Είναι συνετό να έχεις πρόσβαση στα μυστικά του γενετικού σου κώδικα;

Facebooktwitterpinterest

Κάποιοι γιατροί φοβούνται ότι δε θα πάρεις τη σωστή απόφαση.

Το περιοδικό του Αμερικάνικου Ιατρικού συλλόγου (JAMA) πρόσφατα εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με το γονιδιακό test. Αυτό το test δίνει τη δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο να δει ένα χάρτη με τα χρωμοσώματα του και με αυτό τον τρόπο και τις χρόνιες ασθένειες , που έχει προδιάθεση να αναπτύξει αργότερα στη ζωή του.

Τι είναι αυτό που τόσο τους ανησυχεί; Οι πληροφορίες. Πιστεύουν ότι οι πληροφορίες μπορεί να είναι επικίνδυνες.
Οι γιατροί που γράφουν για το JAMA φοβούνται ότι ίσως θα σπαταλάμε το πολύτιμο χρόνο του γιατρού και ότι θα θέσουμε σε δοκιμασία το σύστημα υγείας , ζητώντας τους να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα του γονιδιακού test. Μπορεί επίσης αυτό να συνεπάγεται περιττές εξετάσεις και θεραπείες.
Έτσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το ιατρικό σύστημα λέει ότι τα φάρμακα είναι ασφαλή και οι πληροφορίες επικίνδυνες.
Πάνω από εκατό χιλιάδες Αμερικανοί πεθαίνουν από συνταγογραφούμενα φάρμακα κάθε χρόνο.
Η λειτουργία των γονιδίων είναι να δημιουργήσουν πρωτεϊνες , που χρησιμοποιούνται σε όλες τις λειτουργίες των κυττάρων. Ο ι πρωτεϊνες είναι επίσης σημαντικές για τη λειτουργία των οργάνων και των ιστών του σώματος.
Κάθε κύτταρο στο σώμα μας εξαρτάται από χιλιάδες πρωτεϊνες , οι οποίες πρέπει να δράσουν στο σωστό χρόνο και τόπο. Αλλά μερικές φορές μια μετάλλαξη σε ένα γονίδιο αποτρέπει τη σωστή λειτουργία των πρωτεϊνών. Ένα μεταλλαγμένο γονίδιο διαφοροποιεί τις οδηγίες για τη παραγωγή μιας πρωτεϊνης , και μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία ή και πλήρη απουσία αυτής. Όταν αυτό συμβεί σε μια πρωτεϊνη που έχει πρωτεύοντα ρόλο , μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια.
Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι τα γονίδια δεν προκαλούν ασθένεια. Με άλλα λόγια δεν υπάρχει το γονίδιο του καρκίνου. Αλλά μπορεί να υπάρξει μια μετάλλαξη σε ένα γονίδιο, που η λειτουργία των πρωτεϊνων συντελεί στην εμφάνιση του καρκίνου.
Το γονιδιακό test μπορεί να προσδιορίσει, αν υπάρχει κάποια γονιδιακή μετάλλαξη.
Αν ανακαλύψεις ότι έχεις προδιάθεση για στεφανιαία νόσο ή καρκίνο του μαστού , αυτό δε σημαίνει ότι οπωσδήποτε θα αναπτύξεις την εν λόγω ασθένεια στο μέλλον.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν τη μεταγραφή των γονιδίων. Η διατροφή και η άσκηση παίζουν σημαντικό ρόλο.
Αν και ο γιατρός σας κρίνει ότι τα αποτελέσματα του test σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για μια συγκεκριμένη ασθένεια , τότε μπορείτε να πάρετε προληπτικά μέτρα.
Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.