Φ.Π.Α. ΙΑΤΡΩΝ

Facebooktwitterpinterest

Νόμος 3842/2010(ΦΕΚ 58 Α΄), άρθρο 62 και έγκύκλιος
ΠΟΛ. 1100/24-6-2010
Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας(Π.Φ.Υ.)
Οι παροχές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, συνεχίζουν να απαλλάσσονται από τον Φ.Π.Α. Η απαλλαγή αυτή καλύπτει την παροχή ιατρικών υπηρεσιών με σκοπό τη διάγνωση, περίθαλψη, πρόληψη και θεραπεία, οι οποίες πραγματοποιούνται από ιατρούς ανεξάρτητα από τη νομική μορφή του παρέχοντος, με την προϋπόθεση ότι αναγνωρίζονται από το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης ως φορείς Π.Φ.Υ. (δεν διαθέτουν κλίνες νοσηλείας).
Αντίθετα δεν απαλλάσσονται από Φ.Π.Α. οι αμοιβές ιατρών (δερματολόγων, χειρουργών ή άλλων ειδικοτήτων) με τη χρήση λέιζερ ή άλλων τεχνικών ιατρικής επιστήμης, οι οποίες γίνονται για λόγους αισθητικής και δεν αποσκοπούν στη θεραπεία ασθένειας ή στην αποκατάσταση της υγείας. Οι συγκεκριμένες αμοιβές υπάγονται στο φόρο με χαμηλό συντελεστή. Επίσης υπάγονται στο φόρο με κανονικό συντελεστή (23%) οι αμοιβές ιατρών που αφορούν προμήθεια για σύσταση πελατείας σε ιδιωτικές κλινικές ή νοσο¬κομεία, οι υπηρεσίες συμβουλευτικού χαρακτήρα, η παροχή πληροφοριών για ιατρικά θέματα και μηχανήματα και γενικά οι υπηρεσίες που δεν έχουν σκοπό τη διάγνωση, περίθαλψη, πρόληψη, θεραπεία στο πλαίσιο της Π.Φ.Υ.
Δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας
Όσον αφορά τους φορείς δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, υπάγονται πλέον στο φόρο και η απαλλαγή από το φόρο της νοσοκομειακής και ιατρικής περίθαλψης και διάγνωσης περιορίζεται μόνο στην περίπτωση που οι εν λόγω πράξεις πραγματοποιούνται από οργανισμούς δημοσίου δικαίου. Επίσης η απαλλαγή αυτή ισχύει και για οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου, εφόσον πληρούνται συνολικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) δεν έχουν ως σκοπό τη συστηματική επιδίωξη κέρδους
β) η διοίκηση και διαχείριση των εν λόγω οργανισμών πρέπει να ασκείται από πρόσωπα που δεν έχουν άμεσο ή έμμεσο συμφέρον από τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης των σχετικών δραστηριοτήτων
γ) οι απαλλαγές δεν δημιουργούν κίνδυνο στρέβλωσης των όρων του ανταγωνισμού.
Τέλος απαλλάσσονται και οι υπηρεσίες Π.Φ.Υ. που διενεργούνται από φορείς δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας.
Η υποχρέωση υποβολής περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. εξαρτάται από την κατηγορία βιβλίων που έχουν υπαχθεί τα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Έτσι για βιβλία Β΄ κατηγορίας η υποβολή περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. είναι τριμηνιαία και για βιβλία Γ΄ κατηγορίας είναι μηνιαία.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.