έλκη ποδιών, γάγγραινα και ανικανότητα.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΙΑΒΗΤΗ
Στην ουσία,υπάρχουν δυο μορφές διαβήτη, ο διαβήτης τυπου1 και ο διαβήτης τύπου 2.

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι επίσης γνωστός και ως νεανικός διαβήτης η ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης και παρουσιάζεται κυρίως σε νεαρά άτομα και οφείλεται σε αδυναμία του παγκρέατος να εκκρίνει ινσουλίνη. Τα άτομα που υποφέρουν από αυτή τη μορφή διαβήτη λαμβάνουν ενέσεις ινσουλίνης ,ώστε να μπορέσουν να συγκρατήσουν την ανεξέλεγκτη αύξηση των επιπέδων των σακχάρων στο αίμα τους,και να αποφευχθούν οι ολέθριες συνέπειες της αύξησης αυτής (διαβητική κετοξέωση, εγκεφαλική δυσλειτουργία, κώμα).

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι γνωστός και ως σακχαρώδης διαβήτης της ώριμης ηλικίας ή ως μη ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης. Σε αυτήν την περίπτωση,το πρόβλημα δεν έγκειται σε ανεπάρκεια ινσουλίνης, αλλά στην ανθεκτικότητα στη δράση της που παρουσιάζεται στον οργανισμό. Τα άτομα που πάσχουν από αυτή τη μορφή διαβήτη μπορούν να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου μέσω αλλαγών στις διατροφικές τους συνηθειες,ενώ στην περίπτωση που οι αλλαγές αυτές δεν επιφέρουν σαφή βελτίωση, μπορεί να δοθεί φαρμακευτική αγωγή αλλά ένα ποσοστό διαβητικών τύπου 2 χρειάζεται τελικά ινσουλίνη για να ελεγχθεί η κατάσταση.

ΑΡΓΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ
Για όλους τους διαβητικούς είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουν τροφές που απελευθερώνουν γρήγορα τη ζάχαρη στο αίμα. Τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη όπως τα αναψυκτικά, τα γλυκά ,η σοκολάτα, τα σακχαρούχα δημητριακά, τα μπισκότα και τα κέικ προκαλούν ταχεία αύξηση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα,διαταράσσοντας την ισορροπία των σακχάρων στο αίμα και προκαλώντας ταχύτατα το συναίσθημα της πείνας και της διάθεσης για περαιτέρω κατανάλωση ζάχαρης. Άλλα φαγητά που έχουν την τάση να απελευθερώνουν γρήγορα το σάκχαρο είναι τα εξής:

* ΠΑΤΑΤΕΣ
* ΛΕΥΚΟ ΨΩΜΙ
* ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΑΠΟ ΛΕΥΚΟ ΑΛΕΥΡΙ

Γι’αυτό το λόγω θα πρέπει να αποφεύγονται ή έστω να περιορίζονται τα τρόφιμα αυτά.
Η διατροφή σας θα πρέπει να βασίζεται κυρίως σε τροφές που απελευθερώνουν αργά το σάκχαρο στο αίμα όπως
ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΟΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ (καστανό ρυζι, αναποφλοίωτο, ζυμαρικά και δημητριακά ολικής άλεσης)
ΛΑΧΑΝΙΚΑ (εκτός από πατάτες)
ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΟΥ ΑΠΟ ΆΛΛΕΣ ΤΡΟΦΕΣ (όπως λευκό κρέας και ψάρι)

ΕΠΙΠΕΔΑ ΣΑΚΧΑΡΟΥ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ
Οι διαβητικοί θα πρέπει να διατηρούν τα επίπεδα σακχαρου του αίματος όσο πιο σταθερά γίνεται, ενώ οι μη ινσουλινοεξαρτώμενοι διαβητικοί μπορούν να ελαττώσουν τις ανάγκες τους σε φάρμακα, βασίζοντας τη δίαιτα τους σε τροφές που ελευθερώνουν αργά την ενέργεία τους στο αίμα,με συνέπεια να προκαλούν βαθμιαία έκκριση ινσουλίνης. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι πιθανό να διατηρηθούν σε κανονικά επίπεδα. Αν καταναλώνονται τρόφιμα που απελευθερώνουν γρήγορα μεγάλες ποσότητες σακχάρων στο αίμα,είναι πολύ πιθανό η περίσσεια του σακχάρου να παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο αίμα.

ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΑΣ,ΚΥΡΙΩΣ ΑΝ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ,ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Το καλύτερο τρόφιμο που μπορείτε να καταναλώνετε,κυρίως αν είστε σε πρώιμα στάδια του διαβήτη, είναι τα ακτινίδια. Θεωρούνται ευεργετικά όταν καταναλώνονται με τη φλούδα και μέχρι σήμερα είναι το μόνο γνωστό αντιδιαβητικό φρούτο.
Καταφύγετε σε μια διατροφή που περιλαμβάνει ακτινίδια σε ικανοποιητικές ποσότητες και ακολουθήστε την για τουλάχιστον 14 ημέρες, ενώ προκειμένου να αποφευχθεί ο ερεθισμός στο δέρμα σας προτιμήστε τα ώριμα ακτινίδια. Τέλος, προτιμήστε τα οργανικά ακτινίδια,επειδή είναι πλούσια σε όλα τα μεταλλικά στοιχεία (ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΤΕ ΜΕ ΤΗ ΦΛΟΥΔΑ), ενώ για να απαλλαγείτε από τα τριχίδια στην επιφάνεια της φλούδας,τρίψτε τα με μια φυτική βούρτσα.
Επίσης, αντιδιαβητικές ιδιότητες έχει το ΣΕΛΙΝΟ, καθώς επίσης και το ΩΜΟ ΚΑΡΟΤΟ. Προσθέστε τα στη διατροφή σας καθημερινά,ενώ αποτελέσματα πιθανόν να δείτε και με την κατανάλωση ωμού χυμού από ΞΙΝΟΛΑΧΑΝΟ.
Τελος,ευεργετικές είναι οι επιδράσεις των εξής τροφίμων:

