Οδοντιατρική Περίθαλψη

Facebooktwitterpinterest

1. Η οδοντιατρική περίθαλψη, που παρέχεται στους ασφαλισμένους, περιλαμβάνει τις παρακάτω οδοντιατρικές εργασίες.
α. Θεραπευτική
β. Προσθετική
γ. Ορθοδοντική
2. Οι δαπάνες για την παροχή της θεραπευτικής εργασίας βαρύνουν αποκλειστικά το Ταμείο.
3. Οι δαπάνες για την παροχή της προσθετικής εργασίας καθορίζονται όπως παρακάτω:
α. Η αξία των ευγενών μετάλλων (χρυσός ή χρυσοπλατίνα) και η αξία των συνδέσμων ακριβείας, επί μερικών οδοντοστοιχιών (VITALIUM), όπου απαιτείται η χρησιμοποίηση τους, βαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο και καταβάλλεται από αυτόν στον θεράποντα οδοντίατρο, χωρίς τη μεσολάβηση του Ταμείου.
β. Η αμοιβή του θεράποντα οδοντίατρου, για την παροχή προσθετικής εργασίας, όπως αυτή καθορίζεται από το Κρατικό Τιμολόγιο που ισχύει κάθε φορά “περί οδοντιατρικών αμοιβών” βαρύνει αποκλειστικά το Ταμείο.
γ. Όσον αφορά τις θεραπευτικές εργασίες ισχύουν τα αναφερόμενα στο εδάφιο β.
4. Οι ορθοδοντικές εργασίες παρέχονται στους ασφαλισμένους, εφ’ όσον κρίνονται αναγκαίες για θεραπευτικούς και όχι αισθητικούς λόγους, ύστερα από γνωμάτευση του θεράποντα ορθοδοντικού και έγκριση του αρμόδιου ελεγκτή οδοντιάτρου. Ειδικά τα παιδιά δικαιούνται ορθοδοντική περίθαλψη κα για λόγους αισθητικούς.
Η δαπάνη για την παροχή της ορθοδοντικής εργασίας καθορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. του Ταμείου και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 240.000 δραχμών.
5. Ο δικαιούχος οδοντιατρικής περίθαλψης δικαιούται αντικατάσταση ολικής ή μερικής οδοντοστοιχίας, έπειτα από γνωμάτευση του ελεγκτή οδοντιάτρου, σχετικά με την ακαταλληλότητα της ανά τριετία.
Αντικατάσταση της οδοντοστοιχίας και σε λιγότερο των τριών ετών χρόνο δικαιολογείται, όταν υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι, τεκμηριώνονται δε από τη γνωμάτευση του θεράποντα οδοντιάτρου και του ελεγκτή ιατρού. Ολική οδοντοστοιχία δύναται να θεωρηθεί και όταν υπάρχουν 1-2 δόντια στη γνάθο.
6. Ο ασφαλισμένος δικαιούται να επιλέξει οδοντίατρο της αρεσκείας του. Σε περίπτωση, που η οδοντιατρική εργασία γίνει σε μη συμβεβλημένο οδοντίατρο, η απόδοση της σχετικής δαπάνης γίνεται με τον ίδιο τρόπο, που αποδίδεται η αμοιβή του ιατρού, που δεν έχει συμβληθεί με το Ταμείο.
7. Για την απόδοση της δαπάνης της οδοντιατρικής περίθαλψης ο ασφαλισμένος υποχρεούται προ της ενάρξεως των εργασιών να προσκομίσει στον ελεγκτή ιατρό ή οδοντίατρο της περιφέρειας του ΤΥΔΚΥ για έγκριση το ατομικό του βιβλιάριο ασθένειας όπου αναγράφονται από τον θεράποντα οδοντίατρο οι απαιτούμενες εργασίες, ή για τελικό έλεγχο μετά το πέρας των πραγματοποιηθεισών εργασιών.
Κατ’ εξαίρεση θεραπευτική εργασία εκτελείται χωρίς προηγούμενο έλεγχο, για μια φορά το χρόνο, μέχρι του ποσού των 20.000 δραχμ. για κάθε ασφαλισμένο και για παιδιά μέχρι ηλικίας 17 ετών, μια φορά το χρόνο ανεξαρτήτως ποσού, με την υποχρέωση όμως ότι ο ασφαλισμένος μέσα σε 15 ημέρες από το τέλος της θεραπείας θα προσέλθει στον ελεγκτή οδοντίατρο του ΤΥΔΚΥ για έλεγχο, προσκομίζοντας κάθε στοιχείο, που δικαιολογεί τη θεραπεία, οπότε, μετά από αυτό, ακολουθείται η διαδικασία της πληρωμής.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.