Φάρμακο, τα λαχανικά στο πιάτο!

Κρυολόγημα και διατροφή: Πώς να προστατευτούμε το χειμώνα Facebooktwitterpinterest

Η ομαλοποίηση της ομοκυστεΐνης
Υψηλές τιμές ομοκυστεΐνης στο αίμα, η οποία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών επεισοδίων έχει ένας στους τρεις κατοίκους του Λεκανοπεδίου.
Η ομαλοποίηση της ομοκυστεΐνης μπορεί να επιτευχθεί εύκολα με την πρόσληψη φυλλικού οξέος που βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ωστόσο έρευνες έχουν δείξει ότι η πλειονότητα του ελληνικού πληθυσμού δεν λαμβάνει τις συνιστώμενες καθημερινές ποσότητες φυλλικού οξέος.
Οπως τόνισαν χθες ο πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Νεφρολογίας και Υπέρτασης κ. Αθ. Αγραφιώτης, ο διευθυντής Νεφρολογίας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Λευκωσίας κ. Αλκης Πιερίδης, και ο συγγραφέας του βιβλίου «Φυλλικό Οξύ και Ομοκυστεΐνη» κ. Ν. Κιούσης,
Η άνοδος των επιπέδων ομοκυστεΐνης παρουσιάζεται όταν υπάρχει έλλειψη φυλλικού οξέος στον οργανισμό.
Αυτό μπορεί να οφείλεται κυρίως σε διατροφικούς παράγοντες, καθώς και σε κληρονομικές διαταραχές του μεταβολισμού του φυλλικού οξέος, όπως είναι η μετάλλαξη του ενζύμου MHTFR.
Στην Ελλάδα περίπου το 45% του πληθυσμού έχει «κληρονομήσει», μεταλλάξεις που προδιαθέτουν για υψηλή ομοκυστεΐνη.
Την ίδια στιγμή -όπως κατέδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης- το 91% των ανδρών και το 95% των γυναικών στη χώρα μας προσλαμβάνουν μικρότερη από τη συνιστώμενη προσότητα φυλλικού οξέος.
Το θετικό είναι ότι η ρύθμιση του επιπέδου της ομοκυστεΐνης γίνεται εύκολα με την τροποποίηση του διαιτολογίου και τη λήψη τροφίμων πλούσιων σε φυλλικό οξύ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η ποσότητα φυλλικού οξέος που πρέπει να λαμβάνει καθημερινά ένα άτομο είναι 0,4 mg, που σημαίνει ημερήσια κατανάλωση δύο μερίδων πράσινων λαχανικών (κατά προτίμηση, σπανάκι, μαρούλι, μπρόκολο και σπαράγγια).
Οπως τόνισαν οι ειδικοί, τα λαχανικά θα πρέπει να είναι ωμά ή ψημένα στον ατμό, καθώς κάθε άλλος τρόπος μαγειρέματος «καταστρέφει» το φυλλικό οξύ.
Οπως τόνισαν οι ομιλητές, λύση αποτελεί και η λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος, αλλά και ο εμπλουτισμός τροφών (π.χ. δημητριακά, ψωμί, γάλα) με τη συγκεκριμένη ουσία.
Μάλιστα, στις ΗΠΑ έχει επιβληθεί διά νόμου ο εμπλουτισμός όλων των δημητριακών προϊόντων με φυλλικό οξύ, παρέμβαση που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην πρόληψη 40.000 θανάτων από στεφανιαία νόσο ετησίως.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.