Πρόσθετη Περίθαλψη

Facebooktwitterpinterest

Η πρόσθετη περίθαλψη που παρέχεται στους ασφαλισμένους του Ταμείου περιλαμβάνει:
1. Την παροχή επανορθωτικών γυαλιών (ομματοϋάλια) με βάση τη συνταγή του θεράποντα οφθαλμιάτρου. Τα ομματοϋάλια (κρύσταλλα και σκελετός) χορηγούνται κάθε δύο (2) χρόνια (ένα για κοντά και ένα για μακριά), εκτός ειδικών περιπτώσεων για τις οποίες αποφασίζει το Δ.Σ., μετά από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής.
Όταν πρόκειται για παιδιά μέχρι 14 ετών, δύναται να χορηγηθεί σκελετός και πριν τα δύο (2) χρόνια, αφού προσκομισθεί στον ελεγκτή ιατρό ο κατεστραμμένος. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί να χορηγούνται κρύσταλλα πριν από δύο (2) χρόνια, μετά από αιτιολογημένη γνωμάτευση του θεράποντα οφθαλμιάτρου και έγκριση του ελεγκτή ιατρού του Ταμείου. Η αξία του σκελετού και των κρυστάλλων καθορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. του Ταμείου.
Άθραυστα χορηγούνται μόνο για παιδιά μέχρι 14 ετών.
Το Ταμείο χορηγεί φακούς επαφής σε περίπτωση υψηλής μυωπίας, υπερμετρωπίας, (πάνω από 6 βαθμούς), κερατοειδόκωνου, σε μάτια που έχουν χειρουργηθεί από καταρράκτη και για θεραπευτικούς σκοπούς, όταν υπάρχουν παθήσεις στον κερατοειδή χιτώνα, με υποχρεωτική προσκόμιση γνωμάτευσης από οφθαλμολογική κλινική κρατικού Νοσοκομείου και σχετική έγκριση από τον ελεγκτή ιατρό του Ταμείου. Οπου δεν υπάρχει ελεγκτής ιατρός, θα ελέγχεται η παραπάνω γνωμάτευση από την Υγειονομική Υπηρεσία της Κεντρικής Υπηρεσίας, ή την Υγειονομική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης. Οι φακοί επαφής χορηγούνται ανά διετία. Το ποσό καθορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. Στο διάστημα αυτό δεν χορηγούνται ομματοϋάλια.
“Συντηρητικά υγρά φακών επαφής, καθώς και δαπάνες συντήρησης χορηγούνται μετά από αναγραφή τους στο βιβλιάριο υγείας από τον θεράποντα ιατρό και έγκριση από τον ελεγκτή ιατρό”.
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ Υ.Α. 434/1651 (ΦΕΚ/ΤΕΥΧΟΣ Β’/ΑΡ.Φ. 131/24-2-94)
2. Την παροχή των ειδικών θεραπευτικών μέσων (ορθοπεδικά υποδήματα, ακουστικά βαρηκοΐας, ζώνες, κάθε είδους, τεχνητά μέλη και οφθαλμούς, κ.λ.π.), μετά από γνωμάτευση του θεράποντα ιατρού και έγκριση του ελεγκτή ιατρού του Ταμείου. Τα ορθοπεδικά υποδήματα και οι ζώνες (για την ίδια πάθηση) χορηγούνται, τα μεν υποδήματα, ανά τέσσερις μήνες, οι δε ζώνες μια (1) φορά το χρόνο.
Τα ορθοπεδικά και ακουστικά μηχανήματα, τα τεχνητά μέλη, οι οφθαλμοί, καθώς και τα λοιπά πρόσθετα είδη χορηγούνται μία (1) φορά κάθε τέσσερα χρόνια. Η χορήγηση μετά δύο (2) χρόνια ορθοπεδικών μηχανημάτων και ακουστικών βαρηκοΐας, γίνεται με την προϋπόθεση ότι αυτά καταστράφηκαν ή υπολειτουργούν και γι’ αυτό προσκομίζονται στην Υγειονομική Υπηρεσία του Ταμείου για έλεγχο. Η χορήγηση της πρόσθετης περίθαλψης της παραγράφου του παρόντος άρθρου γίνεται μετά από απόφαση – έγκριση των Υ.Ε. και δεν απαιτείται έγκριση του Δ.Σ. εκτός ειδικών περιπτώσεων για τις οποίες αποφασίζει το Δ.Σ., μετά από παραπομπή τους προς αυτό από τις Υ.Ε.
Για ορισμένα είδη υψηλού κόστους το Δ.Σ. μπορεί να καθορίσει ένα ποσό εφάπαξ, για ένα χρόνο.
3. Ειδικό αναλώσιμο υλικό για χρονίως πάσχοντες.
Σε χρόνιους πάσχοντες (διαβητικούς, νεφροπαθείς υπό αιμοκάθαρση, καρκινοπαθείς, πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία κ.λ.π.) χορηγούνται τα κατωτέρω ειδικά αναλώσιμα υλικά, τα οποία θα πρέπει να αναγράφονται στο ατομικό βιβλιάριο υγείας από κρατικό Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας (δεν απαιτείται θεώρηση) ή από τον θεράποντα ιατρό (απαιτείται θεώρηση). Η εκτέλεση της εντολής γίνεται από το Φαρμακείο ή το ειδικό κατάστημα το οποίο υποβάλλει στο ΤΥΔΚΥ την εντολή με αντίστοιχο τιμολόγιο. Η διαδικασία αυτή γίνεται σε διαφορετική κατάσταση από εκείνη που ο φαρμακοποιός υπέβαλλε για την είσπραξη των διατεθέντων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων.
α. Μετρητές σακχάρου, σύριγγες ινσουλίνης, βελόνες, συστήματα Pen, ταινίες για μέτρηση του σακχάρου στο αίμα και τα ούρα των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη.
β. Επιδεσμικό υλικό, προϊόντα παραφύση στομίων μαζί με τα παρακολουθήματα των, καθετήρες, ουροσυλλέκτες, τραχειοσωλήνες κ.λ.π. μέσα.
γ. Όλα τα ιατρικά μέσα ή φαρμακευτικά διαλύματα που απαιτούνται στους υποβαλλόμενους σε αιμοκάθαρση και μεταγγίσεις χρονίως πάσχοντες.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.