Φαρμακευτική Περίθαλψη

Facebooktwitterpinterest

Τα φάρμακα και τις ουσίες για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς λόγους, ο ασφαλισμένος μπορεί να τα προμηθευτεί με βάση τη συνταγή, που αναγράφεται στο ατομικό βιβλιάριο ασθένειας του από συμβεβλημένο, ή μη ιατρό.
Συνταγές, που η αξία των αναγραφομένων φαρμάκων είναι κάτω από ένα ορισμένο ποσό, που καθορίζεται από το Δ.Σ. του Ταμείου, δεν χρειάζονται έγκριση από τον ελεγκτή ιατρό του Ταμείου. Αυτό δεν ισχύει, για τους νοσηλευόμενους ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές.
Οι συνταγές, που εκδίδονται από ιατρούς του ΕΣΥ, Κρατικών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, δεν χρειάζονται θεώρηση, ανεξαρτήτως ποσού, υπό την προϋπόθεση ύπαρξης της σχετικής σφραγίδας του υπογράφοντος ιατρού και επιπρόσθετα της στρογγυλής σφραγίδας του Νοσοκομείου, ή Κέντρου Υγείας. Ο θεράπων ιατρός υποχρεούται να αναγράφει για χρόνιες παθήσεις τα φάρμακα στο βιβλιάριο του ασφαλισμένου, για ολόκληρο το μήνα με την ένδειξη “ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΗΝΟΣ”. Σε έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις που απαιτείται άμεση έναρξη της θεραπείας, ο θεράπων ιατρός αναγράφει, υπογράφει και σφραγίζει την ένδειξη “ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ” επί της συνταγής, οπότε δεν απαιτείται θεώρηση ελεγκτού.
Κάθε συνταγή εκτελείται μέσα σε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες για οξέα νοσήματα, και σε δεκαπέντε (15) εργάσιμες ημέρες, για χρόνια νοσήματα. Το Ταμείο χορηγεί τα φάρμακα στους ασφαλισμένους του σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν.1902/90 (ΦΕΚ Α 138), του άρθρου 26 του Ν.2072 (ΦΕΚ Α 125) και τις Υπουργικές Αποφάσεις, που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση των νόμων αυτών.
Στις περιπτώσεις, που συμβεβλημένοι φαρμακοποιοί με το Ταμείο παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους, ή υποπίπτουν σε παραπτώματα, που έχουν σχέση με τους λογαριασμούς του Ταμείου, καταγγέλλεται η με αυτούς σύμβαση προσωρινά, ή οριστικά με απόφαση του Δ.Σ., ύστερα από πρόταση του ελεγκτή ιατρού και της Υγειονομικής Επιτροπής.
Παράλληλα καταγγέλλονται στον οικείο Σύλλογο, για την επιβολή των νομίμων πειθαρχικών κυρώσεων, ανεξάρτητα από την ποινική τους δίωξη και την αστική τους ευθύνη.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.