Γρίπη

Facebooktwitterpinterest

Η γρίπη είναι ένα εξαιρετικά μεταδοτικό ιογενές νόσημα που συνήθως λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας κατά τους ψυχρούς μήνες. Μεγάλες επιδημίες γρίπης είναι σπάνιες στον άνθρωπο, όμως κατά καιρούς σημειώνονται εξάρσεις σοβαρότερες από τις συνήθεις εποχικές, οπότε έχουμε πανδημία. Μπορούμε να μιλάμε για πανδημία όταν εμφανίζεται ένας νέος ιός γρίπης που εξαπλώνεται παγκοσμίως τόσο εύκολα όσο και μια απλή γρίπη.

Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ συνεργάζονται και συντονίζουν την ετοιμότητά τους για μια ενδεχόμενη πανδημία γρίπης. Σε περίπτωση αυξημένου κινδύνου πανδημίας γρίπης, εφαρμόζονται τα μέτρα που προβλέπουν τα εθνικά και κοινοτικά σχέδια ετοιμότητας και αντίδρασης. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων πρωτοστατεί στο συντονισμό της επιτήρησης. Προβλέπεται επίσης, σε δεύτερο στάδιο, η λήψη ιατρικών και μη μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης καθώς και η στενή συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η ΕΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειες ώστε να βελτιωθεί η ανταλλαγή πληροφοριών και ο συντονισμός των μέτρων διαχείρισης του κινδύνου. Μεταξύ των μέτρων αυτών συγκαταλέγονται η δημιουργία αποθεμάτων αντιικών φαρμάκων, η ταχύτερη παραγωγή καλύτερων αντιγριπικών εμβολίων, η βελτίωση των εθνικών σχεδίων και η δημιουργία καλύτερων μέσων διαχείρισης του κινδύνου.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.