Τα είδη της υπέρτασης

Facebooktwitterpinterest

Πέρα από την απλή υπέρταση που όλοι ξέρουμε, υπάρχουν και ορισμένα λιγότερο γνωστά είδη.

Ορισμένοι άνθρωποι, λ.χ., παρουσιάζουν αυξημένη πίεση μόνο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο γιατρό, ενώ στο σπίτι έχουν φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Η διαταραχή αυτή αποκαλείται από τους γιατρούς υπέρταση της λευκής μπλούζας. Για την επιβεβαίωση της ύπαρξής της, ο ασθενής καλείται να παρακολουθεί μόνος την πίεσή του στο σπίτι ή υποβάλλεται στην επονομαζόμενη 24ωρη καταγραφή της πιέσεως, η οποία γίνεται με μια ειδική φορητή συσκευή που τοποθετείται σε αυτόν.

Όταν η αρτηριακή πίεση παρουσιάζει διακυμάνσεις πολύ εντονότερες από όσο είναι το συνηθισμένο (λόγου χάρη είναι 120/75 mmHg στις 10 το πρωί και 170/104 mmHg στις 4 το απόγευμα), τότε ο ασθενής πάσχει από την επονομαζόμενη ασταθή υπέρταση.

Οι διακυμάνσεις αυτές μπορεί να οφείλονται σε ποικίλα αίτια, όπως η μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης, οι κρίσεις άγχους και το υπερβολικό στρες. Ανεξάρτητα, όμως, από την αιτία τους, αυτά τα παροδικά επεισόδια υπέρτασης μπορεί να είναι επικίνδυνα, για αυτό πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Η πιο δυσοίωνη μορφή αυξημένης αρτηριακής πίεσης είναι η κακοήθης υπέρταση, η οποία ευτυχώς είναι σπάνια. Η κακοήθης υπέρταση χαρακτηρίζεται από ξαφνική άνοδο της αρτηριακής πίεσης σε επικίνδυνα επίπεδα, συχνά με την «μικρή» πίεση (την διαστολική) να φθάνει τα 130 mmHg ή και ψηλότερα ακόμα.

Σε σχέση με τις άλλες μορφές εκδηλώνεται με έντονα συμπτώματα, όπως ο φοβερός πονοκέφαλος, η δύσπνοια, ο πόνος στον θώρακα, η ναυτία και ο έμετος, η θόλωση της οράσεως ή ακόμα και η τύφλωση, οι επιληπτικές κρίσεις και η απώλεια συνείδησης. Η κακοήθης υπέρταση είναι μία επείγουσα ιατρική ανάγκη, καθώς θέτει τους πάσχοντες σε άμεσο κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό ή μόνιμη νεφρική βλάβη. Για αυτό, απαιτεί άμεση νοσηλεία.
http://kardiologia.blogspot.com/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.