“ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ” ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Facebooktwitterpinterest

Κίνδυνος για ζωές από τις ελλείψεις!
Παραγγελίες υλικών στο «παρά πέντε», συχνά με μόνο κριτήριο τις χαμηλές τιμές
Σήμα κινδύνου για την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και προπαντός για την ασφάλεια των ασθενών εκπέμπει ο Χειρουργικός Τομέας της Ιατρικής Σχολής Λάρισας. Σε μια «επιστολή – φωτιά» τόσο προς το διοικητή του ΠΝΛ όσο και προς τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας, ο διευθυντής του Τομέα Χειρουργικής και αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπεδικής της Ιατρικής Σχολής Λάρισας Θεόφιλος Καραχάλιος, περιγράφει με δραματικό τόνο τις ελλείψεις υλικών και προσωπικού καλώντας παράλληλα σε άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών. Ελλείψεις που «έχουν άμεσες, καθημερινές και κυρίως επικίνδυνες επιπτώσεις στην ασφάλεια των χειρουργικών επεμβάσεων».
Οι ελλείψεις «βουλιάζουν» το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας που τους τελευταίους μήνες βρίσκεται στην «κόκκινη γραμμή» με δυσμενείς επιπτώσεις στους πολίτες που ταλαιπωρούνται αφάνταστα από την κυβερνητική πολιτική και τις επιταγές του Μνημονίου. Την ώρα που η οικονομική κρίση αυξάνει τον αριθμό των πολιτών που καταφεύγουν στο δημόσιο σύστημα υγείας, η Πολιτεία αντί να ενισχύσει τα νοσοκομεία προκειμένου αυτά να καλύψουν τις αυξανόμενες απαιτήσεις, τα έχει εγκαταλείψει στη μοίρα τους, εξετάζοντας λογιστικά και με οριζόντιες περικοπές το πρόβλημα των προμηθειών. Ετσι, για παράδειγμα, υλικά για χειρουργικές επεμβάσεις παραγγέλλονται στο παρά – πέντε ενώ γιγαντώνονται οι λίστες αναμονής. Πέρυσι – πρόπερσι, το αίτημα αφορούσε στην ανάπτυξη όλων των χειρουργικών τραπεζών του ΠΝΛ προκειμένου να εξυπηρετούνται άμεσα τα περιστατικά και να μην «λιμνάζουν» στις κλινικές, να μην επιβαρύνονται πρόσθετα τα ασφαλιστικά ταμεία, κ.λπ. Τώρα το αίτημα αφορά στο να υπάρχουν τα απαραίτητα υλικά, όταν πρέπει κάποιος να χειρουργηθεί. Είναι σαφές ότι πρόκειται για πισωγύρισμα στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στη Θεσσαλία.
Είναι η πρώτη φορά που Τομείς όπως ο Χειρουργικός της Ιατρικής – που προφανώς δεν είναι ο μοναδικός – επισημαίνει εγγράφως τη δραματική κατάσταση του ΠΝΛ, που θεωρείται η «ναυαρχίδα» του ΕΣΥ στη Θεσσαλία. Το νοσοκομείο που συνέβαλλε καθοριστικά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών, με την ανάπτυξη τριτοβάθμιων κλινικών και όχι μόνο στη συγκράτηση περιστατικών στην περιοχή με την αισθητή μείωση των μεταναστών υγείας, σήμερα όχι απλά αδυνατεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του αλλά απειλούνται πλέον ανθρώπινες ζωές, όπως επισημαίνεται στην επιστολή που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Ε».
Επιστολή που σημειωτέον, βρίσκεται από ημέρες στη διάθεση των τοπικών στελεχών του υπουργείου Υγείας. Επιστολή που συντάχθηκε μετά από έκτακτη συνέλευση του τομέα Χειρουργικής του Τμήματος Ιατρικής πριν ένα μήνα (σ.σ. στις 26 Οκτωβρίου 2010) παρουσία των μελών του Τομέα, δηλαδή των χειρουργικών κλινικών.
