Ανακοίνωση ΕΦΕΤ για τις προληπτικές ικανότητες της μεσογειακής διατροφής

Facebooktwitterpinterest

«Μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ακατέργαστους σπόρους και παράλληλα φτωχή σε ζωικά λιπαρά, σύμφωνη με το πρότυπο της παραδοσιακής Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής, έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΦΕΤ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής.

Ισπανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν την παραδοσιακή δίαιτα ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν διαβήτη μέσα σε τέσσερα χρόνια σε σχέση με εκείνους που κλήθηκαν να ακολουθήσουν μία δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά.

Οι εθελοντές (418 ενήλικες, ηλικίας 55 ως 80, ο καθένας εκ των οποίων είχε τουλάχιστον τρεις παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως υψηλή πίεση ή κάπνισμα) κλήθηκαν τυχαία να επιλέξουν μία από τρεις δίαιτες: μεσογειακή δίαιτα με έμφαση στην κατανάλωση ελαιολάδου, η ίδια δίαιτα αλλά επικεντρωμένη στην πρόσληψη ακόρεστου λίπους από καρύδια και μία δίαιτα χωρίς καθόλου λίπη. Καμία από τις ομάδες δεν κλήθηκε να περιορίσει την πρόσληψη θερμίδων ή να αθλείται περισσότερο.

Μετά από τέσσερα χρόνια, 10% με 11% των εθελοντών που ανήκαν στις δύο ομάδες που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή, είχαν εμφανίσει διαβήτη, σε σύγκριση με 18% εκείνων που ανήκαν στην ομάδα που ακολούθησε δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά. Όταν οι ερευνητές υπολόγισαν μία σειρά από άλλους παράγοντες, όπως το βάρος των εθελοντών, το ιστορικό καπνίσματος και τα αναφερθέντα επίπεδα άσκησης, η μεσογειακή διατροφή διαπιστώθηκε ότι συνδέεται με τη μείωση κατά 52% του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη σε σύγκριση με τη δίαιτα χαμηλών λιπαρών.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.