Οι 10 κακές συνήθειες που βλάπτουν τα δόντια

Facebooktwitterpinterest

Η στοματική υγιεινή είναι ιδιαίτερα σημαντική. Τα υγιή και όμορφα δόντια και ένα ωραίο χαμόγελο, δημιουργούν μια πολύ καλή εικόνα. Αντίθετα, το λανθασμένο βούρτισμα και η ελλιπής περιποίηση των δοντιών μας, μπορεί να προκαλέσουν διάφορες ασθένειες, ενώ μερικές κακές συνήθειες που ακολουθούμε, μπορεί να βλάψουν όχι μόνο τα δόντια μας αλλά και την υγεία μας γενικότερα.

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το στόμα για πολλά άλλα πράγματα εκτός από το φαγητό, που όμως μπορεί να είναι επιβλαβή για τη στοματική υγιεινή. Δείτε τι θα πρέπει να αποφεύγετε:

Τη χρησιμοποίηση των δοντιών σαν εργαλεία: πολλοί χρησιμοποιούν τα δόντια τους για να ανοίγουν μπουκάλια ή σακούλες, για να ξεκολλήσουν μια πλαστική ταινία ή να κόψουν την ετικέτα ενός ρούχου, ακόμη και να ξεμπλέξουν καλώδια. Τα δόντια όμως δεν έχουν δημιουργηθεί γι’ αυτά και τέτοιες ενέργειες μπορεί να τα βλάψουν, ακόμη και να τα σπάσουν, ή να προκαλέσουν προβλήματα στη γνάθο. Φροντίστε λοιπόν να χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα εργαλεία για κάθε δουλειά και όχι τα δόντια σας.

Το μάσημα πάγου: μερικοί άνθρωποι έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν παγάκια ή πάγο, ιδιαίτερα εκείνα που απομένουν στο τέλος ενός ποτού. Η σκληρότητα όμως και η θερμοκρασία του πάγου, βλάπτουν τα δόντια και μπορεί να τα κάνουν να σπάσουν, να ξεφλουδίσουν ή να ραγίσουν. Πολλές φορές μάλιστα η ζημιά μπορεί να να χρειάζεται γιατρό. Οι ειδικοί συνιστούν να αφήνουμε τον πάγο να λιώνει στο στόμα σαν καραμέλα και να μην τον δαγκώνουμε.

Το μάσημα σκληρών αντικειμένων: πολλοί μασάνε ή δαγκώνουν αντικείμενα όμως μολύβια, στυλό κ.τ.λ. Τα δόντια όμως υπάρχουν για να μασάμε το φαγητό και όχι οτιδήποτε άλλο που μπορεί να τα σπάσει ή να τα τραυματίσει.

Το πιπίλισμα λεμονιού: αν γίνεται σε τακτική βάση, το κιτρικό οξύ του λεμονιού μπορεί να διαβρώσει την εξωτερική επιφάνεια των δοντιών, καθιστώντας τα ευαίσθητα στο κρύο φαγητό και ποτό και επιρρεπή στο ξεφλούδισμα και το ράγισμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να πίνετε κανέναν χυμό εσπεριδοειδούς. Απλά, αποφύγετε να τον κρατάτε στο στόμα σας για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Το πολύ δυνατό βούρτσισμα: πολλοί πιστεύουν ότι με το να τρίβουν δυνατά τα δόντια τους κατά το βούρτσισμα, τα κάνουν πιο λαμπερά. Αυτό όμως είναι μύθος και πρέπει να αποφεύγεται. Το πολύ δυνατό και βίαιο βούρτσισμα, μπορεί να αφαιρέσει το προστατευτικό σμάλτο των δοντιών και να οδηγήσει σε υποχώρηση των ούλων και αυξημένη ευαισθησία των δοντιών (στο κρύο και την αφή). Επιλέξτε μια μαλακή βούρτσα και κάντε απαλές κυκλικές κινήσεις για καλύτερα αποτελέσματα.

Φάγωμα των νυχιών: το φάγωμα των νυχιών δεν είναι κακό μόνο για τα ίδια τα νύχια, αλλά και για τα δόντια. Μπορεί να προκαλέσει ρωγμές και φθορά τους, αλλά και μολύνσεις από μικρόβια που βρίσκονται στα νύχια. Το φάγωμα των νυχιών είναι συνήθως υποσεινείδητη συνήθεια που υποδηλώνει άγχος και χιεροτερεύει σε περιόδους στρες.

Τρίξιμο των δοντιών: το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα οδοντιατρικά προβλήματα όπως την φθορά τους, το σπάσιμο, το ράγισμα, ή την χαλάρωσή τους. Μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στο σαγόνι, πονοκεφάλους και ισχυρό πονόδοντο. Αυτή η συνήθεια συμβαίνει συνήθως τη νύχτα κατά τον ύπνο, συνήθως εξαιτίας συναισθηματικής πίεσης. Προκειμένου να περιοριστεί η ζημιά που μπορεί να προκαλέσει, οι οδοντίατροι συχνά προτείνουν τη χρησιμοποίηση ειδικής μασέλας για την αποφυγή βλαβών στα δόντια.

Λευκό κρασί: πολλοί προτιμούν το λευκό κρασί από το κόκκινο, καθώς το τελευταίο αφήνει λεκέδες στα δόντια. Στην πραγματικότητα όμως το λευκό κρασί μπορεί να προκαλέσει περισσότερα μόνιμα προβλήματα, λόγω της υψηλής του οξύτητας που φθείρει το σμάλτο των δοντιών, τους δίνει ένα κιτρινισμένο χρώμα και τα κάνει ευάλωτα σε λεκέδες. Για να τα προστατέψετε, ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό αφού πιείτε το κρασί και φάτε λίγο τυρί για να εξισορροπήσετε την οξύτητα του κρασιού.

Υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών: η υπερβολική κατανάλωση ζαχαρούχων ανθρακούχων αναψυκτικών είναι μια από τις πιο σημαντικές αιτίες φθοράς των δοντιών. Εκτός από τη ζάχαρη που βλάπτει τα δόντια, τα οξέα που περιέχουν, συμβάλλουν στη δημιουργία κοιλοτήτων.

Το πιπίλισμα του δαχτύλου: πρόκειται για μια συνήθεια που συναντάται περισσότερο στην παιδική ηλικία και μπορεί να οδηγήσει στη μετατόπιση των μπροστινών δοντιών. Οι αλλαγές που μπορεί να δημιουργήσει, ίσως απαιτήσουν τελικά ορθοδοντική θεραπεία.
http://www.clickatlife.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.