Αντιμετώπιση βασικοκυτταρικού καρκινώματος στο ακρορρίνιο-επιρρίνιο γάτας

Facebooktwitterpinterest

Προ δυο εβδομάδων προσκομίστηκε στην κλινική μας μια θηλυκή στειρωμένη γάτα, κοινής Ευρωπαϊκής φυλής, ηλικίας 12 ετών με κύρια αιτία προσκόμισης την εμφάνιση μιας χρόνιας εξέλκωσης στο ακρορρίνιο-επιρρίνιο του προσώπου. Από το ιστορικό και την κλινική εικόνα της γάτας, υπήρχε έντονη υποψία νεοπλασματικής νόσου. Έτσι αποφασίστηκε η λήψη υλικού για βιοψία από την αλλοίωση. Υπό βαθιά ηρέμηση και τοπική αναισθησία, ελήφθησαν με χειρουργικό μαχαιρίδιο τρία ιστοτεμάχια. Το αποτέλεσμα της βιοψίας ήταν βασικοκυτταρικό καρκίνωμα.

εικ.1 Η γάτα υπό βαθιά ηρέμηση κατά την λήψη ιστοτεμαχίου βιοψίας. Είναι εμφανής η έκταση της αλλοίωσης

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα έχει καλή πρόγνωση εφ όσον αντιμετωπιστεί η πρωτοπαθής εστία, καθώς έχει βραδεία εξέλιξη και δεν παρουσιάζει μεταστάσεις.

Οι θεραπευτικές δυνατότητες που αναφέρονται βιβλιογραφικά είναι η ακτινοθεραπεία και η χειρουργική εξαίρεση του νεοπλασμάτος.
Από αυτές η ακτινοθεραπεία έχει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα αλλά απαιτεί την ύπαρξη κατάλληλου ιατρικού κέντρου για την διενέργεια ακτινοθεραπευτικών συνεδριών σε ζώα, το οποίο δεν υπάρχει στη χώρα μας.
Έτσι μοναδική δυνατότητα στην περίπτωση της γατούλας ήταν η χειρουργική εξαίρεση του νεοπλάσματος.

Με ειδικό αναισθητικό πρωτόκολλο λόγο της ηλικίας του ζώου, αφαιρέθηκε η προσβληθείσα περιοχή μαζί με όρια υγιούς ιστού. Τα χείλη του τραύματος συρράφθηκαν με κυκλική ραφή πολυαμίδης 3/0. Ακολούθησε η μετεγχειρητική χορήγηση αντιβιοθεραπείας με κεφαλοσπορίνη 2ης γενεάς και αναλγησίας με μελοξικάμη (Metacam®). Μετεγχειρητικά το ζώο χρειάστηκε να νοσηλευτεί στην κλινική μόνο για 48 ώρες.

Αν και η πλαστική αποκατάσταση στις επεμβάσεις αυτού του τύπου δεν είναι ιδανική, η βιβλιογραφία αναφέρει ότι τις περισσότερες φορές η κλινική εικόνα του ζώου είναι αποδεκτή από τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση πρέπει να ενημερωθούν για το αναμενόμενο αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά και για τις επιπτώσεις τις μη ανάληψης θεραπευτικής προσπάθειας (περαιτέρω διήθηση του προσώπου από το νεόπλασμα, πόνος, άρνηση τροφής, δευτερογενείς λοιμώξεις).

εικ.2 Η γάτα 24 ώρες μετά την επέμβαση. Η όρεξή της και η δραστηριότητά της έχει επιστρέψει στο φυσιολογικό. Το χειρουργικό τραύμα καλύπτεται από εφελκίδα

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το αισθητικό αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες των ιδιοκτητών σε συνάρτηση και με τα οφέλη της επέμβασης.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.