Κρατείστε το παιδί σας μακριά από τα ναρκωτικά

Facebooktwitterpinterest

Για να μεγαλώσετε ένα υγιές παιδί και στην πορεία έναν έφηβο απαλλαγμένο από την εξάρτηση των ναρκωτικών ουσιών , του αλκοόλ ή του καπνίσματος θα πρέπει από την παιδική του ηλικία να έχει πάρει τις σωστές βάσεις και γνώσεις που θα το προστατεύσουν εφ όρου ζωής. Πως γίνεται αυτό;

1. Αρχικά , φροντίστε να δημιουργήσετε δυνατούς δεσμούς αγάπης με τα παιδιά σας. Μάθετε τα , να είναι ικανά στο να λαμβάνουν δυνατές αποφάσεις και να έχουν αυτοπεποίθηση. Δεν βρίσκεστε συνεχώς δίπλα τους για να τα προστατεύετε. Πρέπει μόνα τους να έχουν την δύναμη να αρνηθούν αυτά που δεν τα εκφράζουν.

2. Μάθετε τα από μικρή ηλικία να έχουν την δυνατότητα να επιλύουν τα προβλήματα τους. Οι περισσότεροι νέοι καταφεύγουν στην χρήση διαφόρων ουσιών βρίσκοντας σε αυτές διέξοδο σε προβλήματα τα οποία δεν έχουν την δυνατότητα να επιλύσουν είτε μόνοι τους αλλά είτε και με την βοήθεια της οικογένειας τους.

3. Μην ξεχνάτε να επαινείτε τα παιδιά σας όταν πρέπει. Αυτό τους αυξάνει την αυτοπεποίθηση και τους αναπτύσσει την δύναμη του χαρακτήρα τους ανεβάζοντας τους παράλληλα και την αυτοπεποίθηση.
4. Εξηγήστε τους ότι η λήψη οποιασδήποτε ουσίας , χωρίς την συνταγή γιατρού , μπορεί να κάνει σημαντικό κακό στην υγεία τους.

5. Μιλήστε μαζί τους ανοικτά για τις συνέπειες των ναρκωτικών , τους αλκοόλ και του καπνίσματος. Ακούστε τις απορίες τους και προσπαθήστε να τους κάνετε ξεκάθαρο ότι οι ουσίες αυτές είναι επιβλαβείς και μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και τον θάνατο. Μιλήστε τους με παραδείγματα , εξηγήστε που η κάθε ουσία μπορεί να τα επηρεάσει και με ποιες επιπτώσεις και παρενέργειες.

6. Κάντε τα να συνειδητοποιήσουν την έννοια του εθισμού. Ότι δηλαδή μπορεί να αποκτήσουν μια κακή συνήθεια η οποία θα τους είναι πολύ δύσκολο και ίσως και επώδυνο να την σταματήσουν ή να την ελέγξουν.

7. Μιλήστε τους με πιθανά σενάρια για το πού , το πότε και από ποιους μπορεί να τους χορηγηθούν τα ναρκωτικά. Βοηθήστε τα να σκεφτούν πιθανές αρνητικές απαντήσεις προς αυτούς που θα τους τα προσέφεραν.

8. Φροντίστε να γνωρίζετε τους φίλους των παιδιών σας , τα ενδιαφέροντα τους , καθώς και τους γονείς των φίλων των παιδιών σας. Έτσι έχετε μια πιο αντικειμενική εικόνα για τις συναναστροφές τους και τους πιθανούς κινδύνους.

9. Ξεδιαλύνετε τους μύθους. Δεν υπάρχουν αθώα και σκληρά ναρκωτικά. Φροντίστε τα παιδιά σας να το καταλάβουν.

10. Τέλος , μην ξεχνάτε να τα ενθαρρύνετε και να τα επαινείτε όταν παίρνουν σωστές αποφάσεις για την υγεία και την ζωή τους.
http://ygeia.pblogs.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.