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ
«Ομόφωνα διαπιστώθηκε, τονίζεται στην επιστολή, ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά χαμηλού κόστους, οι οποίες σε συνδυασμό με τις ελλείψεις αντιδραστηρίων για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων ρουτίνας όπως «γενική αίματος, CRP, κλπ» θέτουν επιτακτικά το ζήτημα της ασφάλειας στην καθημερινή διαχείριση των ασθενών».
Για παράδειγμα αναφέρουμε την έλλειψη χειρουργικών ραμμάτων, τα «αυτοκόλλητα» καλύμματα των χειρουργικών πεδίων που όμως δεν κολλούν στο δέρμα, τα χειρουργικά γάντια που τρυπούν κατά την εφαρμογή τους και συχνά πριν ακόμα χρησιμοποιηθούν, τους καθετήρες επισκληρίδιας αναισθησίας, τις βελόνες Kirschner (κόστους 5 ευρώ) που δεν αντικαθίστανται από τον Ιούνιο, τις παροχετεύσεις, καθώς και την έλλειψη προεγχειρητικών και μετεγχειρητικών ακτινογραφιών (ασθενείς χειρουργούνται και λαμβάνουν εξιτήριο χωρίς να υπάρχουν στο φάκελό τους προεγχειρητικές ακτινογραφίες διάγνωσης και μετεγχειρητικές ακτινογραφίες που να πιστοποιούν τη χειρουργική πράξη).
Επιπλέον, παρατηρείται το φαινόμενο ότι, όταν παραλαμβάνεται κάποια μικρή ποσότητα αναλώσιμων, αυτή είναι συνήθως πολύ χαμηλής ποιότητας. Είναι δε γνωστό σε όλους τους χειρουργούς και τους νοσηλευτές ότι παρότι πολλοί προμηθευτές έχουν για τα προϊόντα τους έγγραφα που πιστοποιούν τις προδιαγραφές τους, στην πραγματικότητα τα υλικά δεν ανταποκρίνονται σε αυτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αναλώσιμα αυτά παραγγέλλονται από τις διοικητικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου (με κριτήριο αποκλειστικά τη χαμηλή τιμή) χωρίς να ερωτώνται οι ειδικοί χειρουργοί και το νοσηλευτικό προσωπικό που είναι οι τελικοί χρήστες των υλικών και χωρίς να ελέγχεται η τήρηση προδιαγραφών ποιότητας και ασφάλειας».
ΒΛΑΒΕΣ
«Στα παραπάνω προστέθηκε από μηνός και πλέον και το πρόβλημα των βλαβών λειτουργίας που παρουσιάζουν τα χειρουργικά τραπέζια και οι μεγάλες πολυεστιακές λάμπες χειρουργικού πεδίου. Η επιδιόρθωση των τραπεζών αυτών καθυστέρει χαρακτηριστικά. Ελπίζουμε, με την αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ, να προχωρήσει γρήγορα η προμήθεια νέου εξοπλισμού.
Τα παραπάνω έχουν άμεσες, καθημερινές και κυρίως επικίνδυνες επιπτώσεις στην ασφάλεια των χειρουργικών επεμβάσεων, στη δυνατότητα τήρησης του προγράμματος και στην εν γένει διαχείριση των χειρουργικών ασθενών. Στα προβλήματα αυτά, που αντανακλούν ανεπαρκή μέριμνα σε ό,τι αφορά στον ομαλό εφοδιασμό και τη συντήρηση, προστίθενται και οι πολύ σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού και πρόσφατα και Ιατρικού προσωπικού. Ο μεγάλος περιορισμός στις εφημερίες έχει προκαλέσει σοβαρά έως και επικίνδυνα λειτουργικά προβλήματα. Κατά τη διάρκεια των εφημεριών, οι ελάχιστοι εφημερεύοντες αδυνατούν να καλύψουν ταυτόχρονες ανάγκες στο ΤΕΠ, στο χειρουργείο και στην κλινική (λόγω περιορισμένου αριθμού ατόμων). Πολύ δε συχνά και σε ημέρες εσωτερικής εφημερίας, πολλές κλινικές για τον ίδιο λόγο δεν μπορούν ταυτόχρονα να καλύψουν τις ανάγκες στο χειρουργείο και την κλινική. Τέλος, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο κλινικές (πχ καρδιολογική, παθολογική, πνευμονολογική) που βοηθούν στην προεγχειρητική προετοιμασία και καλύπτουν τη μετεγχειρητική πορεία των ασθενών, να ανεπαρκούν στην κάλυψη αναγκών ρουτίνας, λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας στις κλινικές τους και του περιορισμένου αριθμού των εφημερευόντων».
ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ
«Όπως είναι γνωστό, σε όλα τα Νοσοκομεία η ομαλή διεκπεραίωση των ασθενών που απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση εξαρτάται από την ανάπτυξη και τη στελέχωση του αναισθησιολογικού τμήματος. Ομόφωνα διαπιστώθηκε ότι το αναισθησιολογικό τμήμα δεν μπορεί να καλύψει τις διογκούμενες από την αυξανόμενη σήμερα ζήτηση, ανάγκες των χειρουργικών κλινικών, λόγω περιορισμένου αριθμού ειδικών και ειδικευόμενων και λόγω περιορισμένου αριθμού εφημερευόντων. Η δυσλειτουργία του χειρουργείου επιβαρύνεται από τη μη διαθέσιμη πρωινή επιπλέον αίθουσα έκτακτων περιστατικών, πέραν αυτών που σήμερα λειτουργούν, λόγω της έλλειψης νοσηλευτικού και Ιατρικού προσωπικού, και από το γεγονός ότι σε ημέρες εσωτερικής εφημερίας εφημερεύει ένας μόνο αναισθησιολόγος για την κάλυψη του μαιευτηρίου και των έκτακτων – επειγόντων περιστατικών όλων των κλινικών».
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο Τομέας θίγει τέλος και το θέμα της εκπαίδευσης των φοιτητών της Ιατρικής. «Στις σημερινές συνθήκες, σημειώνεται στην επιστολή, με κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για χώρο και χρόνο χειρουργείου είναι αδιανόητο να παραμένουν χειρουργικές αίθουσες κλειστές, τη στιγμή που υπάρχει σε όλες τις κλινικές μεγάλος αριθμός ασθενών που περιμένει για μακρό χρονικό διάστημα αχειρούργητος, ακόμα και σε έκτακτα περιστατικά για τα οποία απαιτείται πολυήμερη αναμονή. Επιπλέον, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι το Πανεπιστημιακό Γεν. Νοσοκομείο Λάρισας είναι υπεύθυνο για την εκπαίδευση των φοιτητών του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς και των φοιτητών σχολών άλλων επαγγελμάτων υγείας, την ειδίκευση ιατρών και τη συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση ιατρών και λειτουργών άλλων κλάδων υγείας με την ανάπτυξη και εφαρμογή αντίστοιχων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την ανάπτυξη και προαγωγή της έρευνας στον τομέα της Ιατρικής και των άλλων συναφών επιστημών. Θα πρέπει λοιπόν να τονισθεί ότι οι σημαντικές αυτές θεσμικές λειτουργίες και υποχρεώσεις του Νοσοκομείου έχουν παραβλεφθεί από την τρέχουσα προβληματική λειτουργία του.
Είναι κοινή απαίτηση και πρόταση των στελεχών όλων των χειρουργικών κλινικών του Νοσοκομείου μας να αναληφθεί πρωτοβουλία επίλυσης των προβλημάτων αυτών που να αποδώσει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Εάν η διοίκηση δεν λάβει άμεσα μέτρα για την επίλυση των δυσλειτουργιών που αναφέρθηκαν, είναι αναπόφευκτο να ευρεθεί μπροστά σε προβλήματα απειλητικά για την ακεραιότητα και τη ζωή ασθενών, λόγω ανεπαρκούς συντήρησης υποδομών, έλλειψης υλικών και προδιαγραφών ασφάλειας» καταλήγει η επιστολή που όπως προαναφέρθηκε υπογράφει εκ μέρους των μελών του Τομέα Χειρουργικής, ο διευθυντής κ. Θ. Καραχάλιος.
http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=24409&pid=5

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.