Πως θα κόψει τα τσίσα το βράδυ το μωρό μου γιατρέ?

Facebooktwitterpinterest

Πως θα κόψει το παιδί σας την νυχτερινή ενούρηση!
Πρώτος στόχος: να ξυπνήσει τη νύχτα και να πάει στην τουαλέτα.
Το νυχτερινό ξύπνημα μπορεί να αντισταθμίσει την παραγωγή μεγάλης ποσότητας ούρων κατά τη διάρκεια της νύχτας ή μια κύστη μικρής χωρητικότητας. Όσο πιο μικρή είναι η ουροδόχος κύστη, τόσο πιο σημαντικό είναι να μάθει το παιδί να ξυπνάει τη νύχτα. Τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν συνηδειτοποιήσει ότι χρειάζεται να ξυπνούν τη νύχτα. Πάνε για ύπνο λέγοντας “θα τα κρατήσω μέχρι αύριο το πρωί” ή “θα κάνω λιγότερα τσία τη νύχτα”. Αντιθέτως, αυτό που πρέπει να πουν είναι: “θα ξυπνάω κάθε νύχτα για να πηγαίνω στο μπάνιο”. Η θεραπεία της νυχτερινής ενούρησης δεν είναι δυνατή παρά μόνο όταν το παιδί έχει μάθει να ξυπνάει τη νύχτα από μόνο του, να πηγαίνει στην τουαλέτα μόνο του και να ουρεί.

Κάντε την πρόσβαση στην τουαλέτα πιο εύκολη.
Βάλτε ένα φωτάκι στο μπάνιο. Αν το μπάνιο είναι μακριά από το δωμάτιο του παιδιού, βάλτε ένα γιογιό μέσα στο δωμάτιό του. Για τα αγόρια ακόμα κι ένα κουβαδάκι αρκεί.

Μεταθέστε την ευθύνη του προβλήματος στο παιδί.
Τα περισσότερα παιδία πιστεύουν ότι η ενούρηση είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσουν οι γονείς τους. Πείτε τους “μόνο εσύ μπορείς να βρεις λύση στο πρόβλημά σου”

Αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες υγρών για τις 2 ώρες πριν τη νυχτερινή κατάκλιση.
Σιγουρευτείτε ότι δεν πίνουν καφεινούχα ποτά το βράδυ. Δεν είναι ανάγκη να επιβάλετε στο παιδί να μειώσει αιθητά τα υγρά που πίνει εκτός αν το ίδιο πάρει μια τέτοια απόφαση.

Η κύστη θα πρέπει να αδειάζει πριν από τη νυχτερινή κατάκλιση.
Μερικές φορές θα πρέπει να το υπενθυμίσετε στο παιδί σας. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να υπογράφουν σε ένα χαρτί που θα βρίσκεται δίπλα στο κρεβάτι ή στο μπάνιο.

Καταργήστε την πάνα.
Παρά το ότι η πάνα κάνει το πρωινό καθάρισμα πιο εύκολο σε περίπτωση που το παιδί λερωθεί τη νύχτα, δε δίνουν κίνητρο στο παιδί να σηκωθεί τη νύχτα για να ουρήσει. Αφήστε το να βάλει πάνα μόνο σε περίπτωση που προγραμματίσει να κοιμηθεί σε σπίτι κάποιου φίλου, ή κατά τη διάρκεια μιας κατασκήνωσης. Επιτρέψτε την πάνα μόνο αν το ίδιο το παιδί σας τη ζητήσει και μόνο αν είναι ακόμα ηλικίας κάτω των 8 ετών.

Βάλτε το παιδί να συμμετάσχει στον πρωινό καθαρισμό του κρεβατιού σε περίπτωση που λερωθεί τη νύχτα.
Η συμμετοχή αυτή μπορεί να αποτελέσει για το παιδί έναν ακόμα λόγο για τον οποίο θα θέλει να παραμένει στεγνό τη νύχτα. Επίσης σιγουρευτείται ότι τα παιδί θα κάνει ντους, κάθε πρωί έτσι ώστε να αποφύγει την κακοσμία των ούρων στα ρούχα και στο σώμα όταν θα είναι στο σχολείο. Το στρώμα του κρεβατιού μπορεί να προστατευτεί με ένα πλαστικό κάλυμα.

Διατηρήστε το ηθικό του παιδιού στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.
Το παιδί σας χρειάζεται συμπαράσταση. Πρέπει επίσης να το ενθαρύνετε λέγοντας του ότι με την προσπάθεια θα τα καταφέρει. Η κριτική και η τιμωρία δεν έχουν καμία θέση στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Μπορούν αντιθέτως να ρίξουν το ηθικό του παιδιού και να δημιουργήσουν ψυχολογικά προβλήματα.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο για την παρακολούθηση της προόδου που κάνει το παιδί.
Τα 2 σημαντικότερα στοιχεία που θα πρέπει να καταγράφετε καθημερινά στο ημερολόγιο είναι αν το παιδί ήταν ήόχι στεγνό τη νύχτα και αν ξύπνησε τη νύχτα για να ουρήσει στο μπάνιο. Αν χρησιμοποιήτε κάποια κίνητρα (βλέπε ειδικό φυλλάδιο), τότε ανταμοίψτε το παιδί μόνο όταν θα έχει ξυπνήσει μόνο του για να πάει στο μπάνιο και όχι σε περίπτωση που απλά έμεινε στεγνό τη νύχτα. Το να μείνει στεγνό κρατώντας τα ούρα του όλη τη νύχτα δεν είναι κάτι που θα το προστατεύσει σε όλες τις περιπτώσεις, από το να λερωθεί .

Τεχνική νυχτερινού ξυπνήματος
Την πρώτη νύχτα ξυπνήστε το παιδί κάθε μία ώρα μέχρι της 1 το πρωί. Σιγουρευτείτε κάθε φορά ότι το παιδί είναι αρκετά ξύπνιο έτσι ώστε να μπορεί να περπατήσει και να μιλήσει. Αν είναι στεγνό ρωτήστε το “θέλεις να πας στην τουαλέτα ή μπορείς να περιμένεις ακόμα 1 ώρα;” Αν αποφασίσει να πάει στην τουαλέτα τότε θα πρέπει να το κάνει μόνο του. Αν έχει λερωθεί, πείτε του (και βοηθήστε το) να αλλάξει πυζάμα και σεντόνια. Στο τελευταίο ξύπνημα στις 1 το πρωί πείτε να πάει στην τουαλέτα και να προσπαθήσει να ουρήσει ακόμα και αν είναι στεγνό.
Για τις επόμενες 5 νύχτες, ξυπνήστε το παιδί από μία μόνο φορά. Την πρώτη νύχτα ξυπνήστε το 3 ώρες από την ώρα που θα έχει πέσει για ύπνο. Την επόμενη νύχτα 2 1/2 ώρες από την ώρα που θα έχει πέσει για ύπνο. Συνεχίστε να μειώνετε το διάστημα έτσι ώστε την πέμπτη νύχτα να ξυπνήσετε το παιδί 1 ώρα από την ώρα που θα έχει πέσει για ύπνο.
Από την επόμενη νύχτα, πείτε στο παιδί ότι απόεδώ και πέρα θα πρέπει να ξυπνάει μόνο του.
Αν το παιδί υποτροπιάσει (τρεις συνεχόμενες νύχτες που θα έχει λερωθεί), θα πρέπει να επαναλάβετε τις 6 νύχτες ξυπνήματος.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.