Σκόρδο (Allium sativum)

Facebooktwitterpinterest

Παρά την αποκρουστική μυρωδιά του, είναι αγαπητό ως καρύκευμα σε πολλούς ανθρώπους. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες το τοποθετούν στην κορυφή των ευεργετικών φυτών.
Ιδιότητες:
Το σκόρδο είναι απολυμαντικό και διασταλτικό των αιμοφόρων αγγείων. Οι φαρμακευτικές του ιδιότητες οφείλονται στα συστατικά του και κυρίως στην Αλιζίνη. (η ουσία που του προσδίδει και τη χαρακτηριστική μυρωδιά). Περιέχει ιώδιο. Το σκόρδο είναι τονωτικό του στομάχου, ρίχνει την πίεση του αίματος. Είναι κατά του αρθρίτη, του πυρετού, της φυματίωσης και του κοκίτη. Κατά της φαρυγγίτιδας και της λαρυγγίτιδας. Δυναμώνει τα νεύρα και την καρδιά. Εξωτερικά, καταπραΰνει τους νευρικούς πόνους και τους ρευματισμούς. Κατάπλασμα σκόρδου σε πληγή με ποίον την επουλώνει γρήγορα.
Που το συναντάμε:
Παντού
Τμήμα που χρησιμοποιείται:Βολβός
Το σκόρδο είναι ένα φυσικό αντισηπτικό-αντιμικροβιακό μέσο. Οι φαρμακευτικές του ιδιότητες βρίσκονται στο ωμό σκόρδο (χρησιμοποίησε σκόρδο από βιολογική καλλιέργεια για καλύτερο αποτέλεσμα). Καθαρίζει το αίμα, ρυθμίζει την κυκλοφορία του αίματος, τη χαμηλή και υψηλή πίεση, είναι καλό ενάντια στις μυκητιάσεις, τα χλαμύδια, άλλες μολύνσεις και διαταραχές του νευρικού συστήματος. Το σκόρδο βοηθά και σε διάφορα αδενικά προβλήματα και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, είναι καλό για τα κονδυλώματα, τον πόνο στα αυτιά και τους κάλους.
Ωμό σκόρδο: Κόψε ή λιώσε τις σκελίδες. Φάτο μαζί με κρύο νερό. Η λήψη του πρέπει να γίνεται μέσα στα επόμενα 5 λεπτά από το κόψιμό του. Φάε μία ή περισσότερες σκελίδες ωμού σκόρδου 3 με 4 φορές την ημέρα.
Πλύσεις: Βράσε νερό για 15 λεπτά. Πρόσθεσε το ζουμί από μία ή δύο σκελίδες σκόρδου όταν θα έχει κρυώσει (θερμοκρασία σώματος).
Πόνος ή μόλυνση στα αυτιά: Ξεφλούδισε μια σκελίδα σκόρδου χωρίς να τη σπάσεις. Δέσε τη σε μια γάζα, βούτηξέ τη σε ελαιόλαδο και τοποθέτησέ τη στο άνοιγμα του αυτιού (μην τη σπρώξεις πολύ μέσα) προτού πας για ύπνο, και αν είναι δυνατόν κράτα την και την ημέρα επί 4 μέρες ή περισσότερο. Φάε επίσης ωμό σκόρδο.
Κονδυλώματα: Τρίψε όσο το δυνατόν συχνότερα με μια σκελίδα κομμένη στη μέση.
http://www.hotpants.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.