Για ποιους λόγους είναι πλέον σημαντική η συλλογή και φύλαξη των βλαστικών κυττάρων

Για ποιους λόγους είναι πλέον σημαντική η συλλογή και φύλαξη των βλαστικών κυττάρων Facebooktwitterpinterest

του ομφαλοπλακουντιακού αίματος και του ομφαλικού ιστού των νεογνών και του περιφερικού αίματος των ενηλίκων και τι εφαρμογές έχει στη σύγχρονη ιατρική έρευνα και πρακτική;
Η κρυοσυντήρηση αρχέγονων κυττάρων από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα είναι μια διαδικασία που λαμβάνει χώρα εδώ και τρεις σχεδόν δεκαετίες διεθνώς, ενώ στην Ελλάδα καθιερώθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα είναι μια πλούσια πηγή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων που βοηθούν στην ανασύσταση του αιμοποιητικού συστήματος και βρίσκουν θεραπευτικές εφαρμογές σε αιματολογικές κακοήθειες (λευχαιμίες, λεμφώματα κτλ).

Τα αρχέγονα μεσεγχυματικά κύτταρα που λαμβάνονται από τον ομφαλικό ιστό, βρίσκουν εφαρμογές σε θεραπευτικές δράσεις των συμπαγών ιστών (δέρματος, νεύρων, οστών, χόνδρων κτλ), ενώ επιπλέον έχουν σημαντική ανοσοκατασταλτική δράση σε περίπτωση άλλων μεταμοσχεύσεων.
Το περιφερικό αίμα κρυοσυντηρείται για δύο λόγους κυρίως, ο πρώτος είναι ότι περιέχει μια ποσότητα αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, τα οποία μπορούν να βρουν εφαρμογές αντίστοιχες με αυτές του ομφαλοπλακουντιακού αίματος.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι από μια κατηγορία των κρυοσυντηρημένων λευκών αιμοσφαιρίων μπορούν να δημιουργηθούν κυτταρικά αντικαρκινικά εμβόλια, σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποιος κακοήθης όγκος σε συμπαγή ιστό.
Η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται διεθνώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις καρκίνων και εφαρμόζεται πλέον και από την εταιρεία μας σε ογκολογικούς ασθενείς σε συνεργασία με διακεκριμένους ογκολόγους.
Ποιες είναι οι περιπτώσεις ή και οι ασθένειες στις οποίες τα βλαστικά κύτταρα έχουν θεραπευτική εφαρμογή;
Ανάλογα με τον τύπο των αρχέγονων κυττάρων (αιμοποιητικά ή μεσεγχυματικά), αυτά βρίσκουν εφαρμογές σε διαφορετικού τύπου ασθένειες. Τα αιμοποιητικά σε αιματολογικές κυρίως ασθένειες, ενώ τα μεσεγχυματικά σε νόσους των συμπαγών ιστών (σε περιπτώσεις εγκαυμάτων, σε νευρολογικά προβλήματα, σε ορθοπαιδικά θέματα κτλ).

Όσον αφορά τη συλλογή των κυττάρων, πρόκειται για μία απλή διαδικασία;
Πόσος χρόνος και προετοιμασία απαιτείται αλλά και ποιους πιθανούς κινδύνους μπορεί να αντιμετωπίσει ο «δότης»;
Αρχέγονα κύτταρα υπάρχουν πρακτικά σε όλα τα όργανα του οργανισμού που χρειάζονται συνεχή «αναγέννηση». Απώτερος σκοπός είναι όμως να λαμβάνονται κατά το δυνατόν το συντομότερο δυνατό, όσο ο οργανισμός είναι υγιής και δεν έχει εκτεθεί σε ιδιαίτερα επικίνδυνους περιβαλλοντικούς παράγοντες, αλλά και όσο το δυνατόν ανώδυνα, χωρίς να ενέχονται επιπλέον κίνδυνοι. Αυτός είναι και ο λόγος που η στιγμή του τοκετού είναι μια μοναδική στιγμή να συλλεχθούν εύκολα, γρήγορα και ανώδυνα αρχέγονα κύτταρα από πηγές που είναι ιδιαίτερα πλούσιες και «ανόθευτες» περιβαλλοντικά.
Η συνολική διαδικασία διαρκεί ελάχιστα λεπτά και δεν ενέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο ούτε για τη μητέρα ούτε για το παιδί. Η διαδικασία λήψης των νεογιλών δοντιών πραγματοποιείται από οδοντίατρο, μόλις τα δοντάκια αρχίζουν να κουνιούνται και πριν απορροφηθεί ο πολφός.
Και πάλι η διαδικασία είναι απλή και ανώδυνη. Όσον αφορά στη λήψη του περιφερικού αίματος από τους γονείς, αυτή πραγματοποιείται με απλή αιμοληψία 50ml σε επαναλαμβανόμενες δόσεις σε ηλικίες κάτω των 45 ετών.

Ποιες υπηρεσίες παρέχει η Biogenea Pharmaceuticals και σε ποιους απευθύνεται;
Η Biogenea Pharmaceuticals επικεντρώνεται σε ολόκληρη την ελληνική οικογένεια.
Για το λόγο αυτό προσπαθεί να προσεγγίσει καθέναν ξεχωριστά, παρέχοντας υπηρεσίες συλλογής, απομόνωσης, επεξεργασίας και κρυοσυντήρησης αρχέγονων κυττάρων από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα και τον ομφαλικό ιστό του νεογνού, από τον οδοντικό πολφό νεογιλών δοντιών του παιδιού της σχολικής ηλικίας, καθώς και από το περιφερικό αίμα των γονέων. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα σε ολόκληρη την ελληνική οικογένεια να κρυοσυντηρήσει πολύτιμο βιολογικό υλικό που μπορεί να φανεί χρήσιμο στο μέλλον.
Επιπλέον, η biogenea παρέχει τη δυνατότητα εξατομικευμένων θεραπευτικών εφαρμογών σε ογκολογικούς ασθενείς χρησιμοποιώντας κύτταρα από τους ίδιους τους ασθενείς.

Το 2011 η Biogenea pharmaceuticals εισήγαγε το πρόγραμμα «Biogenea Family 2011».
Τι ακριβώς περιλαμβάνει και για ποιο λόγο ένα ζευγάρι που περιμένει παιδί πρέπει να συμμετέχει σε αυτό;
Το πρόγραμμα biogenea family περιλαμβάνει υπηρεσίες κρυοσυντήρησης αρχέγονων κυττάρων από ολόκληρη την οικογένεια, τόσο από το νεογέννητο, όσο και από τους δύο γονείς, καθώς και από κάποιο μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας. Είναι ένα πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα, με μικρό κόστος, να κρυοσυντηρηθεί πολύτιμο βιολογικό υλικό από ολόκληρη την οικογένεια.

Αναδημοσίευση από συνέντευξη στην Δανάη Σοφία Βαρδαλή και το περιοδικό CITY

 

 

Δρ. Νικόλαος Γ. Γρηγοριάδης

Δρ. Νικόλαος Γ. Γρηγοριάδης
PharmD. Ph.D

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.