* ΡΙΖΑ ΑΠΟ ΑΓΡΙΟ ΡΑΔΙΚΙ
* ΧΥΜΟΣ ΑΓΓΟΥΡΙΟΥ
* ΠΡΑΣΟ

Φτιάξατε ένα πολύ υγιεινό και εύπεπτο ποτό με τον εξής τρόπο:
Ψιλοκόψατε μισό κιλό πράσα, με τα οποία θα γεμίσετε ένα μπουκάλι. Καλύψτε τα με 70 ml ξηρό,λευκό κρασί και αφήστε τα για 24 ώρες.Φροντίστε το μπουκάλι σας να είναι πολύ καλά σφραγισμένο. Στη συνέχεια, στραγγίξτε το υγρό και εμφιαλώστε το. Πιείτε μια γουλιά από αυτό,το πρωί και το βράδυ.

ΦΥΣΙΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ
Προκειμένου να βελτιώσετε και να σταθεροποιήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας μπορείτε να λαμβάνετε τα εξής:
-ΧΡΩΜΙΟ-το συστατικό αυτό μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα,αλλά πρέπει να αποφεύγεται στην περίοδο της εγκυμοσύνης.

ΒΟΤΑΝΑ
-ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ (Urtica dioica),σε μορφή εκχυλίσματος που διαθέτει επίσης σημαντικές διουρητικές ιδιότητες(άρα θα πρέπει να λαμβάνεται με προσοχή από όσους χρησιμοποιούν φάρμακα διουρητικά ή κατά της υπέρτασης)
ΑΚΟΡΟΣ (Αcorus calamus),που ενδείκνυται για όλες τις παθήσεις του παγκρέατος,άρα και για διαβήτη.
Το τσάι από το βότανο αυτό παρασκευάζεται ως εξής:
Τοποθετείστε ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνης από ρίζα άκορου σε ένα φλιτζάνι κρύο νερο,και αφήστε το όλη τη νύχτα,ενώ το πρωί,ζεστάνετέ το ελαφρά και στραγγιστέ το.Πιείτε μια γουλιά από αυτό το έμβρεγμα πριν το φαγητό και μια μετά το φαγητό,δηλαδή,συνολικά πιείτε 6 γουλιές την ημέρα.
-ΓΑΙΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ (Cardus marianus),το οποίο θεωρείται εξαιρετικό βότανο για όλες τις παθήσεις του ήπατος αλλά και του παγκρέατος,δηλαδή,εκτός από τον διαβήτη,ενδείκνυται και για τις εξής παθήσεις:δυσπεψία,χοληστερίνη-τριγλυκερίδια,ηπατίτιδα οποιουδήποτε τύπου.Διατείθεται σε μορφή βάμματος.
-ΑΓΡΙΑ ΑΓΚΙΝΑΡΑ (Cynara scolymus),που έχει παρόμοιες ιδιότητες και χρήση με το γαϊδουράγκαθο.Και αυτό(όπως και όλα τα παραπάνω)διατίθεται σε μορφή βάμματος από το φαρμακείο μας.
-ΜΙΓΜΑ ΣΟΥΗΔΙΚΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ, το οποίο ενδείκνυται για πολλές παθήσεις,συμπεριλαμβανομένου και του διαβήτη και το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο μας.
-ΦΟΡΜΟΥΛΕΣ ΦΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, δηλαδή μίγμα βοτάνων σε μορφή βάμματος,με εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη,τα οποία θα βρείτε μονό στο φαρμακείο μας.
Τέλος,διατίθενται από μας τα φυτά Agrimonia eupatoria που καταπραΰνει τη διψά των διαβητικών καθώς και το φυτό Fragaria vesca,που χρησιμοποιείται σαν φυτικό υποκατάστατο ζάχαρης για διαβητικούς.

ΑΛΛΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
-ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- Εκμεταλλευτείτε τις ευεργετικές ιδιότητες των αιθερίων ελαίων στην αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη(και όχι μόνο),διότι τα αποτελέσματά τους είναι θεαματικά,ενώ οι παρενέργειες ανύπαρκτες.Για τον διαβήτη,χρησιμοποιήστε αιθέριο έλαιο ΚΑΝΕΛΛΑΣ(Cinamomum ceylanicum),το οποίο θα προμηθευτείτε με τη μορφή δισκίου(χάπι)και το οποίο παρασκευάζεται και διατίθεται από το φαρμακείο μας.
-ΛΙΘΟΘΕΡΑΠΕΙΑ-μέθοδος που ομοιάζει της ομοιπαθητικής,η οποία βασίζεται στη χρήση μεταλλοειδών και ορυκτών,με σκοπό την ανακούφιση του ασθενή.Η θεραπεία αυτή δεν είναι τοξική,χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι αναποτελεσματική,αφού δρα στη γενική σωματική κατάσταση του ασθενούς και σκοπεύει να επαναφέρει σε φυσιολογική λειτουργία τα μονοπάτια του μεταβολισμού που έχουν υποστεί εμπλοκή σε ενζυμικό επίπεδο.Η λιθοθεραπεία ενδείκνυται και σε περιπτώσεις προδιαβητικών ατόμων,δηλαδή ατόμων που παρουσιάζουν τάση για ανάπτυξη διαβήτη(γεγονός που διαπιστώνεται με ανάλογες κλινικές εξετάσεις).Τα σκευάσματα της λιθοθεραπείας διατίθενται σε μορφή αμπούλας από το φαρμακείο μας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.